ΥΓΕΙΑ

5 λόγοι που τα δάχτυλά σου είναι συχνά παγωμένα

Μέχρι ενός σημείου είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όταν η θερμοκρασία πέφτει, κρυώνουμε ειδικά στα άκρα, τα οποία είναι τα πιο εκτεθειμένα σημεία του σώματος. Παράλληλα, τα ζωτικά όργανα, για να προστατευτούν αιματώνονται περισσότερο από έξω προς τα μέσα. Εξ ου και η ζεστή καρδιά.

Αν όμως παρατηρείς πως τα δάχτυλά σου παγώνουν πιο πολύ από του μέσου ανθρώπου, αν συνήθως τα χέρια του διπλανού σου είναι πάντα πιο ζεστά από τα δικά σου, αν παγώνεις ενώ δεν είσαι έξω στο κρύο, αλλά μέσα σ' ένα δωμάτιο με κανονική θερμοκρασία για την εποχή, τότε ίσως πρόκειται για σύμπτωμα. Το πιο σωστό που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφθείς τον παθολόγο σου και να του εξηγήσεις αυτό που σε απασχολεί.

Το σύμπτωμα των παγωμένων δαχτύλων αντιστοιχεί σε διάφορες παθήσεις και ελλείψεις, όπως:

Αναιμία

Τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης και ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα οδηγούν σε πτώση του οξυγόνου σε διάφορα σημεία του σώματος και σε πτώση της θερμοκρασίας στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών. Μήπως να ελέγξεις τα επίπεδα του σιδήρου σου;

Έλλειψη βιταμίνης Β12

Άλλη μία αιτία που προκαλεί αυτή την ενοχλητική παγωμάρα. Η βιταμίνη Β12 είναι ουσιαστική για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ανάμεσα στις τροφές που περιέχουν αυτό το πολυσήμαντο μέλος της οικογένειας Β είναι το μοσχάρι, το αρνί, τα θαλασσινά, η σόγια, το γάλα, κ.ά.

Υπόταση

Η χαμηλή πίεση αποτελεί έναν ακόμα λόγο που αναζητάς τα γάντια σου. Αν τα παγωμένα χέρια και πόδια συνδυάζονται με ζαλάδες, κούραση, θολή όραση και αδυναμία, οι πιθανότητες να συμβαίνει αυτό, λόγω της υπότασης, αυξάνουν.

Σύνδρομο Raynaud

Πρόκειται για την κατά τόπους συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων (σε χέρια και πόδια, αλλά και αυτιά ή μύτη), λόγω ψυχρών συνθηκών αλλά και ψυχολογικών παραγόντων, η οποία οδηγεί σε μείωση της θερμοκρασίας στα συγκεκριμένα σημεία. Το σύνδρομο Raynaud δεν θεωρείται ανησυχητικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διάγνωσή του δεν είναι απαραίτητη.

Υποθυρεοειδισμός

Όταν υπολειτουργεί ο θυροειδής αδένας, ο οποίος έχει ρόλο «θερμοστάτη» για το σώμα μας, ένα από τα φαινόμενα που μπορούν να εμφανιστούν είναι τα παγωμένα άκρα. Ωστόσο το συγκεκριμένο σύμπτωμα από μόνο του δεν αρκεί για να συμπεράνεις κάτι τέτοιο, αφού ο υποθυρεοειδισμός έχει διάφορες εκδηλώσεις σε αρκετά επίπεδα (γενικό, ψυχολογικό, μεταβολικό, κ.ά) . Μία κλινική εξέταση θα δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.