Αυτό είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο που έχεις στην κουζίνα σου

Υπάρχει κάτι στην κουζίνα που αν δεν το αλλάζεις τακτικά, συναγωνίζεται τη λεκάνη της τουαλέτας σου.

Το επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports δημοσίευσε πρόσφατα μία έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Φουρτβάνγκεν η οποία καταδεικνύει το πιο εν δυνάμει βρώμικο και βλαβερό αντικείμενο που χρησιμοποιείς στην κουζίνα σου καθημερινά. Και αυτό είναι το σφουγγαράκι.

via GIPHY

Oι επιστήμονες κατέληξαν σ' αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν το DNA των μικροβίων που "ζούσαν" σε 14 διαφορετικά χρησιμοποιημένα σφουγγαράκια κουζίνας. Αυτό που προέκυψε είναι πως ακόμα κι αν αποστειρώνουμε τους σπόγγους, τα μικρόβια δεν εξαλείφονται. Ήρθαν για να μείνουν.

Συγκεκριμένα τα μικρόβια Chryseobacterium hominis και Moraxella osloensis δεν καταλαβαίνουν τίποτα από βράσιμο. Παραμένουν στο σφουγγαράκι που πλένεις τα πιάτα σου και απειλούν το είδος μας με λοιμώξεις. Το λιγότερο που προκαλούν είναι δυσοσμία στο σφουγγαράκι. Το ακόμα χειρότερο που βγήκε από αυτή την έρευνα είναι πως τα σφουγγάρια που καθαρίζονταν πιο τακτικά ήταν εκείνα με τη μεγαλύτερη αναλογία παθογόνων μικροοργανισμών, συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα που δεν είχαν αποστειρωθεί ποτέ.

Βακτήρια και μικρόβια παντού λοιπόν. Για την ακρίβεια, πάνω από 50 δισεκατομμύρια (ΛΙΠΟΘΥΜΩ) σε κάθε κυβικό εκατοστό σφουγγαριού, αντιστοιχία η οποία εντοπίζεται μόνο στα κόπρανα.

via GIPHY

 

Τι συστήνουν λοιπόν οι ειδικοί; Συχνή και απαρέγκλιτη αλλαγή σφουγγαριού. Όχι κάθε μήνα, αλλά κάθε εβδομάδα αν είναι δυνατόν. Μπορεί λοιπόν να έχει αποδειχτεί από άλλη έρευνα ότι το πλύσιμο των πιάτων κάνει καλό στην υγεία σου ως δραστηριότητα, αλλά υπάρχει βασική προϋπόθεση γι' αυτό.

 Κοινώς, θα φάμε τα λεφτά μας στα σφουγγαράκια.

SHARE

ΕΓΓΡΑΦΗ

LADYLIKE NEWSLETTER

Όσα θέλει μία γυναίκα στο email της

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