LIFE

Tαξίδεψα μέχρι την Ιαπωνία για να σε πείσω πως μπορείς να κόψεις κι εσύ το τσιγάρο

Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να μουρμουράω στο αυτί του πατέρα μου να σβήσει επιτέλους το τσιγάρο του. Φανατικός καπνιστής εκείνος (άναβε στην κυριολεξία το ένα τσιγάρο μετά το άλλο) φανατική αντικαπνίστρια εγώ. Χαραγμένη μου έχει μείνει στην μνήμη μου η στιγμή που μας ανακοίνωσε πως αποφάσισε να το κόψει. Αύγουστος. Στην Κρήτη. «Αυτό είναι το τελευταίο τσιγάρο που κάνω» είπε με στόμφο σε εμένα, τη μητέρα μου και την αδερφή μου και φυσικά καμιά μας δεν τον πίστεψε. Ευτυχώς πέσαμε έξω. Ο πατέρας μου δεν άγγιξε ποτέ ξανά τσιγάρο και κάπως έτσι σταμάτησα κι εγώ να μουρμουράω για αυτό και βρήκα άλλα πιο ανούσια πράγματα.

Αρκετά χρόνια μετά, καλούμαι να παραβρεθώ σε event της Philip Morris International, που έχει σα στόχο να παρακινήσει τους καπνιστές να απαρνηθούν το κλασικό τσιγάρο και να προτιμήσουν προϊόντα που δεν παράγουν καπνό. Η απάντησή μου άμεση. Φυσικά και ναι. Το πρώτο ουσιαστικό βήμα άλλωστε είναι να καταφέρεις να πείσεις τους καπνιστές να προτιμήσουν (τουλάχιστον) προϊόντα μειωμένου κινδύνου, τόσο για την ίδια τους την υγεία, όσο και των γύρω τους. Το πρώτο λέω, γιατί οκ, μεταξύ μας, το πιο ουσιαστικό είναι η πλήρης αποχή από καθετί τους προκαλεί εξάρτηση.

Κάπως έτσι, λοιπόν, βρέθηκα να ταξιδεύω στην μακρινή Ιαπωνία για να δω πρώτη το λανσάρισμα του νέου ΙQOS 3 και IQOS 3 MULTI, των νέων καπνικών προϊόντων «δυνητικά μειωμένου κινδύνου» της PMI, με τις ράβδους καπνού που θερμαίνονται και δεν καίγονται.

 

Γιατί στην Ιαπωνία, θα αναρωτηθείς ορθά. Η απάντηση της Αλεξάνδρας Γεωργιάδου, Διευθύντριας Επικοινωνίας της Παπαστράτος

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Τι είναι τo ΙQOS και πώς λειτουργεί:

Το IQOS είναι ένα σύστημα που βασίζεται στην καινοτόμο λειτουργία «HEAT – NOT BURN», αρχή της οποίας είναι η θέρμανση του καπνού και όχι η καύση του. Η μοναδική αυτή τεχνολογία αναπτύχθηκε στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της Philip Morris International στην Ελβετία. Ουσιαστικά, λοιπόν, η συσκευή IQOS θερμαίνει χωρίς να καίει το υψηλής ποιότητας χαρμάνι καπνού, σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο εύρος θερμοκρασίας, ώστε να δημιουργείται μια πραγματική καπνιστική εμπειρία στους καπνιστές, χωρίς όμως να καίγεται ο καπνός και να παράγονται οι βλαβερές ουσίες του συμβατικού τσιγάρου. Η τεχνολογία του HeatControl™, παράγει αερόλυμα που περιέχει νικοτίνη. Καθώς ο καπνός δεν καίγεται, τα επίπεδα επιβλαβών χημικών ουσιών είναι σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με τον καπνό του τσιγάρου.

Επιπλέον, η χρήση του IQOS δεν αφήνει την ενοχλητική μυρωδιά του συμβατικού τσιγάρου στο χώρο. Το αερόλυμα που παράγεται διαλύεται γρηγορότερα από τον καπνό του τσιγάρου. Τι σημαίνει αυτό;  Μα φυσικά ότι αφήνει σημαντικά λιγότερες οσμές συγκριτικά με τον καπνό του τσιγάρου στο χώρο και επομένως στα ρούχα σου, τα μαλλιά σου κλπ.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η Philip Morris International που πραγματοποιήθηκε βάσει ελεγχόμενων προτύπων του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO), που προσομοιώνουν πραγματικά σενάρια, (όπως αυτό της κατοικίας και του γραφείου), το IQOS δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στην ποιότητα του αέρα εσωτερικού χώρου.

Το IQOS αποτελείται από την συσκευή και από τις αναλώσιμες ειδικά σχεδιασμένες ράβδους καπνού.

