ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ώρα για μελομακάρονα μπουκιές με ginger!

Το madameginger.com σας προτείνει μια διαφορετική συνταγή για να ξεκινήσετε την κάθε σας μέρα.

Η ιστορία του μελομακάρονου είναι λίγο (έως πολύ) μακάβρια. Στην αρχαία Ελλάδα η μακαρωνία, ήταν μια πίτα σε σχήμα μελομακάρονου που έδιναν στις κηδείες. Πολύ αργότερα κάποιος βούτηξε την μακαρωνία στο μέλι, το ονόμασε μελομακάρονο, το σέρβιρε σε μια Χριστουγεννιάτικη γιορτή και δημιούργησε άθελά του το πιο χαρακτηριστικό γλυκό των Χριστουγέννων. Τα μελομακάρονα…Ή κάπως έτσι τέλος πάντων.

Στις μέρες μας, από τα μέσα Νοεμβρίου οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία όλης της Ελλάδας ανταγωνίζονται για το πιο νόστιμο, σωστά σιροπιασμένο, με το τέλειο σχήμα μελομακάρονο. Άλλα σε μπουκιές & τραγανά, άλλα μεγαλύτερα με το σιρόπι να τα έχει ποτίσει για τα καλά, γεμιστά ή βουτηγμένα στη σοκολάτα, τα μελομακάρονα καταφέρνουν κάθε χρόνο να κλέψουν τις εντυπώσεις και να μιλούν όλοι γι’αυτά.

Τα δικά μας μελομακάρονα, είναι μικρά για να τρώγονται με μια μπουκιά, τραγανά, πασπαλισμένα με διάφορους ξηρούς καρπούς και γλυκά όσο πρέπει για να μην λιγώνουμε. Τα βουτήξαμε σε ένα σιρόπι αρωματισμένο με φρέσκο ginger και ανακαλύψαμε όχι μόνο ότι του πάει πολύ, αλλά και ότι είναι τα καλύτερα μελομακάρονα που δοκιμάσαμε φέτος!

Μελομακάρονα Bites με Ginger

Μερίδες: 2 ταψιά (περίπου 50 τεμάχια), Χρόνος Προετοιμασίας: 30-40′, Χρόνος Ψησίματος: 20-25′

Υλικά

2 φλ. ελαιόλαδο

Χυμός από 2 πορτοκάλια

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

150 γρ. ζάχαρη

1 κ.γλ. κανέλα

1/2 φλ. κονιάκ

1 κ.γλ. baking powder

1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις των Μύλων Αγίου Γεωργίου

250 γρ. ξηροί καρποί (μακαντέμια, φιστίκια Αιγίνης, καρύδια κτλ)

Υλικά για το σιρόπι

700 ml νερό

500 γρ. ζάχαρη

50-100 γρ. φρέσκο ginger (ανάλογα πόσο έντονο το θέλετε)

500 γρ. μέλι

Εκτέλεση

1. Ξεκινήστε με το σιρόπι. Τρίψτε στον χοντρό τρίφτη το φρέσκο ginger και βάλτε το σε μια μεσαία κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Βράστε για 5 λεπτά (μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και το μέλι). Σουρώστε σε λεπτό σιτάκι και πιέστε καλά το ginger να βγάλει όλο το άρωμά του. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.

2. Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κονιάκ, το baking powder και τη σόδα. Χτυπήστε για 1-2 λεπτά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

3. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι και συνεχίστε το ανακάτεμα με το χέρι. Ζυμώστε τόσο ώστε να ενσωματωθεί το αλεύρι (όχι παραπάνω γιατί θα αρχίσει να ζεσταίνεται η ζύμη και να βγάζει λάδι).

4. Απλώστε σε 2 ταψιά λαδόκολλα. Πλάστε μικρά μελομακάρονα και αραδιάστε τα στα ταψιά.

5. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170oC, για 20-25 λεπτά.

6. Μόλις βγάλετε τα μελομακάρονα από τον φούρνο, σιροπιάτε τα όσο είναι ακόμα ζέστα, ρίχνοντας τα στο σιρόπι ginger για 2-3 λεπτά.

7. Απλώστε τα σε μία πιατέλα και πασπαλίστε με τους ξηρούς καρπούς τους οποίους έχετε σπάσει σε γουδί.

 

Διαβάστε ακόμα στο madameginger.com:

Pancakes

Ραβανί, αρωματικό & αφράτο!