LIFE

Πως να μη βγουν οι προσωπικές σου στιγμές στη φόρα

Το επιχείρημα "μην βγάζεις γυμνές φωτογραφίες αν δε θες να της δεις στο διαδίκτυο" μοιάζει με εκείνο το "φόραγε κοντή φούστα" που λένε κάποιοι όταν ακούν για μια γυναίκα που κακοποιήθηκε. Με αυτά τα λόγια η Lena Dunham σχολίασε τις συζητήσεις που ακολούθησαν της διαρροής φωτογραφιών πολλών διασήμων γυναικών, μεταξύ των οποίων και της Jennifer Lawrence.

Αν λοιπόν συμφωνείς και εσύ με την πρωταγωνίστρια των “Girls” και δε θεωρείς ότι το να βγάζεις γυμνές φωτογραφίες είναι κάτι μεμπτό, που πρέπει να ξεχάσεις μια για πάντα γιατί είναι δεδομένο πως δε θα μείνουν προσωπικές, εδώ είσαι.

Προστάτεψε τον εαυτό σου ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα. Θα κάνεις τη ζωή των χάκερ πιο δύσκολη και τη δική σου πιο ήσυχη.

Βάλε “δυνατό κωδικό”

Αν κάποιος κατάφερε να σπάσει την ασφάλεια του iCloud, σίγουρα θα του είναι πολύ πιο εύκολο να χακάρει έναν απλό λογαριασμό, όπως πχ το e-mail σου. Μη τον διευκολύνεις, βάζοντας απλά για κωδικό katerina123. Χρησιμοποίησε σύμβολα, αριθμούς, κεφαλαία και πεζά. Ξέρω, βαριέσαι τα περίπλοκα, αλλά πρόκειται για την προσωπική σου ζωή.

Άλλο κλειδί για κάθε πόρτα

Μην βάζεις ίδιο κωδικό πουθενά! Μπορεί να βολεύει γενικά, αλλά ειδικά… κάνει πολύ πιο εύκολο το χακάρισμα των λογαριασμών σου. Καταλαβαίνεις. Αρκεί το “σπάσιμο” ενός λογαριασμού και όλοι οι άλλοι είναι πια ανοιχτοί διάπλατα.

Τίποτα ξεκλείδωτο

Όσο ρίσκο έχει να αφήνεις την πόρτα του σπιτιού σου ανοιχτή φεύγοντας, άλλο τόσο έχει και να αφήνεις όποια συσκευή έχει προσωπικά σου δεδομένα, ξεκλείδωτη. Ειδικά αν έχεις απομνημονεύσει κωδικούς για παράδειγμα στο iPad σου ή στο κινητό σου, πρέπει να ξέρεις ότι ανά πάσα στιγμή, μπορεί να σε κλέψουν σε λίγα μόνο λεπτά.

Two-factor authentification

Mπελάς, μπελάς. Αλλά τουλάχιστον θα είσαι ασφαλής, αν για να έχεις πρόσβαση στους λογαριασμούς σου χρειάζεται διπλή ταυτοποίηση. Δηλαδή, εκτός από τον κλασσικό κωδικό, να βάζεις και δεύτερο που λαμβάνεις για παράδειγμα μέσω SMS.

Ειδοποιήσεις: Οn

Όποια online υπηρεσία σου παρέχει αυτή τη δυνατότητα φρόντισε να την αξιοποιήσεις. Το Facebook για παράδειγμα, το κάνει και σου λέει αν θες να σε ειδοποιεί για είσοδο ή προσπάθεια εισόδου από συσκευή “άγνωστη” μέχρι στιγμής.

Επίσης, μπορείς να ενεργοποιήσεις στον υπολογιστή σου, την επιλογή να δίνεις άδεια χρήσης, μόνο όταν εσύ θες, σε περίπτωση που κάποιο usb συνδέεται.

*Οι συμβουλές δικές μας και του oystermag.com