TIPS

Συμβουλές για νόστιμες σούπες

123

Οι ζεστές σούπες αποτελούν ιδανική επιλογή μέσα στο χειμώνα, αφού ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματός μας, μας τονώνουν και μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Όσο για το καλοκαίρι; Οι κρύες σούπες αποτελούν ιδανική επιλογή για να δροσιστούμε.

Οι σούπες, λοιπόν, έχουν όμως και μεγάλη θρεπτική αξία. Όλες οι θρεπτικές ουσίες των τροφών, είτε υδατοδιαλυτές, είτε λιποδιαλυτές, μένουν μέσα στο ζουμί της σούπας και τις λαμβάνουμε όταν την τρώμε. Και βέβαια μας βοηθάνε πολύ όταν είμαστε άρρωστοι. Μην ξεχνάμε πως η παραδοσιακή κοτόσουπα έχει αναγνωριστεί και επισήμως από την ιατρική για την θεραπευτική της δράση κατά των κρυολογημάτων. Μερικά ακόμη οφέλη τους είναι τα παρακάτω: ενυδατώνουν, βοηθούν σημαντικά στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού.

Ας δούμε μερικές συμβουλές για να φτιάχνουμε νόστιμες και υγιεινές σούπες όλο το χρόνο:

> Η σούπα μας μπορεί να έχει σαν βάση το νερό, τον ζωμό ή και το γάλα. Μπορούμε φυσικά να βάλουμε ζωμό χρησιμοποιώντας έτοιμους κύβους, αλλά σίγουρα οι ζωμοί που ετοιμάζουμε μόνοι μας είναι πιο υγιεινοί. Μια φορά κάνεις τον κόπο, αλλά μετά έχεις έτοιμο ζωμό για όλες τις σούπες σου. Συνταγές για ζωμούς μπορείς να βρεις εδώ.

> Το κρασί δίνει πολύ ωραία γεύση στη σούπα. Το λευκό ταιριάζει άψογα στην ψαρόσουπα και το κόκκινο στην κρεατόσουπα. Εάν το χρησιμοποιήσεις πρόσεξε να προσθέσεις λιγότερο αλάτι, καθώς το κρασί εντείνει τη γεύση του αλμυρού. Μη βάλεις πάνω από 1/4 φλ. κρασί σε κάθε λίτρο σούπας. Σιγουρέψου πως η σούπα θα βράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά από τη στιγμή που θα προσθέσεις το κρασί, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

> Η μπύρα επίσης δίνει ωραία γεύση στη σούπα. Πρόσθεσε περίπου 1 φλ. μπύρα για κάθε 3 φλ. σούπας. 

> Προσοχή στο νερό που ρίχνεις. Εάν η σούπα γίνει πηχτή ή με έντονη γεύση μπορείς πάντα να την αραιώσεις με λίγο νερό. Εάν βγει όμως νερουλή δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.  Έχε πάντα κατά νου ότι χρειαζόμαστε μισό κιλό κρέας / κοτόπουλο / ψάρι σε δύο λίτρα νερό (για να έχουμε στο τέλος ένα λίτρο σούπας), ενώ θέλουμε μισό κιλό λαχανικά στο ενάμιση λίτρο νερό (για να έχουμε και πάλι ένα λίτρο σούπα στο τέλος). Εάν η σούπα δεν προορίζεται για κυρίως γεύμα, υπολόγισε πως ένα λίτρο φτάνει για 6 άτομα. Εάν όμως είναι κυρίως γεύμα, τότε το λίτρο φτάνει για 2 μερίδες.

> Γενικά είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε φρέσκα λαχανικά. Στην περίπτωση του καλαμποκιού και του αρακά, εξίσου καλό αποτέλεσμα θα έχουμε και με το κατεψυγμένο.

> Τα λαχανικά μας είναι καλύτερο να τα κόψουμε σε κομμάτια και να τα τσιγαρίσουμε/αχνίσουμε λιγάκι πριν προσθέσουμε το νερό. Θέλουμε να μαλακώσουν και να «σπάσουν» λιγάκι οι ίνες τους ώστε να τρώγονται (ή να λιώσουν) πιο εύκολα στο τέλος και επίσης να δώσουν το άρωμα και τη γεύση τους στη σούπα μας. 

123

> Για να πάρεις όσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορείς από τη σούπα, φρόντισε (εφόσον έχεις το χρόνο) να την μαγειρεύεις σε πολύ χαμηλή φωτιά, λίγο κάτω από το σημείο βρασμού. Θα πάρει περισσότερη ώρα, αλλά θα έχει διατηρήσει όλες τις θρεπτικές της ουσίες. Το slow cooker είναι ιδανικό για τις σούπες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις κανονικές κατσαρόλες, αλλά και τις χύτρες ταχύτητας. Στην κατσαρόλα έχουμε εύκολη πρόσβαση και μπορούμε να προσθέσουμε υλικά όποτε θέλουμε, ενώ στην χύτρα γίνεται πιο γρήγορα η σούπα και έτσι μειώνεται η οξείδωση των τροφίμων. Από την άλλη, έρευνες έχουν δείξει πως ορισμένα λαχανικά αυξάνουν την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά όταν μαγειρεύονται. Αυτά είναι τα καρότα, το σπανάκι, τα μανιτάρια, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το λάχανο, το κόκκινο λάχανο, οι πράσινες και οι κόκκινες πιπεριές, οι πατάτες και οι ντομάτες. Προτιμήστε τα, λοιπόν, στις σούπες σας.

