ΕΞΟΔΟΣ

Τα καλύτερα στέκια για κυριακάτικο brunch φέτος

Scrambled eggs. Και benedict. Και πειραγμένη στραπατσάδα. Burgers,τάρτες, σαντουιτσάρες, γαλλικά τοστ. Και pancakes. Παντός τύπου. Κοσμογονία στην τηγανίτα. Το brunch, δηλαδή η ένωση του breakfast με το lunch που λένε και στο "χωριό" του τη Μεγάλη Βρετανία (μην μπερδεύεσαι, στις ΗΠΑ συνέβη η μετεξέλιξή του τη δεκαετία του 30')- σου δίνει έναν ακόμα απολαυστικό λόγο να παρακαλάς να 'ρθει Σαββατοκύριακο. Είτε καφέ είτε μπαρ είτε εστιατόριο, το μαγαζί που σέβεται τον εαυτό του και απαιτεί κι από τους άλλους να κάνουν το ίδιο πλέον στήνει τραπέζι για brunch τις Κυριακές- κάποια και το Σάββατο. Έχουμε επιλέξει έξι από τα καλύτερα που παίζουν στην πόλη αυτή τη στιγμή για να κάνεις έξοδο.   

Odori Vermuteria di Atene

Δημιουργική σε όλα της η πρώτη Vermuteria που άνοιξε στην Αθήνα, οπότε πώς είναι δυνατόν να εμφάνιζε συμβατικότητα  στο brunch της; Το Odori μπήκε στο παιχνίδι με ιταλικό ταμπεραμέντο και πολλά υποσχόμενο μενού που αναβαθμίζει ό,τι ορίζεται ως brunch στο μυαλό και το στομάχι μας. Τα πιάτα του Taste of Italy υπογράφει ο σεφ του μαγαζιού, Αλμπέρτο Σιμιλλίδης και το τραπέζι γεμίζει με φοβερές νοστιμιές, όπως ζουμερή pizza carbonara με αυγό ποσέ,  burgers κοτόπουλου και μοσχαρίσιου κιμά με ειδικό ψωμί, πειραγμένη στραπατσάδα με υφή μους με prosciutto, mozzarella, λάδι και νιφάδες τρούφας, pancakes γλυκοπατάτας, αυθεντικά bomboloni (η ιταλική εκδοχή του λουκουμά) γεμιστά με ganache λευκής σοκολάτας, pancakes με σπιτική πραλίνα κι άλλα τέτοια φανταστικά που δεν μπορούμε να περιγράψουμε άλλο. Να πάτε να τα φάτε, αφού κάνετε βέβαια κράτηση κάπως έγκαιρα. Τα aperitivo -με ιταλικά και όχι μόνο βερμούτ- που συνοδεύουν το κυριακάτικο brunch του Odori αποτελούν έμπνευση του head bartender Μανώλη Λυκιαρδόπουλου κι αν σου φαίνεται κάπως νωρίς για να πιεις αλκοόλ, no problemo, υπάρχει άφθονη ποικιλία σε καφέ και χυμό.

Σκουλενίου 2, Αθήνα, τηλ.: 210 331 4674.

Different Beast

Το πεντάμορφο “Τέρας” της Κηφισιάς σερβίρει στα μαζεμένα από αληθινούς βρετανικούς πλειστηριασμούς σερβίτσια του brunch αξιοζήλευτο και πολύ υγιεινό. Ό,τι υπάρχει στο διαρκώς εξελισσόμενο μενού αυτού του brunch coffeehouse είναι χειροποίητο (με μοναδική εξαίρεση το ψωμί), ο καφές είναι αυστηρά single estate από την Taf- τα blends εδώ είναι ανύπαρκτα- και ο φούρνος ψήνει καθημερινά, πόσο μάλλον τις Κυριακές. Φρεσκότατα brownies, lemon drizzle, curly whirly και cinnamon sticky buns για τους γλυκατζήδες, λαχταριστά smoothies με maca (το επόμενο uber superfood),  cosy θαλπωρή στην αγγλική ύπαιθρο η ατμόσφαιρα εδώ σε μία φράση. Ένα μοναδικό μαγαζί.

Κασσαβέτη 19, Κηφισιά, τηλ.: 21 6700 4556.

