ΣΥΝΤΑΓΗ

3 νηστίσιμες συνταγές με χαμηλές θερμίδες

Δυστυχώς το να νηστεύεις το κρέας, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να παχύνεις. Ίσα ίσα που το να το ρίξεις στον υδατάνθρακα είναι που θα κάνει τις θερμίδες που προσλαμβάνεις ημερησίως να χτυπήσουν κόκκινο.

Ακριβώς λοιπόν επειδή θέλει προσοχή, πέρα από το να σου πω να το ρίξεις στα φρούτα και τα λαχανικά, έχω μια πιο χρήσιμη συμβουλή να σου δώσω. Ή μάλλον τρεις. Ακολουθούν τρεις ενδεικτικές συνταγές που θα σε βοηθήσουν να φας σωστά, θρεπτικά και χωρίς να φορτώσεις με πολλές θερμίδες τον οργανισμό σου.

Τάκος με ρύζι και φασόλια

Βράσε καστανό ρύζι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μόλις σιγοβράζει, ρίξε ένα κουτί κόκκινα φασόλια σε σάλτσα τσίλι. Ανακάτεψέ το, πρόσθεσε ένα κουτάκι καλαμπόκι (στραγγισμένο) και ανακάτεψε ξανά μέχρι να ζεσταθούν όλα μαζί.

Σέρβιρε πάνω σε τάκος ή σε ζεστή τορτίγια με μαρούλι. Μπορείς να προσθέσεις και τυρί, αλλά είναι ήδη αρκετά γευστικό, οπότε απόφυγέ το για να μειώσεις τις θερμίδες.

Club Sandwich με ψητά λαχανικά

3 φέτες ψωμί τοστ

1 ντομάτα

1 φύλλο μαρούλι

κέτσαπ

1 κολοκύθι

1 μελιτζάνα

αλάτι

ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Κόψε τη μελιτζάνα και το κολοκύθι σε φέτες και ψήσ’ τες στο φούρνο στους 200 βαθμούς, αφού τις αλείψεις με λαδόξυδο. Παράλληλα φρυγάνισε το ψωμί και κόψε τη ντομάτα σε φέτες. Άλειψε τις φέτες με λίγη κέτσαπ, πρόσθεσε τη φέτα μαρουλιού, και τη ντομάτα, βάλε την επόμενη φέτα και τις μελιτζάνες και τέλος την τρίτη φέτα και τα κολοκύθια. Μπορείς αν θέλεις να προσθέσεις μανιτάρια.

Χωριάτικη σαλάτα με φακές

μισή κούπα φακές

ντοματίνια

ρίγανη

μισή κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι

μισή κούπα κινόα

ελιές

μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

μισό κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού

6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Ξέπλυνε και στράγγισε τις φακές. Βάλτες σε μια κατσαρόλα και κάλυψέ τες με νερό. Μόλις βράσει, χαμήλωσε τη φωτιά και κάλυψέ τες με νερό. Άστες να σιγοβράσουν 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στράγγιξέ τες και άφησέ τες στην άκρη.

Βάλε την κινόα σε μια μικρή σάλτσα κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό. Μόλις βράσει, σκέπασε και άστη να σιγοβράζει μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό, περίπου 12 λεπτά.

Μόλις οι φακές και η κινόα έχουν κρυώσει, τοποθέτησέ τα σε ένα μπολ με τα ντοματίνια, το κρεμμύδι και τις ελιές. Χτύπησε ελαφρά τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και ρίχτο στη σαλάτα.