ΕΞΟΔΟΣ

7 μαγαζιά στην Αθήνα με λαχταριστές χειροποίητες πίτες

123RF

Οι χειροποίητες πίτες θυμίζουν μαμά και γιαγιά και η μυρωδιά τους φέρνει στη μνήμη ηλιόλουστα πρωινά στο χωριό. Αλεύρι στα χέρια, την ποδιά και τον πάγκο της. Η εικόνα της δικής μου γιαγιάς με τη σαΐτα στο χέρι να ανοίγει φύλο στο τραπέζι της κουζίνας στο σπίτι μας στην Κύμη είναι από τις πιο χαρακτηριστικές της παιδικής μου ηλικίας. «Έλα να σε μάθω να ανοίγεις φύλλο» έλεγε κι εγώ προσπαθούσα να ακολουθήσω τις οδηγίες πιστά. Χρόνια μετά ξέρω να ανοίγω φύλλο και να εκτιμώ την σπανακόπιτα με κάθε είδους μυρωδικό μέσα. Τα μαγαζιά που φτιάχνουν χειροποίητες πίτες είναι μία βουτιά στον κόσμο των αναμνήσεων. Ένα κομμάτι είναι πάντοτε λίγο για αυτό πάρε από την αρχή δύο, ας μην κάνουμε άσκοπες βόλτες.

The Pie Shop

 

Συνταγές απο όλο τον κόσμο. Ισπανία, Βόρεια Αφρική, Τανζανία, Γαλλία, Τζαμάικα, νότια Κορέα, Ρωσία, Αγγλία. Χειροποίητες ζύμες με γεμίσεις γλυκές και αλμυρές. Ο Γάλλος Dominique Perrot υπήρξε στην υπηρεσία του Φρανσουά Μιτεράν, έχει εργαστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου και για πρεσβείες. Από τον Οκτώβρη του 2017 ανέλαβε να δημιουργήσει τον κατάλογο του The Pie Shop. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις Beef patties με φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, chili, ντομάτα και μπαχαρικά από την Τζαμαϊκα. Κι αν θέλεις γλυκό, μία τάρτα με blueberries θα σε αποζημιώσει.

Βουλής 16, Αθήνα

Οι πίτες της Σοφίας

 

Είναι το μέρος αυτό που θα φας μαμαδίσια χειροποίητη πίτα, χωρίς να σου κολλάνε τα δάχτυλα από το πολύ το λάδι, αλλά σίγουρα θα σου τρέχουν τα σάλια. Τι θες να φας; Πρασόπιτα με φέτα; Χορτόπιτα; Μανιταρόπιτα; Κολοκυθόπιτα; Κιμαδόπιτα; «Θυμάμαι τη γιαγιά Σταματία, πάνω στα Κρανιά Γρεβενών, να φτιάχνει χορτόπιτα στο πολύ μεγάλο ταψί και να τρέχουν όλα τα εγγόνια από πίσω. Εκείνη να ανεβαίνει τα σκαλιά και εμείς να μην την αφήνουμε να προχωρήσει. Μπλεκόμασταν στα πόδια της. Της ζητούσαμε να μας δώσει ένα κομμάτι και τσακωνόμασταν για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο» είχε πει η Σοφία σε συνέντευξή της στο Ladylike.

Αγίου Αλεξάνδρου 30, Παλαιό Φάληρο

Cocona

 

Η Cocona της Ιωάννας Αμουτζάκη στη Μηλιώνη είναι το πρώτο μαγαζί που φτιάχνει πίτες στο σάτσι, την ηλεκτρική επιφάνεια για ψήσιμο που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο στην Τουρκία. Με γιαγιά από τη Σμύρνη η Ιωάννα έμαθε να αγαπά την κουζίνα και να φτιάχνει γκιοζλεμέ. Η κοκόνα είναι ουσιαστικά η μαμά της, η Λαμπρινή, στην οποία και έχει αφιερώσει το μαγαζί. Μία δοκιμή στους γκιοζλεμέδες με κοτόπουλο αλά κρεμ, δεντρολίβανο και φρέσκα μανιτάρια κρίνεται απαραίτητη.

Μηλιώνη 10, Κολωνάκι

Pie Works

 

Η Νίκη και η Ελπίδα είναι παιδικές φίλες και τον Μάη του 2014 έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα. Στο Pie Works θα δοκιμάσεις πρωτότυπες συνταγές όπως την λαχταριστή Breakfast Pie, τη signature πίτα με κοτόπουλο και κάρυ, την πίτα με ολόφρεσκα μανιτάρια και θυμάρι και πολλές ακόμα εναλλακτικές, πάντα με τα φρεσκότερα εποχιακά υλικά.

Αμερικής 16, Αθήνα

Άριστον

 

Το Άριστον βρίσκεται στον αριθμό 10 της οδού Βουλής από το 1910 και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως εκεί θα βρεις τις καλύτερες τυρόπιτες κουρού της Αθήνας. Συνολικά στο Άριστον θα βρεις πάνω από 120 διαφορετικές παραδοσιακές πίτες από όλη την Ελλάδα. Από το μαγαζί θα φύγεις με μία κουρού κι ένα κομμάτι κρεατόπιτα. Οι υπόλοιπες επιλογές είναι δικές σου.

Βουλής 10, Αθήνα

Μάμ

24MEDIA

Φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Εδώ και 60 χρόνια λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στο Μάμ, το πλέον ιστορικό τυροπιτάδικο της Αθήνας. Όλα ζυμώνονται στο χέρι από τον Βασίλη που έμαθε την τέχνη από τον κύριο Γιάννη Ψωμόπουλο που άνοιξε το πρώτο κατάστημα με τυρόπιτες στην Πανεπιστημίου. Πέρα από τη διάσημη τυρόπιτα στο Μαμ θα δοκιμάσεις κασερόπιτα, μπουγάτσα, σπανακόπιτα και κρεατόπιτα.

Πεσμαζόγλου 3, Αθήνα

Βλάχος

 

Bonus: ο Βλάχος στα Μελίσσια με κατάλογο λιτό και πεντανόστιμο. Κρέας και παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες σε τεράστια ταψιά (και τεράστια κομμάτια). Σπανακόπιτα, τυρόπιτα, χορτόπιτα, μακαρονόπιτα και κολοκυθόπιτα ανάλογα με την όρεξη και το γούστο. Όποια κι αν επιλέξεις θα γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Κων/νου Καραμανλή και 17ης Νοεμβρίου, Μελίσσια