Κύριος Χου

Ξυπνάς Κυριακή πρωί προς μεσημέρι και ονειρεύεσαι να σου σερβίρουν πρωινό με αυγά, τάρτες, cheasecake pancakes κι άλλα τέτοια στο κήπο του σπιτιού σου. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, πετάξου μέχρι τα Πετράλωνα και πιάσε τραπεζάκι στην αυλή του Κύριου Χου, όπου όλα κυλούν χαλαρά και νόστιμα. Από την Κυριακή 2 Οκτωβρίου το brunch ξαναστήνεται εδώ τις γνωστές ώρες (11:00-16:00) με γλυκές και αλμυρές λιχουδιές, ανάλογα με το τι τραβάει η όρεξή σου.

Υπερίωνος 1 & Δημοφώντος, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3423972.

Clumsies

Πέρσι μας τρέλανε με το “Sunday Brunch Festival” από το οποίο παρέλασαν άκρως δημιουργικά μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες σεφ, φέτος το κάνει πιο ειδικό εστιάζοντας στο λατρεμένο σάντουιτς. Το 22ο Καλύτερο Μπαρ του Κόσμου για το 2015 επανεφεύρει φέτος αυτά που τρώμε μέσα σε ψωμί με το “The Sandwich Project” By The Clumsies, το οποίο φέρει την υπογραφή δύο ταλαντούχων αδελφών από τη Γαλλία: του κορυφαίου chef Jean-Charles Métayer- από το εμβληματικό Première του ξενοδοχείου Athenaeum InterContinental – και του καλύτερου αρτοποιού αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, του Sebastien Métayer. Κάθε Σαββατοκύριακο στην κουζίνα των Clumsies ετοιμάζονται πυρετωδώς έξι πειραγμένα sandwiches για κάθε γούστο. Highlights του μενού το pork belly, το οποίο φωλιάζει σε ένα χωριάτικο καρβέλι και τρώγεται με ειδικό κουτάλι, μία διαφορετική carbonara σε μορφή πύργου, η ελληνική παραλλαγή του fish & chips, κι άλλα τέτοια που συνδυάζονται εξαιρετικά με τα bao buns, τα dumplings, τις σαλάτες, και τις πατατούλες του φετινού καταλόγου. 

Πραξιτέλους 30, τηλ.: 210 3232682

Mr Peacock

Τι εννοείς “δεν έχεις φάει ακόμα τα περίφημα pancakes του Peacock”;  Πού ζεις; Σε κανά πιθάρι μέσα; Το καμαρωτό “Παγώνι” του Χαλανδρίου σερβίρει μακράν τις πιο κολασμένες τηγανίτες σε πολλαπλές στρώσεις, πλημμυρισμένες με σοκολάτα, σκέτη λιποθυμιά. Αυτό το “άρρωστο” γλυκό έχεις τη δυνατότητα να το γευτείς καθημερινά στο Mr Peacock αλλά ομολογουμένως το Σαββατοκύριακο, που όλα έχουν άλλη χάρη και νοστιμιά είναι το ιδανικό timing, συν ότι μπορείς να το συνδυάσεις και με διάφορα εξίσου “νομ νομ” αλμυρά, όπως τα περίτεχνα αυγουλάκια που βλέπεις  πιο πάνω, το κλασικό burger ή την ελαφριά πίτσα.

Kατσουλιέρη 7, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6800390

New Taste

Το εστιατόριο του καλαίσθητου ξενοδοχείου New Hotel στην Πλάκα είνα από εκείνα που καθιέρωσαν το brunch στην Αθήνα. Σήμα-κατατεθέν και διαχρονικά αγαπημένη επιλογή των επισκεπτών του New Taste, όλα όσα παρασκευάζονται στο φούρνο του, από τα νόστιμα ψωμιά, τις ολόφρεσκες πίτες και home-made viennoiseries, μέχρι τα γλυκά. Στα ήδη αγαπημένα πιάτα του brunch έχουν προστεθεί ευφάνταστες δημιουργίες, όπως η τάρτα με κόκκινες πιπεριές, φέτα, ελιές & λούζα Τήνου, η σαλάτα Nicoise με φρέσκο τόνο & αυγό πωσέ, ο καγιανάς με σύγκλινο Μάνης, τα Black Angus Steaks, η ψητή πανσέτα γλασαρισμένη με μέλι καθώς και τα ζεστά donuts με σως ζεστής σοκολάτας.

 Φιλελλήνων 16, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3273170