LIFE

Ο νόμος του Μέρφι και των αυτοκινήτων

Δεν είναι πολυτέλεια ούτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αντιθέτως, η Οδική Βοήθεια είναι κάτι που χρειαζόμαστε αρκετά συχνά. Θες να μιλήσουμε με δεδομένα; Καλώς. 1 στους 5 οδηγούς θα τη χρειαστεί σίγουρα στη διάρκεια ενός χρόνου. Είναι απλά κάτι που συμβαίνει! Και δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε τον πιο γερασμένο στόλο αυτοκινήτων στην Ευρώπη, με τη μέση ηλικία να φτάνει τα 13,6 χρόνια. Ας μη μιλήσουμε για την ποιότητα των ελληνικών δρόμων. Μαζί με όλα αυτά, ο Έλληνας μείωσε τις ετήσιες δαπάνες συντήρησης του αυτοκινήτου του από €365 το 2010 σε €203 σήμερα. Έτσι έχουμε: παλιά αυτοκίνητα, με κατάλληλη συντήρηση και κακούς δρόμους.

Άρα δεν είναι να απορείς που 1.547.083 αυτοκίνητα θα χρειαστούν Οδική Βοήθεια μέσα στην επόμενη χρονιά. Και ναι, μπορεί να είσαι ανάμεσά τους! Ένα επιπλέον στοιχείο που θα πρέπει να έχεις κατά νου είναι πως στις 7 από τις 10 περιπτώσεις χρειάζεται ρυμούλκηση, ενώ τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν Δευτέρα πρωί την ώρα που πας στη δουλειά, ή Κυριακή απόγευμα όταν γυρνάς από την παραλία. Ρωτήσαμε την Hellas Direct πότε έχουν περισσότερη δουλειά και  μάντεψε τι μας είπαν: Δευτέρα, μετά από Σαββατοκύριακο Χριστουγέννων. Και γίνεται χειρότερο αν πιστεύεις ότι έχεις Οδική Βοήθεια ενώ δεν είναι έτσι.

 

Μάλιστα 2 στους 3 οδηγούς που δεν έχουν αυτή την κάλυψη, νομίζουν ότι την έχουν γιατί την μπερδεύουν με τη Φροντίδα Ατυχήματος. Τουλάχιστον αν γνωρίζεις ότι δεν έχεις Οδική Βοήθεια, θα είσαι προετοιμασμένος σωστά. Θα έχεις πάντα ρεζέρβα στο αυτοκίνητο, θα ξέρεις πώς να αλλάξεις λάστιχο μόνος σου και ποιον να καλέσεις να έρθει να σε μαζέψει όταν μείνεις (μην ξεχνάς ότι, από τις 10 φορές που θα συμβεί, τις 7 θα χρειαστείς ρυμούλκηση). Και έχεις φυσικά αποφασίσει ότι είναι οκ να πληρώσεις από €50 έως €200 για ρυμούλκηση. Πώς να μην μπερδευτείς όταν, ακόμα και στη βάση δεδομένων της Υπηρεσίας Στατιστικής Ασφαλιστικών Εταιριών, υπάρχουν ασφαλιστικές που αναφέρουν τη φροντίδα Ατυχήματος ως Οδική Βοήθεια.

Δεν θα σου αναλύσω περισσότερα, καθώς  το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι υπάρχει κάποιος ή μάλλον κάποιοι που θα φροντίσουν να γυρίσεις σπίτι, απ΄ όπου κι αν βρίσκεσαι και για οποιοδήποτε λόγο.

Πρώτα όμως, η Hella Direct μάζεψε κάθε έντυπο Όρων Ασφάλισης που κυκλοφορεί στην αγορά. Και μας δήλωσε τα εξής:  «τα διαβάσαμε ένα προς ένα (όχι και η καλύτερη διασκέδαση, αλλά είμαστε εδώ 24/7 έτσι κι αλλιώς). Διαβάσαμε για την κάλυψη της Οδικής Βοήθειας σε έγγραφα 6-8 σελίδων, σε κείμενα 2.837-3.772 λέξεων, με αναφορές σε μέχρι και 14 εξαιρέσεις, περιπτώσεις δηλαδή που ο οδηγός δεν καλύπτεται. Κάποιες εταιρίες σε καλύπτουν αν χάσεις τα κλειδιά σου ή αν μείνεις από βενζίνη, κάποιες άλλες όχι. Από τη δική μας την πλευρά θεωρούμε πως πρέπει να σου δώσουμε Οδική Βοήθεια δωρεάν.»

 

Τι ακριβώς εννοούν;

Οι περισσότερες ασφαλιστικές προσφέρουν αυτή την κάλυψη ως προαιρετική και τη χρεώνουν από €14 έως €22. Πρόκειται για εταιρίες-δεινόσαυρους, οι οποίες δεν έχουν καμία πραγματική ικανότητα να προσφέρουν το καλύτερο προϊόν, με την καλύτερη εξυπηρέτηση, στην καλύτερη τιμή. Οπότε τι κάνουν; Προσπαθούν να αφαιρέσουν καλύψεις ώστε να κάνουν τα προϊόντα τους να φαίνονται φθηνότερα.

«Εμείς, από την άλλη, αξιοποιούμε την τεχνολογία, την Τεχνητή Νοημοσύνη και δεν έχουμε ασφαλιστές, και ευτυχώς καταφέρνουμε να περιλαμβάνουμε στα προγράμματά μας την Οδική Βοήθεια και να είμαστε και πάλι φθηνότεροι. Είναι μια κάλυψη που χρειάζεσαι και δε θέλουμε να μπεις στον πειρασμό να την αφήσεις εκτός. Έτσι, στη δίνουμε δωρεάν». Είναι τα καλύτερα νέα που άκουσες σήμερα αυτά ή μήπως μόλις κέρδισες 58 εκατομμύρια στο Τζόκερ;

Άρα, έχουμε και λέμε: υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστείς Οδική, αν δεν την έχεις θα περάσεις χάλια, επομένως η Hellas Direct στη δίνει δωρεάν, χωρίς επιλογή. Αν σου συμβεί, θα είναι εκεί σε 25 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο. Οι φήμες λένε πως αν αργήσουν κερνάνε καφέ (και συγνώμη).