> Εάν φτιάχνεις κρύα σούπα, έλεγξε τα μπαχαρικά και το αλάτι πριν τη σερβίρεις. Τα παγωμένα φαγητά τείνουν να μουδιάζουν τους γευστικούς μας κάλυκες και χρειάζονται περισσότερο αλατοπίπερο από τις ζεστές σούπες.

> Γενικά πρόσεξε πόσο αλάτι προσθέτεις στη σούπα σου. Ακόμη κι ένα κουταλάκι του γλυκού λιγότερο αλάτι στη σούπα μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια υπέροχη και μια ουδέτερη σούπα. Είναι καλύτερο να αλατίζεις τη σούπα σε στάδια, δηλαδή να αλατίσεις τα λαχανικά και τα αρωματικά σου ενώ τα μαγειρεύεις για να μπουν στη σούπα, το ίδιο και το κρέας. Και βεβαίως μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τη σούπα σου πριν τη σερβίρεις, για να προσθέσεις έπειτα αλάτι αν τυχόν το χρειάζεται.

> Αν πάλι σου πέσει πολύ αλάτι στη σούπα ρίξε μια ολόκληρη, ξεφλουδισμένη πατάτα μέσα και βράσε για 15 λεπτά. Θα απορροφήσει το αλάτι άμεσα.

> Τα μυρωδικά θα δώσουν πιο έντονο άρωμα στη σούπα εάν τα προσθέσεις προς το τέλος του βρασμού.

> Εάν πρόκειται να προσθέσεις ρύζι ή ζυμαρικά στη σούπα σου, φρόντισε να το κάνεις την τελευταία στιγμή.  Εάν το ρύζι ή τα ζυμαρικά μείνουν μέσα στη σούπα για ώρα, τότε θα απορροφήσουν το ζουμί και θα καταλήξεις να τρως ριζότο. Σταμάτα το βρασμό της σούπας λίγο πριν «γίνουν» το ρύζι ή τα ζυμαρικά σας και πίστεψέ μας θα βράσουν σωστά  με τη θερμότητα της σούπας. Εάν θέλεις να φτιάξεις μια σούπα από το πρωί για να τη σερβίρεις το μεσημέρι, τότε μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στα εξής:

Κάνε ξεχωριστά τη σούπα και το ρύζι (ή τα ζυμαρικά). Όταν θα έρθει η ώρα να σερβίρεις, προσθέτεις την ανάλογη ποσότητα ρυζιού στο κάθε πιάτο. Με αυτόν τον τρόπο η σούπα θα παραμείνει ζουμερή αν και το ρύζι  θα έχει χάσει λίγη από τη νοστιμιά του, αφού δε θα έχει βράσει μαζί με το ζωμό.

> Εάν σου μείνει σούπα για την επόμενη μέρα, τότε μπορείς να σουρώσεις σε ξεχωριστό σκεύος το ζουμί. Κράτησέ το σε ένα σκεύος και το ρύζι σε ένα άλλο. Την επόμενη μέρα, απλώς ρίξε τα ξανά μαζί στο πιάτο σου και ζέστανέ τα.

123

 

> Εάν η σούπα σου είναι πολύ λιπαρή, πρόσθεσε στην επιφάνεια της κατσαρόλας ένα μεγάλο και κρύο φύλλο από μαρούλι. Θα απορροφήσει το έξτρα λίπος μέσα σε λίγη ώρα.  Μετά μπορείς να το βγάλεις και να το πετάξεις.

> Όταν τη σερβίρεις, κάνε τη διαφορά ρίχνοντας κάτι φρέσκο, μη μαγειρεμένο και δροσερό. Ανάλογα τη σούπα αυτό μπορεί να είναι λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος, λίγος χυμός λεμονιού, λίγο γιαούρτι. Θα δώσουν άλλη όψη στη σούπα και θα εμπλουτίσουν τη γεύση της.

> Εάν είσαι λίγο πιο τολμηρή, δοκίμασε να προσθέσεις κάτι που να κάνει αντίθεση με τη σούπα σου, όπως για παράδειγμα τα εξής:

Κάτι κρατσανιστό σε λείες σούπες (πχ. κρουτόν σε σούπες βελουτέ)

Κάτι λείο σε σούπα με κομμάτια (πχ. ξινή κρέμα σε μπορς)

Κάτι πιπεράτο σε ουδέτερη σούπα (πχ. πιπέρι σε φακές σούπα)

Κάτι αλατισμένο σε γλυκιά σούπα (πχ. κύβους προσούτο σε σούπα γλυκοπατάτας)

Eκτός από γιαούρτι και μαϊντανό δοκίμασε να προσθέσεις καβουρδισμένα αμύγδαλα, σουσάμι, πέστο, φρέσκα αρωματικά ή τυρί. Οι επιλογές είναι ατελείωτες.

> Οι σούπες (εφόσον δεν είναι αυγοκομμένες και δεν έχουν μέσα ρύζι μπορούν να καταψυχθούν. Μια ωραία ιδέα είναι να αγοράσεις τα χοντρά χάρτινα ποτήρια που σερβίρουν ζεστά ροφήματα, να βάλεις μέσα σε καθένα από αυτά σούπα, να τα σκεπάσεις, να τους βάλεις ετικέτα και να τα τοποθετήσεις έτσι στην κατάψυξη. Όταν θέλεις μια μερίδα σούπα για ένα ωραίο και γρήγορο βραδινό, βγάζεις ένα ποτήρι και το βάζεις για λίγη ώρα στα μικροκύματα μέχρι να ζεσταθεί.

Για περισσότερα tips μαγειρικής μπες στο cookpad-greece.blog