TIPS

10 tips για να καθαρίσεις τους πιο δύσκολους λεκέδες του σπιτιού

Ο χώρος σου, οι επιφάνειες, και το να ζεις μέσα σε αυτόν. Γενικά λένε πως το σπίτι σου πρέπει να το λερώνεις για να έχει ζωή, αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να το αφήνεις και σε κακά χάλια, απλά για να φαίνεται ότι δεν είσαι η Μόνικα Γκέλερ.

Εγώ που καμία ιδέα δεν έχω από νοικοκυροσύνες και δουλειές του σπιτιού (αντίο υποψήφιοι γαμπροί), πάντα έτρεφα μια κάποια αδυναμία για τα tips που θα σου καθαρίσουν με τη χρήση κάποιου περίεργου υλικού έναν πολύ δύσκολο λεκέ, ή μια επιφάνεια που λερώνεται πιο εύκολα από τις άλλες, αλλά δείχνει να μην καθαρίζεται ποτέ. Φευ! Η σωστή η νοικοκυρά, έχει κάνει την έρευνά της και ξέρει πώς καθαρίζονται ακόμα και οι πιο παράξενοι και δύσκολοι λεκέδες. Ρίξε μια ματιά στην ακόλουθη λίστα. 

1. Για να φύγει η νικοτίνη από τα τασάκια, τρίψε τα με φελλό και αλάτι.

2. Αν τα ρούχα σου μυρίζουν καπνό, πρόσθεσε 2 κουταλάκια μαγειρική σόδα στο πλυντήριο σε κάθε πλύση, βάζοντας ταυτόχρονα λιγότερο απορρυπαντικό. Αυτό θα βοηθήσει να εξαφανιστεί η μυρωδιά του καπνού από τα ρούχα σου.

3. Αν κάποιο ντουλάπι μυρίζει μούχλα, βάλε μέσα ένα μπολάκι με μουστάρδα σε σκόνη ή το κατακάθι του καφέ.

4. Λεκές από κρασί στο χαλί; Ρίξε αρκετό αλάτι ή μαγειρική σόδα και στη συνέχεια “πέρνα” το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα.

5. Αν ράγισε κάποιο πιάτο του καλού σου σερβίτσιου, βρες μια κατσαρόλα που να το χωράει, σκέπασέ το με γάλα, άστο να βράσει για 45 λεπτά και το ράγισμα θα εξαφανιστεί.

6. Για να καθαρίσεις έναν καθρέφτη, βούτα ένα πανί σε κρύο τσάι και πέρασε καλά όλη την επιφάνεια.

7. Η γυάλινη επιφάνεια του τραπεζιού σου θα γυαλίσει με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και μια χαρτοπετσέτα.

8. Για να καθαρίσεις το σφουγγάρι που πλένεις τα πιάτα, χρησιμοποίησε χυμό λεμονιού σε καυτό νερό, ή λίγη αμμωνία σε νερό.

9. Όταν καεί ο πάτος της κατσαρόλας, βράσε για μερικά λεπτά μέσα σε αυτή ένα κομμένο κρεμμύδι και έπειτα πλύνε την καλά.

10. Δαχτυλιές στους τοίχους; Εξαφάνισέ τες με ψίχα φρέσκου ψωμιού που θα έχεις ζυμώσει με ζεστό νερό ή σβήσε τις με γόμα.

Από το βιβλίο “Ώρα να λάμψεις”, της Μαρίας – Μαρίνας Σεραφειμίδου, εκδόσεις Παπαδόπουλος.