ΑΥΓΟ

Συνταγή για αυγά benedict με σπανάκι. Το “πρωινό” που τρώγεται κάθε στιγμή της ημέρας

Αν έχεις πάει έστω και μια φορά για brunch ή απλώς αγαπάς τις συνταγές με αυγά, πιθανώς να έχεις γευτεί το συγκεκριμένο πιάτο. Τα αυγά benedict τα ερωτεύεσαι πριν ακόμα τα γευτείς.

Πιο συγκεκριμένα από εκείνη τη στιγμή που θα βυθίσεις το μαχαίρι σου μέσα στο αυγό ποσέ για να το κόψεις και δημιουργείς έναν ορμητικό πορτοκαλί καταρράκτη στο πιάτο σου από τον κρόκο του αυγού που χύνεται.

Η ιστορία λέει ότι η η συγκεκριμένη συνταγή μπήκε στους καταλόγους των «πρωινών» από τότε που ένας τραπεζίτης της Wall Street ονόματι Lemuel Benedict ζητούσε τα αυγά του μαγειρεμένα με αυτόν τον τρόπο από το ξενοδοχείο Waldorf σαν μια «θεραπεία» για το πρωινό hangover. Κι ενώ από τότε (από τα τέλη του 19ου αιώνα δηλαδή) έχει επιδεχτεί πολλές παραλλαγές η βασική σύστασή της παραμένει η εξής: Ψωμάκι (english muffin), αυγά ποσέ, ζαμπόν (μπέικον), σος hollandaise.  

Δεν χρειάζεται να είναι πρωί, να έχεις hang over και να βρίσκεσαι σε κάποιο εστιατόριο για να τα γευτείς. Αυγά benedict μπορείς να φτιάξεις και στο σπίτι σου! Αντικαταστήσαμε τα english muffins με κανονικό ψωμί (γιατί απαιτούν έξτρα χρόνο παρασκευής), προσθέσαμε λίγο σπανάκι στην άκρη (για την υγεία μωρέ) και σου παραδίδουμε ΤΗΝ συνταγή. 

Υλικά:

(Για 2 άτομα)

2 φέτες ψωμιού (ιδανικά στρογγυλές)

4 αυγά

100 γρ. σπανάκι

4 φέτες ζαμπόν καλής ποιότητας

1 κ.σ. ξύδι

Για τη σος hollandaise

100γρ. βούτυρο λιωμένο

1 κρόκο αβγού

1 κ.σ. ξίδι

1 κ.σ. νερό

Χυμό από μισό λεμόνι

λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

1. Σε μια κατσαρόλα βάζεις νερό να σιγοβράζει (άρα διατηρείς τη φωτιά χαμηλή) και προσθέτεις την κουταλιά ξύδι. Καθώς το νερό σιγοβράζει σπαςτα αβγά ένα-ένα μέσα σε ένα μπολ και τα ρίχνεις ένα-ένα  στο νερό.

2. Όταν δεις να σχηματίζεται το ασπράδι (μετά από 4 λεπτά) και να έχει μαγειρευτεί ο κρόκος, αποσύρεις από το νερό με μια τρυπητή κουτάλα και τα διατηρείς κάπου ζεστά.

3. Στο ίδιο κατσαρολάκι, δημιουργείς ένα μπεν μαρί, βάζοντας πάνω ένα μπολ χωρίς αυτό να ακουμπάει το νερό. Εκεί μέσα ρίχνεις τους κρόκους, το ξίδι, το νερό και τη μουστάρδα. Ανακατεύεις για 5 λεπτά με ένα σύρμα χειρός μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει. Αποσύρεις από τη φωτιά και ρίχνεις σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο στο μπολ ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.

4. Σε ένα τηγάνι ή σε κατσαρολάκι σωτάρεις το σπανάκι μέχρι να «μαζέψει» ανακατεύοντας συχνά ενώ παράλληλα ψήνεις τα ψωμάκια στην τοστιέρα (μπορείς να τους απλώσεις και βούτυρο πρώτα). 

5. Σε ένα πιάτο βάζεις τις φέτες ψωμιού, μοιράζεις ανάλογα τις φέτες του ζαμπόν και τοποθετείς ένα αυγό ποσέ πάνω σε κάθε φέτα. Ρίχνεις τη σος hollandaise πάνω από τα αυγά και τοποθετείς και το σπανάκι στο πλάι. Προσθέτουμε πιπέρι και απολαμβάνεις!