Νομίζω πια κατάλαβες γιατί το IQOS είναι ένα σημαντικό βήμα για τους καπνιστές που δεν μπορούν με τίποτα να απαρνηθούν την νικοτίνη. Και πάμε στο νέο λανσάρισμα και στην παρουσίαση που παρακολούθησα μαζί με δεκάδες άλλους δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο. Τι αλλάζει στο νέο IQOS 3 και IQOS Multi 3;   

Χαρακτηριστικά του νέου IQOS 3 και IQOS 3 MULTI:

To νέο IQOS 3 διαθέτει την ίδια λεπίδα θέρμανσης που είναι κατασκευασμένη από κεραμική επίστρωση από πλατίνα, ασήμι και χρυσό που επιτρέπει ουσιαστικά την θέρμανση και όχι την καύση του καπνού. Αυτό που άλλαξε είναι η εμφάνισή του. Ο ανανεωμένος σχεδιασμός του, με την πλάγια θύρα και τη μαγνητική εφαρμογή που κρατά σταθερό το στικ, στο οποίο πάνω του εφαρμόζονται οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν.    

 

Το νέο IQOS 3 είναι:

–      Πιο μικρό σε μέγεθος

–      Με στρογγυλεμένες άκρες για να εφαρμόζει καλύτερα στο χέρι

–      Πιο εύκολο στη μεταφορά του

–      Πιο στιλάτο

–      Πιο εύκολο στη χρήση

Ένα από τα πιο βασικά ατού του είναι ότι η διάρκεια της μπαταρίας του διπλασιάστηκε, καθώς επίσης το γεγονός ότι η φόρτιση της μπαταρίας του είναι 15 φορές πιο γρήγορη από το προηγούμενο μοντέλο.

 

Το νέο IQOS 3 MULTI είναι:

–  Πιο εύχρηστο

–  Πιο κομψό

–  Slim συσκευή, εύκολη στη μεταφορά

Το νέο IQOS 3 MULTI δίνει τη δυνατότητα 75 συνεχόμενων λεπτών χρήσης, χωρίς φόρτιση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο χρήστης μπορεί να απολαύσει τουλάχιστον 10 HEETS, χωρίς να χρειαστεί να φορτίσει τη συσκευή.

 

Τόσο το IQOS 3, όσο και το IQOS 3 MULTI, θα είναι διαθέσιμα σε τέσσερα χρώματα: «Warm White», «Brilliant Gold», «Stellar Blue» και «Velvet Grey».

Για εσένα που βαριέσαι εύκολα, σου αρέσει να πειραματίζεσαι και αγαπάς τα customized προϊόντα, έχε κατά νου πως δεν θα έχεις ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά 576 διαφορετικές επιλογές χρωμάτων και σχεδίων για να δημιουργήσεις το προσωπικό σου IQOS. Και η ποικιλία αυτή δεν περιορίζεται μόνο εκεί, αλλά και στα αξεσουάρ που το συνοδεύουν. Το personalized στα καλύτερά του.

Η Philip Morris για ένα smoke free μέλλον

Στην συνέντευξη τύπου στο Τόκιο, ο CEO της Philip Morris International, Ανδρέας Καλαντζόπουλος (ναι, είναι Έλληνας) σημείωσε μεταξύ άλλων πως η PMI έχει επενδύσει πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια και 15 χρόνια ερευνών ώστε να καταφέρει να προσφέρει αυτή την εναλλακτική στους καπνιστές και να βοηθήσει στο όραμα ενός smoke free μέλλοντος.

 

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα νέα προϊόντα IQOS παράγουν κατά μέσο όρο 90% λιγότερες βλαβερές ουσίες και χημικά, σε σύγκριση με το κλασικό τσιγάρο. Επιπλέον, τονίστηκε πως το 70-80% των χρηστών IQOS κατάφεραν να κόψουν οριστικά το κλασικό τσιγάρο. Μπορείς να την πεις μία καλή αρχή, δε νομίζεις; Και συνέχισε:

Το όνειρό μας είναι να δημιουργήσουμε μια καλύτερη εναλλακτική για τους καπνιστές και το IQOS έκανε το όνειρο αυτό πραγματικό. Είναι μια επανάσταση για το 1,1 δισεκατομμύριο ανθρώπων που καπνίζουν.

«Η αρχή είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του έργου» είχε πει ο Πλάτωνας και η PMI μαζί με το IQOS έχουν κάνει όντως μία καλή αρχή προς έναν smoke free κόσμο. Σαφώς και το IQOS δεν είναι ακίνδυνο, αλλά σίγουρα αποτελεί πολύ καλύτερη επιλογή για όλους τους ορκισμένους φανς της νικοτίνης. Γυρίζοντας στην Ελλάδα οφείλω να ομολογήσω πως άρχισα να παρατηρώ περισσότερο τις καπνιστικές συνήθειες των Ελλήνων και προς (θετική) έκπληξή μου παρατήρησα πως είναι πολλοί πια αυτοί που χρησιμοποιούν τα IQOS. Και ναι, αυτή είναι μια καλή αρχή.