TIPS

Το μυστικό για να κάνεις τα πιο νόστιμα (και αφράτα) μπιφτέκια

Αν ρωτήσεις 10 τυχαία παιδάκια ποιο είναι το αγαπημένο τους φαγητό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ακούσεις (τουλάχιστον από τα 7/10) τη φράση 'μπιφτέκια με πατάτες'. Αυτό συμβαίνει γιατί υποθέτω τους θυμίζει junk food (ή έστω αυτό τους λέει η μαμά τους), το θέμα είναι ότι τα αφράτα μπιφτέκια και οι λαχταριστές πατάτες (τηγανητές, ψητές δεν έχει σημασία) είναι η επιτομή του μαμαδίστικου και comfort food.

Σε περίπτωση όμως που έχεις προσπαθήσει να κάνεις μπιφτέκια σαν της μαμάς σου θα έχεις καταλάβει ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν φταις εσύ, ούτε η συνταγή, είμαι σχεδόν σίγουρη ότι αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία τους είναι η αγάπη της μανούλας- εντάξει, όχι σταματάω θα αποκαλύψω το μυστικό για να κάνεις τα πιο νόστιμα και αφράτα μπιφτέκια!

Είσαι έτοιμη;

Για να πετύχεις το fluffy effect πρέπει πάντα να χρησιμοποιείς μπαγιάτικο ψωμί (κάνει πολύ καλύτερη δουλειά από τη φρυγανιά), να ζυμώνεις καλά τον κιμά και να τον αφήνεις για λίγο στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Όσον αφορά τη γεύση αρκεί μιάμιση κουταλιά της σούπας Worcestershire sauce και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι!

Αναλυτικά η συνταγή για 1 κιλό κιμά είναι:

1 αυγό

150 γρ. μπαγιάτικο (μουλιασμένο) ψωμί

1/3 φλ. γάλα 3.5% λιπαρά

2 1/2 κ.γ αλάτι

1 κ.γ πιπέρι

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (ή λιγότερο, ανάλογα πόσο έντονη γεύση θέλεις)

1 1/2 κ.σ Worcestershire sauce (τη βρίσκεις στα σούπερ μάρκετ)

2 κ.σ κέτσαπ

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κ.γ ξύσμα λεμονιού

λίγο θυμάρι ή ρίγανη

3 κ.σ λάδι

Εκτέλεση

1. Μούλιασε το ψωμί στο γάλα και προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

2. Χτύπα το αυγό με ένα πιρούνι (για να αφρατέψει), ρίξε λίγο αλάτι, πιπέρι, την κέτσαπ, το ξύσμα, τη sauce, το θυμάρι και άφησε το μείγμα στην άκρη.

3. Σε ένα τηγάνι σώταρε ελαφρά στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο και ρίξε το μείγμα στο άλλο με το αυγό.

4. Άνοιξε τον κιμά σε ένα ταψάκι (πλάσε τον λίγο με τα χέρια για να μαλακώσει και να μην μείνουν μεγάλα κομμάτια), ρίξε το μείγμα και το μουλιασμένο ψωμί.

5. Ψήσε τα μπιφτέκια για 30 λεπτά στους 180 και στο πάνω κάτω και για άλλα 10 στο γκριλ.