ΥΓΕΙΑ

Πέντε αναπάντεχοι λόγοι που αισθάνεσαι ναυτία

Ξαφνικά αισθάνεσαι το κεφάλι σου ελαφρύ, να θολώνει. Άμεσα ξεκινά η εφίδρωση και το στομάχι σου αρχίζει να συσπάται ασυνήθιστα. Η αίσθηση ζάλης και αδιαθεσίας, που με μια λέξη αποκαλούμε ναυτία είναι το σύμπτωμα για μια σειρά από παθήσεις. Το καμπανάκι για διάφορες καταστάσεις του οργανισμού που δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά. Πέραν όμως από την ναυτία που προκαλεί μια γρίπη, το ανακάτεμα που σε πιάνει στο αυτοκίνητο, τη δηλητηρίαση ή ακόμη και τα πρώτα στάδια μιας εγκυμοσύνης, η ναυτία μοιάζει να χτυπά την πόρτα σου και σε άλλες περιπτώσεις.

Έρχεται ημικρανία

Η ναυτία στην προκειμένη περίπτωση είναι το πρωτο…βρόχι πριν την καταιγίδα, μια ένδειξη πως θα ξεσπάσει επεισόδιο ημικρανίας. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η ορμόνη σεροτονίνη, στην προσπάθεια του οργανισμού να αποφύγει τον πονοκέφαλο, δίνει σήμα στα αγγεία να διασταλούν, γεγονός ενίοτε που ενεργοποιεί και τα σημεία του εγκεφάλου που προκαλούν ναυτία, ακόμη και εμετό.

Μια άλλη θεωρία, θέλει την κατάσταση της ημικρανίας να επηρεάζει το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον λαβύρινθο του αυτιού και την ισορροπία, πυροδοτώντας ως εκ τούτου vertigo, αστάθεια και ζάλη.

Σε έχει καταβάλει το άγχος

Είναι δεδομένο, πως οι στρεσογόνες καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν με κάθε δυνατό τρόπο τον οργανισμό. Το άγχος σωματοποιείται και έχει συνδεθεί κατά καιρούς με αμέτρητα προβλήματα. Οι ορμόνες του στρες, όπως η κροτιζόλη και τα επινεφρίδια αυξάνουν στο αίμα με αποτέλεσμα να προκαλούνται συσπάσεις στο στομάχι που δίνουν την ενοχλητική αίσθηση ζάλης και τάσης για εμετό.

Επιπλέον, φαίνεται πως σε καταστάσεις έντονου άγχους, το αίμα συγκεντρώνεται στους μύες και όχι στο πεπτικό σύστημα προκαλώντας αδιαθεσία.

Αρχίζεις να αφυδατώνεσαι

Καλοκαίρι είναι, το θερμόμετρο ανεβαίνει και ως εκ τούτου οι απαιτήσεις σε ενυδάτωση αυξάνονται. Η ελλιπής ενυδάτωση, οδηγεί το σώμα σε ακραίες αποφάσεις. Αποστέλλει περισσότερο αίμα και υγρά στα ζωτικά όργανα, εκείνα που είναι πιο σημαντικά για την επιβίωση, όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά και έτσι μειώνει την κυκλοφορία στο γαστρικό σύστημα προκαλώντας έτσι ναυτία και ίσως και κοιλιακό πόνο.

Οι αλλεργίες σου φουντώνουν

Ναι, μπορεί να άφησες την ένταση των αλλεργιών πίσω σου με το τέλος της Άνοιξης, τίποτα όμως δεν σου εγγυάται πως δεν θα βιώσεις μια κάποια έξαρση και εν μέσω θέρους. Καταρροή, κνησμός, φτέρνισμα και ως εκ τούτου ερεθισμένος λαιμός και βλέννα που ενίοτε καταλήγει στο στομάχι και προκαλεί αδιαθεσία και ζαλάδα.

Δεν έφαγες πριν πάρεις το χάπι σου

Θα το έχεις ακούσει χιλιάδες φορές από τη μαμά. Κι όμως, επιμένεις να μην ακούς τη συμβουλή της. Η ναυτία μπορεί να είναι παρενέργεια σκευασμάτων για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αντισυλληπτικών, αντιβιώσεων ή ακόμη και απλών παυσίπονων. Το χάπι «προσγειώνεται» σε άδειο στομάχι, με αποτέλεσμα τα γαστρικά υγρά που εκκρίνονται για την επεξεργασία του φαγητού, να εκλύονται στην άδεια στομαχική κοιλότητα και να προκαλούν ερεθισμό.

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!