ΣΠΙΤΙ

Πως να διαλέξεις το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Τα ψεύτικα δέντρα, μικρό ρίσκο έχουν στο να αποδειχτούν αποτυχία μετά την αγορά. Το βλέπεις, το διαλέγεις, το αγοράζεις και το κουβαλάς σαφώς πιο εύκολα στο σπίτι. Αν όμως θέλεις να έχεις τη φύση στο σαλόνι σου, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Τι να προσέξεις;

Πάρε τα μέτρα σου

Πριν φύγεις από το σπίτι, μέτρα την απόσταση πάτωμα-ταβάνι.  Δε θέλεις να πάρεις ένα δέντρο που να είναι μικρό και να μη γεμίζει το χώρο ούτε ένα πολύ μεγάλο και να “καμπουριάζει” η κορυφή του. Κράτα τις σημειώσεις σου και πάρε μαζί σου τη μεζούρα, θα σου χρειαστεί. Με το μάτι, δε μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρη.

Ρίξε μια ματιά (και δύο)

Έλατο ή πεύκο; Σκούρο πράσινο ή ανοιχτό πράσινο; Διάλεξε το δέντρο που μόλις το κοιτάς σε εμπνέει για όμορφες στιγμές, χουχούλιασμα και στολίδια. Πρόσεξε τις λεπτομέρειες. Είναι τα φύλλα του όλα ίδιο χρώμα; Μήπως στις άκρες κιτρινίζει; Μήπως κάπου έχει “φαγωθει”; Τα δύο τελευταία δεν είναι καλά σημάδια. Κοίτα κάτι άλλο.

Μάθε από που κρατάει η σκούφια του

Θα έβαζες σπίτι σου, για ένα μήνα, κάποιον που δε ξέρεις καλά; Όχι, είμαστε σίγουρες. Άρα το ίδιο θα κάνεις και με το δέντρο σου. Όπου πας να το αγοράσεις – στους δρόμους, στις πλατείες ή σε φυτώρια – ρώτα να μάθεις για εκείνο. Από που έρχεται; Δε θες να έχεις στο σαλόνι σου κάτι που έχει κοπεί παράνομα. Ζήτα πιστοποίηση ότι έχει καλλιεργηθεί ακριβώς για να στολιστεί με Χριστουγεννιάτικες μπάλες.

Πλησίασε και πιάσε

 

Μη γελάς. Ένας πολύ καλός τρόπος να διαπιστώσεις αν το δεντράκι που επιλέγεις, είναι φρέσκο και ζωηρό, είναι να ακουμπήσεις τα κλαδιά του. Κούνησε τα λίγο. Έτσι θα καταλάβεις αν είναι ζωηρά και θα δεις αν πέφτουν πολλά κάτω. Το τελευταίο είναι σημάδι ότι το δέντρο έχει κοπεί αρκετές μέρες πριν και άρα με το ζόρι θα αντέξει μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Εκτός από το άγγιγμα, δώσε ευκαιρία και στη μύτη σου να έχει άποψη. Όπως θα πλησιάζεις, πάρε μια βαθιά ανάσα. Σου αρέσει η μυρωδιά του; Αν όχι, τότε κοίτα αλλού, γιατί αυτή ακριβώς η μυρωδιά θα σε συντροφεύει τις επόμενες 30+ ημέρες.

Έχει γερές βάσεις;

Μια ψαγμένη Lady, δεν κοιτάει μόνο τα προφανή. Γι’ αυτό και εσύ, όταν διαλέξεις το δέντρο σου, ρίξε μια ματιά στο κάτω μέρος του. Είναι σε γλάστρα αντίστοιχη με το μέγεθος του ή καταπιέζεται; Εκτός αυτού, βεβαιώσου ότι ο κορμός του είναι ευθύς τουλάχιστον 15 εκατοστά, γιατί αλλιώς θα έχεις πρόβλημα να το σταθεροποιήσεις στη βάση του.

Προσοχή στο ταμείο

Έχε μια ιδέα περίπου τι τιμές υπάρχουν εκεί έξω, για να μην την πατήσεις. Συνήθως ένα μικρό δεντράκι, ύψους περίπου 1 μέτρο, δε ξεπερνάει τα 30-40 ευρώ. Όσον αφορά τα μεγαλύτερα δέντρα, μέχρι 60 ευρώ.

Το γιορτάζουμε στο Ladylike:

Ποιες δουλειές των Χριστουγέννων σε γυμνάζουν

Χάσε τα παραπανίσια κιλά πριν τις γιορτές