ΦΑΓΗΤΟ

Άσε τις ταβέρνες και πάμε για πικ νικ

Ας ξεκινήσω δανειζόμενη μια φράση του Woody Allen: ‘Είμαι δυο με τη φύση’. Θα προτιμήσω να καθίσω μέσα, στο σπίτι, σε ταβέρνα, στη δουλειά, σε μια σπηλιά – που λέει ο λόγος – παρά να βγω στην ύπαιθρο και να κάνω οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Ωστόσο, πρόσφατα ξεκινήσαμε ως παρέα ένα νέο ‘σπορ’, το πικ νικ στις «αθηναϊκές εξοχές». Το οξύμωρο «αθηναϊκή εξοχή» εξηγείται ως «τοποθεσία με κάμποσα δέντρα και θάμνους, γρασίδι και σκιά, όσο πιο μακριά γίνεται από πηγές φασαρίας». Τη φασαρία μάλλον δε μπορείς να τη γλιτώσεις εντελώς, αν παραμείνεις στα πέριξ της μεγάλης πόλης. Αξίζει, όμως, έστω η προσπάθεια να την αποφύγεις, πίνοντας τη μπυρίτσα σου, τρώγοντας το κεφτεδάκι σου, χαλαρώνοντας με καλή παρέα.

Πού;

Σε κάθε μεγάλη πόλη, όσο χάλια κι αν είναι τα πάρκα της, υπάρχουν μέρη κατάλληλα για πικ νικ. Μην περιμένετε να βρείτε τεράστιους χώρους όπως το Central Park, αλλά π.χ. το Πάρκο του Φλοίσβου στο Παλιό Φάληρο είναι ένα υπέροχο μέρος για να οργανωθεί μια τέτοια δραστηριότητα. Μια άλλη πρόταση σχετικά κοντά στο κέντρο είναι ο Καρέας, όπου ανεβαίνεις με το αυτοκίνητο, βρίσκεις να παρκάρεις και μετά περπατάς το ανετότατο μονοπάτι του βουνού, για να βρεις πού θα καθίσεις. Προσωπικά προτείνω και το άλσος Συγγρού, ανάμεσα στο Μαρούσι και την Κηφισιά. Εύκολη πρόσβαση και άπλα.

Στο κέντρο υπάρχει πάντα ο λόφος του Φιλοπάππου. Ωστόσο τα σαββατοκύριακα έχει πολύ κόσμο και δε θα το συνιστούσα. Για καθημερινή είναι υπέροχα.

Στις παραπάνω τοποθεσίες και ανάμεσα στα δέντρα υπάρχουν και διάσπαρτα ξύλινα τραπέζια πικ νικ με ενσωματωμένες θέσεις.

Πότε;

Αν έχετε τη δυνατότητα να πάτε για πικ νικ καθημερινή, μια λέξη θα σας πω: ορμάτε. Θα έχετε το μέρος μόνοι σας. Το πολύ να δείτε μερικούς ανθρώπους να βγάζουν τα σκυλιά τους βόλτα.

Το πιθανότερο είναι να μη μπορείτε καθημερινή, οπότε για το σαββατοκύριακο, συνιστώ μόνο ένα πράγμα: να ξυπνήσετε νωρίς και να πάτε νωρίς. Το έχει τραγουδήσει και ο Κηλαηδόνης:

«Αν κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς, θα ξεκινήσω νωρίς και θα παρκάρω νωρίς».

Όπου «παρκάρω» εννοούμε «βρίσκω την καλύτερη δυνατή καβάτζα». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι βρίσκετε τραπεζάκι ή επίπεδο σημείο για ν’ απλώσετε τραπεζομάντηλο και γενικότερα τα υπάρχοντά σας, χωρίς να βρίσκεστε κάτω από τον ήλιο όλη την ώρα.

Πώς;

Το επιτυχημένο πικ νικ βασίζεται στα εξής τρία πράγματα: στην καλή διάθεση, τον καταμερισμό των εργασιών και τον χρονικό συντονισμό (το timing, που λέμε). Πρακτικά το τελευταίο σημαίνει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και μείνετε π.χ. χωρίς νερό μέχρι να έρθει αυτός που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο task.

