ΦΑΓΗΤΟ

Τα καλύτερα γλυκά της Θεσσαλονίκης

Είχα θέσει βέτο περίπου ένα μήνα πριν το ταξίδι μας στη Θεσσαλονίκη. ''Μαριέτα αν δε θέλεις να φάμε γλυκά, καλύτερα να πας μόνη σου''. Το αίτημα στάλθηκε, επεξεργάστηκε και η απάντηση ήρθε 3 δευτερόλεπτα αργότερα. ''Και το συζητάς;''. Αφού βεβαιώθηκα πως όλα θα πάνε καλά και οι τιμές του σακχάρου θα εκτοξευθούν έβαλα ένα ριχτό τοπ στη βαλίτσα και φύγαμε.

Θα ήταν ντροπή αν ανεβαίναμε στη Θεσσαλονίκη και δε δοκιμάζαμε τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της. Είναι σαν να πηγαίνεις στην Κύπρο κι αντί για χαλούμι ζητήσεις ροκφόρ. Τέτοια λάθη δε θα κάναμε.

Κάναμε λίστα σε χαρτί, παραδοσιακά. Ονόματα, διευθύνσεις και το καταζητούμενο γλυκό. Προσπάθησα (μάταια) να απομνημονεύσω οδό και αριθμό. Ανά δεκάλεπτο συμβουλευόμουν τις σημειώσεις, είχα και τη Χριστοπούλου να δίνει οδηγίες για τις συντεταγμένες οπότε τα βρήκαμε όλα.

Και τα βρήκαμε και τα φάγαμε. Δε θέλω να ρωτάς τα αυτονόητα. Αν νιώσεις την ανάγκη να βάλεις 2-3 κιλάκια ξέρεις για πού να βγάλεις εισιτήρια. Μπουκιά, νερό και ξανά μπουκιά. Σκούπιζα λίγο και τα χέρια από τα σιρόπια και συνέχιζα την αποστολή μου.

Για να μην ακουστεί από κανένα στόμα ”Σιγά μη φάγατε” υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Εμείς ανάμεσα σε χάρτινα κουτάκια παλεύουμε με τις τύψεις, τις θερμίδες και απόλαυση. Από την πολλή ζάχαρη κοίτα πως έχει γουρλώσει το μάτι. Βρεθήκαμε στο Fred & Ginger Restaurant του Domotel Les Lazaristes και έγιναν τα απαραίτητα κλικ, λίγο πριν γίνουν τα απαραίτητα κλικ στο στομάχι μας.

 

Τρίγωνα Πανοράματος στον Ελενίδη

Ελενίδης και τρίγωνα το ένα και το αυτό. Για τους ντόπιους ο Ελενίδης δεν πουλάει τρίγωνα αλλά τετράγωνα γιατί είναι τόσο νόστιμα που τα τρως δύο-δύο. Επιβεβαιώνουμε. Τέτοια κρέμα δεν έχει ξαναγευτεί του ανθρώπου το στόμα. Από το 1960 μέχρι και σήμερα ο Γιώργος Ελενίδης έχει την ίδια συνταγή. Ήταν ο πρώτος που δοκίμασε να κάνει τρίγωνο με τα φύλλα που χρησιμοποιούσε για μπακλαβά. Έγιναν οι δοκιμές και τελικά φτιάχτηκε και το θεϊκό μείγμα της κρέμας. Τρως, τρως και τρως χωρίς να λιγώνεσαι.

Τόπος εγκλήματος: Δημητρίου Γούναρη 13

Πουράκια και ανώμαλα στου Χατζηφωτίου

Αν μπεις στου Χατζηφωτίου και πεις ”να φάω ένα πουράκι να φύγω” έχεις πει το μεγαλύτερο ψέμα της ημέρας. Τα σοκολατένια πουράκια είναι εθιστικά. Η ισορροπημένη γεύση σε κάνει να χάσεις το μέτρημα. Στο τέλος καταλαβαίνεις τι έχεις κάνει όταν πια μετρήσεις τα ασημόχαρτα (που λέει και η γιαγιά μου) που έχεις πετάξει στο πάτωμα. Μπισκότο, πραλίνα και σοκολάτα. Για αλλαγή γεύσης μπορείς να δοκιμάσεις και ανώμαλα που δεν είναι άλλα από τα γνωστά ”βουναλάκια”. Ξηροί καρποί και μπόλικη σοκολάτα.

Τόπος εγκλήματος: Παύλου Μελά 37

Σοκολατένιες τρούφες από τον Αβέρωφ

Όταν ρωτήσαμε που θα φάμε την καλύτερη σοκολάτα της πόλης μας έστειλαν κατευθείαν στου Αβέρωφ. Τρουφάκια με διαφορετικές επικαλύψεις αλλά την ίδια λαχταριστή γέμιση. Γλυκά όσο πρέπει και έντονα όσο χρειάζεται ο ουρανίσκος για να ερωτευτεί. Αγαπημένο μου αυτό με το κακάο. Η εξωτερική πίκρα έδενε καταπληκτικά με το γλυκό εσωτερικό δημιουργώντας έναν εξαιρετικό συνδυασμό.

Τόπος εγκλήματος: Βασιλέως Γεωργίου 11

Ροξάκια από τον Μίλτο

Τα άφησα απόγευμα Πέμπτης στο δωμάτιο της Χριστοπούλου με σκοπό να τα δοκιμάσω πρωί Παρασκευής. Πήραμε τέσσερα ροξάκια από το ζαχαροπλαστείο του Μίλτου σε μία ένδειξη εγκράτειας. Βράδυ Πέμπτης στο δωμάτιο υπήρχε μονάχα το κουτί και λίγο σιροπάκι της ντροπής. Τα απόλαυσε. ”Ήταν καταπληκτικά”. Πρόκειται για τη σπεσιαλιτέ του καταστήματος. Φύλλο, σοκολάτα και το σιρόπι που σας έλεγα.

Τόπος εγκλήματος: Τσιμισκή 82

Και σε gif γιατί η γουρουνιά δεν κρύβεται

 

Ροδίνια στον Αγαπητό

Από το 1944 τα ροδίνια του Αγαπητού είναι περιζήτητα. Αμυγδαλόπαστα, κρέμα βουτύρου και λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα για τις δύο άκρες. Γλυκό αφράτο που είναι αποκλειστική δημιουργία του παππού της οικογένειας. Περίεργη γεύση, μη συνηθισμένη. Μία φορά πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε.

Τόπος εγκλήματος: Τσιμισκή 10

Τσουρέκι από τον Τερκενλή

 

Να μιλήσω για έπος; Για ποίημα; Για ωσαννά ο εν τοις υψίστοις; Τσουρέκια υπάρχουν πολλά, σαν του Τερκενλή μόνο ένα. Με σοκολάτα, με κάστανο με οποιοδήποτε συνδυασμό κι αν το γευτείς η μαγεία παραμένει αναλλοίωτη. Τα ζαχαροπλαστεία ιδρύθηκαν το 1948 από τον Σταύρο Τερκενλή. Το παλαιότερο κατάστημα της αλυσίδας είναι αυτό στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, και έχει αναδειχθεί σε χαρακτηριστικό στοιχείο της κεντρικότερης πλατείας της πόλης. Ουρές ο κόσμος για ένα κομμάτι. Τσουρέκι Τερκενλής όπως λέμε Λευκός Πύργος.

Τόπος εγκλήματος: Τσιμισκή 30 & Αριστοτέλους 4