ΣΥΝΤΑΓΗ

Συνταγή για παραδοσιακό τσουρέκι

shutterstock

Πάσχα χωρίς τσουρέκι δε γίνεται. Και μπορεί να έχεις δοκιμάσει διάφορες συνταγές όμως η παραδοσιακή που θυμίζει γιαγιά στο χωριό είναι η αγαπημένη μας. Ξυπνάει μνήμες και είναι το καλύτερο πρωινό μαζί με γάλα ή καφέ. Ο σεφ Βασίλης Τζίμας μας καθοδηγεί.

Υλικά

500 γρ. σκληρό αλεύρι

7 γρ. ξερή μαγιά

10 γρ. αλάτι

60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

75 γρ. ζάχαρη

5 γρ. μαστίχα σε σκόνη

7 γρ. μαχλέπι

5 γρ. κανέλα σε σκόνη

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

150 ml νερό ζεστό

150 ml γάλα

Μία χούφτα σταφίδες (προαιρετικά)

3 κόκκινα αυγά βρασμένα

1 αυγό χτυπημένο για άλειμμα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, την μαγιά, το βούτυρο και την ζάχαρη. Προσθέτουμε την μαστίχα, το μαχλέπι και την κανέλα και τελευταίο το ξύσμα.

Ρίχνουμε μέσα την μισή ποσότητα από το νερό και το γάλα, ζυμώνουμε λίγο και συνεχίζουμε να ρίχνουμε το γάλα και το νερό μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο ζυμάρι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις σταφίδες. Βγάζουμε το μείγμα από το μπολ και το βάζουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.

Σχηματίζουμε μια μπάλα και την αφήνουμε για τουλάχιστον μια ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Κατόπιν χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 μπάλες και κάνουμε 3 γραμμές. Κάνουμε πλεξούδα και αφήνουμε για άλλη μία ώρα μέχρι να φουσκώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210 βαθμούς. Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί και τα περνάμε με το αυγό. Βάζουμε τα αυγά στο κέντρο και ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά. Αφού ψηθούν τα βάζουμε να κρυώσουν.

 

Βρες περισσότερες συνταγές στο tzispot.com