ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Γιατί πρέπει, σύμφωνα με την επιστήμη, να τρως σοκολάτα για πρωινό

Η σχέση μας με τη σοκολάτα είναι μια σχέση πάθους, έχει εντάσεις, δηλώσεις αγάπης αλλά και μίσους.

Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί ενώ την λατρεύουμε ταυτόχρονα την αποφεύγουμε γιατί μας γεμίζει θερμίδες και τύψεις. Σε περίπτωση λοιπόν που είσαι και εσύ choco lover μάθε ότι η επιστήμη δίνει λύση σε αυτό το first world problem μας καθώς μια έρευνα που έγινε στο Syracuse University στην πολιτεία της Νέας Υόρκης έδειξε ότι η κατανάλωση της σοκολάτας συνδέεται άμεσα με την ενδυνάμωση της εγκεφαλικής ενέργειας.

Αναλυτικά, ύστερα από διάφορες δοκιμές που αφορούσαν την μνήμη, την οργάνωση και τον εντοπισμό ομοιοτήτων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν σοκολάτα έστω και μια φορά την εβδομάδα έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε θέματα μνήμης και αντίληψης σε σχέση με αυτούς που δεν τρώνε σχεδόν ποτέ σοκολάτα.

Η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη έχει μιλήσει για τα οφέλη της σοκολάτας πολλές φορές, χαρακτηριστικά μια έρευνα που είχε κάνει το Harvard Medical School και το  Brigham and Women’s hospital της Μασαχουσέτης είχε δείξει ότι άτομα ηλικίας 67- 77 ετών ύστερα από 1 μήνα κατανάλωσης ζεστού κακάο (2 κούπες την ημέρα) αύξησαν την ικανότητα της μνήμης και της αντίληψής του κατά 30% ενώ την ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο κατά 8,3 %.

Φυσικά μπορείς να εκμεταλλευτείς τα οφέλη της και σε άλλες περιπτώσεις, όπως:

1. Πριν πας να γράψεις κάποιο τεστ

Ένα κομμάτι σοκολάτα ή μια κούπα ζεστό κακάο θα αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και θα σε κάνει πιο διαυγή και θα σου δώσει την ενέργεια να σκέφτεσαι πιο γρήγορα.

2. Πριν κοιμηθείς

Όσο περίεργο και να σου φαίνεται η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε σεροτονίνη σε βοηθάει να χαλαρώσεις, προσοχή όμως γιατί η σοκολάτα γάλακτος περιέχει καφεΐνη και μπορεί να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.

3. Όταν δεν νιώθεις και πολύ καλά

Η μαύρη σοκολάτα βοηθάει στην παραγωγή ενδορφίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεση που έχουμε ενώ παράλληλα η σεροτονίνη που αναφέραμε πριν λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό.

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ότι καταναλώνεις φυσιολογικές μερίδες και δεν το παρακάνεις, οπότε αν ξεκινήσεις να καταναλώνεις σοκολάτα με υγιή τρόπο θα δεις μεγάλη διαφορά στην υγεία σου.