TIPS

Τα 3 μυστικά για το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου

Shutterstock

Η 25η Μαρτίου, όπως και η 28η Οκτωβρίου είναι οι μέρες που ξέρεις τι να μαγειρέψεις και δεν χρειάζεται να αναρωτηθείς για πολλές ώρες. Το μενού έχει μπακαλιάρο. Όταν όμως ο μπακαλιάρος είναι παστός χρειάζεται μία παραπάνω φροντίδα ώστε το γευστικό αποτέλεσμα να είναι απολαυστικό. Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου είναι το άλφα και το ωμέγα.

Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου είναι το βήμα στο οποίο πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή. Αν δεν είναι επαρκές το φαγητό θα είναι λύσσα κι αν είναι υπερβολικό το φαγητό θα είναι άνοστο. Θέλει και ο μπακαλιάρος τα δικά του κόλπα.

Πώς ξαλμυρίζω τον μπακαλιάρο

  • Καλό ξέπλυμα

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να ξεπλύνεις τον μπακαλιάρο πολύ καλά ώστε να φύγει το πολύ αλάτι. Φοράς γάντια και τρίβεις τις φέτες πολύ καλά. Στη συνέχεια κόβεις τον μπακαλιάρο σε κομμάτια, ανάλογα με τη συνταγή.

  • Το «βύθισμα»

Γεμίζεις ένα μπολ με νερό και βάζεις μέσα τα κομμάτια. Σημαντικό είναι να θυμάσαι πως η πέτσα πρέπει να είναι προς τα πάνω. Καλύτερα το ένα κομμάτι να μην καλύπτει το άλλο. Σκεπάζεις το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνεις αφού έχεις βεβαιωθεί πως το νερό καλύπτει όλα τα κομμάτια. Το τοποθετείς στο ψυγείο.

  • Οι αλλαγές του νερού

Αλλάζεις το νερό κάθε 4 με 6 ώρες. Μία γενική οδηγία για το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου είναι να αλλάξεις το νερό 3 φορές σε μία μέρα και να αφήσεις τον μπακαλιάρο τουλάχιστον για ένα 24ωρο. Για να μαλακώσει το ψάρι στην τελευταία αλλαγή νερού χρησιμοποίησε χλιαρό νερό.