ΥΓΕΙΑ

Σεξ και υγεία: Ποια η διαφορά ανάμεσα στους όρους ΣΜΝ και ΣΜΛ

123RF

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα ή αλλιώς ΣΜΝ και επί το αγγλικότερον STD. Η ενημέρωση γύρω από την ανάγκη για προστασία κατά τη σεξουαλική πράξη, αλλά και για τις συνέπειες ενός ΣΜΝ/STD είναι επιτακτική. Ωστόσο, όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, οι ειδικοί αναφέρονται σε STI ή ΣΜΛ και όχι STD ή ΣΜΝ.

Με τον όρο ΣΜΛ αναφέρεται κανείς στις Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις και αφορά πάνω κάτω στους ίδιους ιούς και συνθήκες που μεταδίδονται με τη σεξουαλική πράξη και περιλαμβάνονται στον όρο ΣΜΝ. Ωστόσο, μια μικρή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια κάνει την διάκριση εκτός από επιτακτική και απόλυτα λογική.

Είναι πιθανό κάποιος να έχει τη λοίμωξη, όπως για παράδειγμα τα χλαμύδια, αλλά να μην εμφανίζει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Μια νόσος αναφέρεται σε μια σειρά από συμπτώματα που είναι εμφανή και έτσι περιγράφουν την εν λόγω ασθένεια. Πολλές όμως από τις λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές (όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων). Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο όρος Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις είναι ο πιο ενδεδειγμένος.

Οι ΣΜΛ, λοιπόν, περιγράφουν κάθε παθογόνο μικροοργανισμό που μπορεί να προσβάλλει τον άνθρωπο μέσω της σεξουαλικής επαφής, είτε εμφανίσει συμπτώματα, είτε όχι. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ευρύτερη και πιο ήπια ορολογία, που εξαλείφει παράλληλα και από την συνείδηση του κόσμου το στίγμα της λέξης νόσος.

Όπως και να έχει, αυτό που πρέπει να κρατήσεις εσύ είναι ότι το προφυλακτικό σώζει ζωές.   

 

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!