Συνεννοείστε, λοιπόν, με τους φίλους σας, συμφωνείτε ως προς το μέρος και την ημέρα και επιβεβαιώνετε παρουσίες. Αν δε βαριέστε πολύ, κάντε ένα κλειστό event στο Facebook, για να έχετε μια πλήρη εικόνα όλοι και να μπορείτε, βέβαια, να μιλάτε για ό,τι προκύπτει.

Το κρισιμότερο όλων είναι να μην ξεχάσετε όλα όσα θα σας χρειαστούν, χωρίς όμως να κουβαλήσετε και την προίκα της γιαγιάς σας.

Τα απαραίτητα (μη φαγώσιμα)

Κουβερτάκι (ενδείκνυνται τα fleece): Για να μην κρυώσετε αν δε βρείτε τραπέζι και καθίσετε κάτω.Αν έχετε κανένα υπόστρωμα τύπου «παλιός μουσαμάς», πάρτε τον μαζί και στρώστε τον κάτω από το κουβερτάκι, για να σταματάει την υγρασία.

Τραπεζομάντιλο: Το στρώνετε στη μέση της κουβέρτας για να τοποθετήσετε τα φαγητά. Εναλλακτικά, αν γυρίσει ο ήλιος και σας τυφλώσει, το κάνετε κι αντίσκηνο. Γιατί είστε και επινοητικές.

Αν βρείτε ξύλινο τραπέζι, το τραπεζομάντηλο δεν είναι απαραίτητο, αλλά: (α) δίνει χρώμα, (β) έχετε κάπου καθαρά να ακουμπήσετε όλα σας τα πράγματα.

Χαρτοπετσέτες. Πολλές χαρτοπετσέτες.: Κατά προτίμηση από τις «καλές», αυτές που βγάζουν οι μανάδες μας στα επίσημα τραπέζια. Που είναι παχιές και τετραπλές. Οι άλλες είναι πολύ λεπτές και για κάθε μεζέ θα χρειάζεστε κι από μία.

Μωρομάντηλα. Πολλά μωρομάντηλα.: Ή άλλα μαντήλια μιας χρήσης εμποτισμένα μευγρό, με τα οποία μπορείτε να καθαρίζετε χέρια, πόδια, επιφάνειες, κ.λπ.

Φορητό ψυγειάκι: Προμηθευτείτε πάγο από σουπερμάρκετ ή βενζινάδικο, στρώστε τον στον πάτο, βάλτε από πάνω μια στρώση αναψυκτικά, μπύρες και νερά και μετά άλλη μια στρώση πάγο. Αν το ψυγειάκι χωράει, κρατήστε μέσα κλειστό ένα εξτρά σακουλάκι με καθαρό πάγο, για να βάζετε στα ποτά σας.

 

Αν υπάρχουν δυο ψυγειάκια στην παρέα, πάρτε και τα δυο, ποτέ κανείς δε χάρηκε όταν τέλειωσαν τα κρύα αναψυκτικά. Επίσης, μπορεί καθένας να φέρει μαζί του ένα εξτρά μπουκαλάκι νερό, το οποίο θα έχει βάλει στην κατάψυξη για λίγες ώρες, ώστε να παραμείνει δροσερό.

Σακούλες απορριμμάτων: Μπορείτε εύκολα να μαζέψετε τα ανακυκλώσιμα σε μια από αυτές και τα σκουπίδια στις υπόλοιπες.

Πλαστικά πιατάκια, πιρουνάκια, κουταλάκια και, κυρίως, ποτήρια: Μπορεί τα φαγητά που θα φτιάξετε να μη χρειάζονται μαχαιροπίρουνο για να καταναλωθούν, ωστόσο προμηθευτείτε μερικά, μήπως κάποιος χρειαστεί. 

Πλαστικά μπωλ που μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο, για οικονομία χώρου

Ένα καλό μαχαίρι (για να κόβετε φρούτα, κ.λπ.)

