ΕΞΟΔΟΣ

Οι 7 κρυμμένοι θησαυροί της Αθήνας

Πας συνέχεια στα ίδια και τα ίδια. Σε αυτά που πάνε όλοι. Εντάξει καλό είναι να είσαι μέσα στα πράγματα μωρέ, αλλά να σου πω και κάτι; Είναι κάτι μαγαζιά στην Αθήνα, που δεν το ξέρεις ότι υπάρχουν, όμως τα σπάνε. Είτε είναι καινούρια και δεν ξέρεις ακόμη κατά πού πέφτουν, είτε κάποιος σου έχει πει (τα καλύτερα) για αυτά αλλά δεν το έχεις εξακριβώσει ιδίοις όμμασι, είτε ένας φίλος έχει πάει μια φορά τυχαία κασε πιέζει καιρό να περάσετε (ενώ εσύ επιμένεις στα παλιά σου στέκια, ξεκόλλα λίγο ντε, δεν θα χάσεις).

Από την Μαρία Τζωρτζάκη

Και γενικά είναι από αυτά που δεν τα πιάνει το μάτι σου. Είναι κρυμμένα σε γειτονιές, σε στοές, σε πατάρια, σε στενάκια, σε υπόγεια, αλλά όπως πάντα οι θησαυροί πρέπει να κρύβονται καλά. Εμείς τα ανακαλύψαμε βέβαια (εύκολα) και τώρα θα σε βγάλουμε μια βόλτα να στα μάθουμε όλα.

The Speakeasy

 

Ας ξεκινήσουμε από το πιο τέλειο από όλα. Για να μπεις χτυπάς κουδούνι. Γουάου, ήδη αρχίζει να έχει ενδιαφέρον, έτσι δεν είναι; Και μετά κατευθύνεσαι προς μία δεύτερη πόρτα. Κατεβαίνεις κάτι σκάλες πρώτα. Μιλάμε για υπογειάκι, ναι. Που παλιά είχε χρησιμοποιηθεί ως κρατητήριο (το ‘40 αλλά και κατά τη δικτατορία). Ε και αφού μπεις, ξαφνικά μεταφέρεσαι σε μία άλλη εποχή. Αυτή της ποτοαπαγόρευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κάπου μεταξύ 1920 και 1933, ε, εκεί, καλά είσαι. Ναι τότε που υπήρχαν τα παράνομα αυτά μπαράκια (ποτοπωλεία για την ακρίβεια) που πουλούσαν αλκοόλ (φυσικά και τα λέγανε Speakeasy). Βρίσκεται στο στενάκι της Λέκκα στο Κέντρο και όχι σε κάποια αμερικανική συνοικία. Εδώ θα πιείς χωρίς να είναι παράνομο βεβαίως βεβαίως, θα προτιμήσεις τα κοκτέιλ του (φημίζεται για αυτά, κάτι μου έχουν πει για το Moonshine, παρ’το), θα ακούσεις τζαζ και θα φέρεις το αμόρε σου (ενδείκνυται για σκοτεινά ραντεβού). Η φάση είναι Mad Men. Old fashioned και ατμοσφαιρικό τέρμα.

Λέκκα 12, Αθήνα

Rabbit Hall

 

Έχεις διαβάσει την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων ε; Την κουνελότρυπα τη θυμάσαι φαντάζομαι. Ε εδώ είμαστε. Στα Εξάρχεια φυσικά. Αλλά με ένα αέρα από εξωτερικό. Τα private clubs στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη τα έχεις υπόψη σου φαντάζομαι. Ε κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε αυτό τον χώρο. Για να καταλάβεις, θα μπεις στο White Rabbit, θα διαβείς μία πόρτα και θα ανεβείς στο πατάρι του. Θα δεις μια υπερυψωμένη σκηνή με πολλά λαμπιόνια γύρω-γύρω και με μια βελούδινη μπορντό κουρτίνα, μιλάμε για κουλτούρα όχι αστεία. Θα γίνεις μάρτυρας σε γιορτινά πριβέ πάρτυ με Prodigy, headbanging, Ρακιντζή και ικαριώτικους, σε μουσικά δρώμενα, βλέπε dj και λοιπά, σε θεατρικές παραγωγές, ακόμη και σε σόου τύπου καμπαρέ. Έχει και μεγάλη συλλογή (μία από τις μεγαλύτερες, να τα λέμε αυτά) από ταινίες και συχνά κάνει και προβολές για τα μάτια σου μόνο. Έλα που δεν σε έψησα.

Σολωμού 12 & Στουρνάρη 11, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3300423

Ποδήλατο Café

 

Μας το σύστησαν σε μένα και την κολλητή μου και είπαμε να πάμε μια μέρα με βροχή, γιατί ήταν το πιο κοντινό από το σπίτι της (όπου νομίζω είχαμε ήδη λιώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή). Είναι γωνιακό και αν δεν το ξέρεις, δεν σου γεμίζει το μάτι. Όμως αν και παραδοσιακό φουλ, αν και μικροσκοπικό, είναι τόσο έντεχνο και τόσο ζεν που θα κολλήσεις με την πάρτη του. Έχει καφέ (φτηνό, λες και είσαι στο κυλικείο της σχολής σου ένα πράγμα), έχει παγωμένο τσάι (χειροποίητο), έχει ρακές, ρακόμελα, κρασί, τσίπουρα, ούζα, ό,τι τραβάει ο ουρανίσκος σου. Φυσικά και έχει ένα κρεμασμένο ποδήλατο στον τοίχο. Έχει και κάτι να τσιμπήσεις άμα θες, ενώ θα παίζεις τάβλι με την παρέα σου.

