TRAVEL

Κροατία: Η γοητευτική χώρα των Βαλκανίων

123rf

Η Κροατία της οποίας η επίσημη ονομασία είναι Δημοκρατία της Κροατίας είναι μία δημοκρατική χώρα στην νότιο-ανατολική Ευρώπη, και συνορεύει στα βόρεια με την Ουγγαρία και την Σλοβενία, στα ανατολικά με την Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ στην νότια άκρη της με το Μαυροβούνιο. Στο δυτικό της τμήμα βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα η οποία αποτελεί έτσι τα φυσικά της σύνορα. Το Mundial πέρα από αθλητικό ενδιαφέρον έχει και ταξιδιωτικό. Με Κροατία-Γαλλία στον τελικό αυτό που μπορούμε να κάνουμε για 'σενα είναι σε πείσουμε πως το επόμενο ταξίδι σου θα είναι στην Κροατία.

Για να προσανατολιστείς

A post shared by 9GAG: Go Fun The World (@9gag) on

Ζάγκρεμπ, η πρωτεύουσα

Το Ζάγκρεμπ είναι η πρωτεύουσα της Κροατίας. Έχει πληθυσμό 973.667 κατοίκους (2005). Στην ευρύτερη περιοχή ζουν 1.088.841 κάτοικοι.

Γκαλερί, μουσεία, τεράστια πάρκα ατμοσφαιρικά μπαράκια και στενά προς εξερεύνηση. Το Ζάγκρεμπ είναι μία πόλη με γοητεία και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Εκεί όλα κυλούν ήρεμα και οι ρυθμοί επιβάλλεται να πέσουν για να την απολαύσεις στο μεγαλείο της. Τα χαρακτηριστικά μπλε τραμ την διασχίζουν και προσφέρουν ένα δίκτυο εύκολης μετακίνησης.

Το βόρειο τμήμα του Ζάγκρεμπ, το Gornji Grad είναι και το πιο ιστορικό κομμάτι και έχει διατηρήσει τα μεσαιωνικά στενά και δρόμους. Το νότιο κομμάτι της πόλης, το Donji Grad, οικοδομήθηκε τον 19ο αιώνα και έχει μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης.

Η πολύχρωμη στέγη του Αγίου Μάρκου, στην ομώνυμη πλατεία, είναι το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο τoυ Ζάγκρεμπ. Προστέθηκε το 1880 στην εκκλησία του 13ου αιώνα και πάνω της απεικονίζονται τα οικόσημα του Ζάγκρεμπ, της Κροατίας, της Δαλματίας και της Σλαβονίας.

Χωρίς Ντουμπρόβνικ δε φεύγεις

Αν είσαι λάτρης του Game of Thrones θα ξέρεις ήδη πως το Ντουμπρόβνικ είχε επιλεχθεί από την παραγωγή ως το πιο ταιριαστό τοπίο για τα γυρίσματα. Την περασμένη χρονιά τον Αύγουστο, σε μια μόνο ημέρα, 10.388 επισκέπτες αγόρασαν εισιτήριο για να περπατήσουν στα αρχαία τείχη του Ντουμπρόβνικ, αριθμός ρεκόρ που αναμένεται να ξεπεραστεί αυτό το καλοκαίρι. Η παλαιά πόλη του Ντουμπρόβνικ έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1979.

Ενας δρόμος (Stradun ή Placa, κατά τους ντόπιους) είναι η μεγάλη περαντζάδα και ενώνει τις δύο βασικές πύλες (Pile και Ploce). Από εκεί μπορείς να χωθείς στα στενά και να ανακαλύψεις την πόλη περπατώντας.

Άλλες στάσεις

Βρμπόβσκο

Ζαντάρ

Μίλνα

Ούντμπινα

Πούλα

Πρελόγκ

Ριέκα

Σπλιτ

Τρόγκιρ

Χβαρ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!