Ανοιχτήρι κονσέρβας, ανοιχτήρι μπουκαλιού/ κρασιού, οδοντογλυφίδες

Ψάθες θαλάσσης: Για όποιον θέλει να ξαπλώσει λιγάκι μετά το φαγητό. Ναι, να κοιμηθεί εννοώ.

Αντικουνουπικά είδη και αντηλιακό: Δε θα συνιστούσα το κερί μέσα σε αλσύλλιο, οπότε πάρτε κανένα σπρέι για το σώμα και απλά ψεκαστείτε.

Το μενού

Ήρθε η ώρα να οργανώσετε το έτερο βασικό πράγμα για το οποίο κάνετε το πικ νικ. Εννοώ, φυσικά, το φαΐ.

Το βολικότερο όλων είναι το finger food (το λεγόμενο και ‘τσιμπητό μεζεδάκι’), διότι προετοιμάζεται εύκολα, κουβαλιέται εύκολα και αρέσει σε όλους.

Ακολουθούν προτεινόμενα μεζεδάκια που διατηρούνται για κάμποση ώρα εκτός ψυγείου, μέχρι να τα φάτε:

Ντοματίνια, αγγουράκια κομμένα, καροτάκια κομμένα, πιπεριές κομμένες, φύλλα μαρουλιού πλυμμένα. (Σε τάπερ, αντί να φτιάχνετε σαλάτες που χρειάζονται σερβίρισμα σε πιάτο.)

Τυροπιτάκια, λουκανικοπιτάκια, σπανακοπιτάκια, μικρά πεϊνιρλί: Αν βαριέστε να μαγειρέψετε, πάρτε μερικές σακούλες από το σούπερ μάρκετ, ψήστε τα και κουβαλήστε τα σε τάπερ ή μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης.

Αλμυρά μάφινς: Υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές. Μπορείτε π.χ. να κάνετε μια με σπανάκι και παρμεζάνα και μια με τσένταρ και αλλαντικά.

Τυλιχτά κεμπάπ: Παίρνετε κεμπάπ έτοιμα από τον κρεοπώλη. Τα ψήνετε στον φούρνο. Παίρνετε πιτούλες, βάζετε μέσα τα κεμπάπ, τζατζίκι ή γιαούρτι, λίγο μαϊντανό, λίγο κρεμμύδι, τα κλείνετε και τα τυλίγετε με αλουμινόχαρτο.

Κεφτέδες: Πικ νικ χωρίς κεφτέδες, δάσος δίχως έλατο.

 

Μικρά σάντουιτς (με ψωμάκια ‘μαργαρίτα’, με μπαγκέτα, κ.λπ.): Με μανούρι και σάλτσα πέστο, με μαγιονέζα, κοτόπουλο και καλαμπόκι, με μαρούλι, γραβιέρα και σαλάμι αέρος. Με ό,τι σας αρέσει, γενικώς. Τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο και γράψτε πάνω με έναν μαρκαδόρο το βασικό συστατικό, για να ξέρετε τι είναι καθένα.

Γλυκά μάφινς ή brownies σε κομμάτια: Τα brownies τυλίξτε τα με λαδόκολλα και σπάγκο και βάλτε τα σε ένα τάπερ.

Πλυμένα φρούτα: Σε τάπερ, κομμένα ή ολόκληρα.

Αφού, λοιπόν, καταμερίσετε και τις εργασίες που αφορούν στο φαγητό και τα ποτά, είστε έτοιμοι να ξεχυθείτε στα πάρκα και τα άλση, ν’ απλωθείτε και να περάσετε όμορφα. Πάρτε και κανένα ραδιοφωνάκι μαζί, σε περίπτωση που θέλετε ν’ ακούσετε μουσική. Όχι iPod/ τηλέφωνο, ραδιοφωνάκι. Για το καλτ του πράγματος.

Εννοείται πως όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα κάνετε και σε παραλία, αρκεί να υπάρχουν μερικά δέντρα για σκιά.

Καλή διασκέδαση!