ΦΑΓΗΤΟ

Ρεβίθια λεμονάτα με μοσχάρι

Γνώριζες ότι τα ρεβίθια, μαζί με τα φασόλια, αποτελούν εξαίρετη πηγή πρωτεϊνών; Εκτός φυσικά από την μακροσκελή λίστα βιταμινών, και το κάλιο που προσφέρουν στον οργανισμό. Άλλωστε, ως αυθεντικός εκπρόσωπος της κατηγορίας των οσπρίων, ανήκει στα τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας που οι ειδικοί συνιστούν να μπαίνουν στο πιάτο τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Πριν τους ειδικούς άλλωστε, αυτόν τον ρόλο είχαν αναλάβει οι απανταχού μανάδες, που πάσχιζαν να μας δείξουν πόσο πολύτιμα είναι για το σώμα.

Εκτός όμως από θρεπτικά, πέραν του γεγονότος πως τα ρεβίθια σε χορταίνουν, ένα πιάτο από δαύτα με μπόλικο λεμόνι είναι και εξαιρετικά εύγευστο. Κρατώντας, ένα πακέτο Παξιμάδια Ολικής Άλεσης με 4 δημητριακά και Χαρούπι, αποφασίζουμε να ετοιμάσουμε μια κατσαρόλα ρεβίθια, προσθέτοντας λίγη ακόμη ζωική πρωτεΐνη, δηλαδή τρυφερά κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος. Η οξύτητα του λεμονιού, θα έρθει να ισορροπήσει με την γεύση των ρεβιθιών και την ελαφριά γλυκάδα του χαρουπιού στα παξιμάδια.

 

 

Υλικά

  • 1/2 κιλό μοσχάρι (επίλεξε ουρά ή ποντίκι)
  • 1/2 κιλό. ρεβίθια
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 ποτήρι κρασί
  • Το χυμό 1 λεμονιού
  • 1 μικρή πατάτα
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Προετοιμασία

  1. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από βραδύς σε μπόλικο νερό, το οποίο αν γίνεται αλλάζουμε μια φορά.
  2. Βάζουμε τα όσπρια σε κατσαρόλα και σκεπάζουμε με νερό να πάρουν μια βράση. Στη συνέχει προσθέτουμε ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την πατάτα ψιλοκομμένη, μισό ποτήρι ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
  3. Βάζουμε σε ένα μπολ δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι, νερό και λεμόνι και ανακατεύουμε να λιώσει το αλεύρι. Γυρίσουμε το μείγμα στα ρεβίθια.
  4. Σε ένα μπολ περνάμε το κρέας κομμένο σε μικρά κυβάκια από το αλεύρι. Σοτάρουμε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο να πάρει χρώμα και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι να μαραθεί. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί αφήνουμε το κρέας να μαλακώσει.
  5. Γυρίζουμε το κρέας μέσα στα ρεβίθια και αφήνουμε το φαγητό να πάρει δυο-τρεις βράσεις πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά.

Tip: Βάλε τον βραστήρα βράσε τα ρεβίθια μια φορά να πάρουν μια καλή βράση, σούρωσε και ξεκίνα την συνταγή σου. Θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από τυχόν αφρούς και θα μειώσει το χρόνο ψησίματος

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τέσσερις λαχταριστές συνταγές, μεταξύ αυτών και τα λεμονάτα ρεβίθια με κρέας, με έμπνευση από την Κρήτη: