ΣΠΙΤΙ

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα φυτά των Χριστουγέννων

Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν το σπίτι εκτός από μελομακάρονα και κουραμπιέδες, γεμίζει και με τα υπέροχα γιορτινά φυτά. Κόκκινα, πράσινα και λευκά, τα παρακάτω φυτά και λουλούδια είναι τέλεια για να πας δώρο σε επίσκεψη, να φτιάξεις τις δικές σου ανθοσυνθέσεις και αν διακοσμήσεις το σπίτι.

Από την Κατερίνα Νανοπούλου

Αλεξανδρινό

Το Αλεξανδρινό ή αλλιώς Ποϊνσέττιες είναι ίσως το πρώτο φυτό που μας έρχεται στο μυαλό όταν έρχονται τα Χριστούγεννα και το τέλειο δώρο για να πας σε ένα γιορτινό κάλεσμα. Το Αλεξανδρινό με το χαρακτηριστικό του κόκκινο χρώμα, έχει τις ρίζες του στο μακρινό Μεξικό και με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να ζήσει για αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση, τα φύλλα του αλεξανδρινού βάφτηκαν κόκκινα από το αίμα μιας θεάς, που η καρδιά της ράγισε από αγάπη.
Φροντίδα: Μέσα στο σπίτι, κρατήστε το μακριά από καλοριφέρ, ώστε να μην ξεραθεί και να αφήνετε να στεγνώνει το νερό από το ένα πότισμα στο άλλο. Εάν το αφήσετε στο μπαλκόνι, μπορείτε να το έχετε σε φωτεινό μέρος, αλλά τις πολύ ζεστές μέρες μην το αφήσετε στον ήλιο. Το καλοκαίρι θα χρειαστεί πολύ νερό για να διατηρηθεί.

Γκι

Αν έχεις την τύχη να βρεθείς με τον καλό σου κάτω από ένα γκι, μην ξεχάσεις να τον φιλήσεις με πάθος, για να έχετε αιώνια ευτυχία. Είναι άλλωστε το φυτό των ερωτευμένων και της τύχης και γι’ αυτό οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι το έχουν για γούρι και το κρεμούν στις εξώπορτές τους. Από τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα το γκι βρέθηκε γραμμένο στη λίστα των βοτάνων που πιθανόν, κατά τους επιστήμονες, να βοηθούν στη θεραπεία του καρκίνου, ιδιαίτερα του στήθους και των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Εάν ανατρέξει κανείς στον ιστορικό του φάκελο θα ανακαλύψει ότι οι Γαλάτες Δρυίδες το χρησιμοποιούσαν στα φίλτρα τους, οι μάγισσες του Μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν για τα ξόρκια τους, ενώ αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι το θεωρούσαν σχεδόν πανάκεια. Το ταπεινό γκι, είναι τελικά πιο αινιγματικό από όσο νομίζαμε.

Κυκλάμινο

Ένα από τα πιο όμορφα φυτά του χειμώνα, που θα δώσει χρώμα και άρωμα στο γιορτινό σας τραπέζι. Λόγω Χριστουγέννων προτιμήστε το λευκό και το κόκκινο χρώμα για να στολίσετε το σπίτι σας. Τα κυκλάμινα χρειάζονται πολύ νερό, κρύο περιβάλλον και σκιά για το καλοκαίρι. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να τα κρατήσεις ζωντανά όλο το χρόνο. Ακόμα και όταν όλα τα λουλούδια μαραθούν και πέσουν κόψε τα, τοποθέτησε τη γλάστρα στο μπαλκόνι και σταματήσε το πότισμα γιατι οι βολβοί τους καλοκαιρινούς μήνες «κοιμούνται». Από Σεπτέμβρη φύτεψέ το μεγαλύτερη γλάστρα και τα κυκλάμινά σας θα ανανεωθούν.

Αρκουδοπούρναρο

Το Αρκουδοπούρναρο (ή αλλιώς Ίλεξ) μπορεί να μην έχει κομψό και φινετσάτο όνομα, αλλά μη βιαστείς να το υποτιμήσεις αφού θα σε κερδίσει με την ομορφιά του. Ο καρπός του είναι κατακόκκινος σαν βατόμουρο, αλλά και τοξικός, οπότε πρόσεχε μην τον καταναλώσεις (είδες τι έπαθαν αυτοί στη Γαλάζια λίμνη!). Στη χριστιανική παράδοση οι καρποί του συμβολίζουν το αίμα του Ιησού και πιστεύεται ότι φύτρωνε σε κάθε πατημασιά του. Έχει ιδιαίτερα αγκαθωτά φύλλα και θα το δεις σε πολλές χριστουγεννιάτικες ανθοσυνθέσεις, αφού συμβολίζει την απόλαυση, τον εορτασμό και την ευθυμία.