Μαικήνα 69, Ζωγράφου, τηλ.: 211 0121407

Booktalks

 

Είναι τόσο must to go που είναι κρίμα να μένει μυστικό. Βρίσκεται σε μια γειτονιά όμορφη που έχει κρατήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Είναι κίτρινο απ’ έξω, δηλαδή έχει και happy συσκευασία, εκτός από ουσιαστικό περιεχόμενο. Για την ακρίβεια μέσα θα βρεις το πιο κουλτουρομάγαζο που έχω να σου προτείνω. Θα διαβάσεις Κούντερα και Καραγάτση πάνω από ένα φλιτζάνι καφέ και θα ξεφυλλίσεις ό,τι άλλο αγαπημένο έχεις σε βιβλίο. Έχει ποικιλία. Για να σου δώσω να καταλάβεις, είναι και καφετέρια και βιβλιοπωλείο. Έχει ησυχία και αυτό το τέλειο ράφι που σχηματίζει τη λέξη read, τι άλλο; Γίνονται και παρουσιάσεις βιβλίων και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα, εσύ πάντως μπορείς απλώς να πας για να χαλαρώσεις με έναν Καμύ και ένα τσαγάκι. Ο Άγης και η Κατερίνα (οι ιδιοκτήτες του, ναι) το αγαπούν και το φροντίζουν.

Αρτέμιδος 47 & Αγίου Αλεξάνδρου 58, Π. Φάληρο, τηλ.: 210 9802520

Κύθηρα

 

Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε λέει το τραγούδι, όμως εμείς τα βρήκαμε κάπου στην Αθήνα, στην στοά Τοσίτσα για την ακρίβεια. Εντάξει δεν είναι όπως τα κανονικά, αλλά τους μεζέδες τους και τα καραφάκια τους με τσιπουράκι και λοιπά μεθυστικά τα έχουν. Έχουν και εκείνα τα μαρμάρινα παραδοσιακά τραπέζια και πάνω τους το λουλούδι της αγάπης (το λεγόμενο siempre viva), που φυτρώνει στο νησί των Κυθήρων. Βρίσκεται στον προθάλαμο μιας πολυκατοικίας με πολλά γραφεία, μέσα έχει πίνακες ζωγραφισμένους από τον ιδιοκτήτη, ενώ το φως μπαίνει στη στοά από ψηλά, αφού στον τελευταίο όροφο του κτιρίου αντί για ταβάνι έχει τζάμι. Μεσημεριανά κρασάκια μετά από δουλειά ή από τρέξιμο στα μαγαζιά, τσιριγώτικο σπετσοφάι, πατατοσαλάτα, χαλούμι, μυδοπίλαφο, γιαμ, γιαμ, πρέπει να πας, τι σου λέω;

Κολοκοτρώνη 29 (Στοά Τοσίτσα), Αθήνα, τηλ.: 210 3214496

Μπιέλα

 

Όταν η οργή μυρίσει έρωτα το σύστημα θα βαρέσει μπιέλα, λέει στον τοίχο έξω από το μαγαζί. Είναι μικρό και θαυματουργό, είναι κρυμμένο κάπου μέσα στον Βοτανικό και έχει χρωματιστές καρέκλες καφενείου (τις λατρεύω). Με πήγε μια φίλη ένα βράδυ καλοκαιριού. Έπαιζε θυμάμαι Αλεξίου και τέτοια. Γενικά είναι του εντέχνου. Κάποιες φορές (συχνά) έχει και live, κανένα μπουζούκι και καμία κιθάρα δηλαδή σε μια γωνιά του χώρου. Και κρητικά είχε πρόσφατα, αμέ. Και οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί είναι φιλικοί και αν πιεις και δυο τρία κρασάκια παραπάνω θα γίνετε όλοι μια παρέα. Καιρός να βαρέσεις μπιέλα, με την καλή την έννοια.

Κορυτσάς 14 & Πέλλης 22, Βοτανικός, τηλ.: 210 3456110

Τρυποκάρυδος

Στην Καλλιθέα θα τον βρεις. Συγκεκριμένα η φωλιά του είναι στη Σαπφούς. Είναι ένα μαγαζί ξεχωριστό. Αλλά δεν είναι από τα γνωστά, από εκείνα που έχεις βαρεθεί να ακούς. Και αυτό είναι το καλό της υπόθεσης. Έχει κάτι ιδιαίτερο (ποιότητα και χαρακτήρα θαρρώ το λένε) και αυτό θα το καταλάβεις με το που θα πας. Φιλοξενεί live που θα σου κρατήσουν όμορφη συντροφιά, αγαπάει ροκ, blues, reggae, αλλά και ρεμπέτικα (άμα λάχει ναούμε). Ζωγραφιές στους τοίχους, χρώμα, ωραία καθίσματα. Γενικά θα νιώσεις αμέσως σαν στο σπίτι σου και θα θέλεις να το κάνεις στέκι σου.

Σαπφούς 115, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9515582

 

 

Στο LadyLike βγαίνουμε στην πόλη:

Μια βόλτα στην πολύχρωμη πλατεία Αυδή

Λάθος: το πιο σουρεαλιστικό μπαρ στην Ελλάδα