ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Οι 3 πιο συνηθισμένοι μύθοι για την εποχική γρίπη

Σε μια εποχή ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα βρίσκονται σε έξαρση (τα πρώτα κρούσματα τύπου Α Η1Ν1 έχουν ήδη επιβεβαιωθεί), είναι απαραίτητο τόσο να μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ένα από το άλλο όσο και να γνωρίζουμε όλους τους σωστούς τρόπους προστασίας. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να απομακρύνουμε από τον γνωστικό μας ορίζοντα όλες τις σχετικές πιθανές παρερμηνείες και τους ευρείας κλίμακας μύθους που συνεχίζουμε να πιστεύουμε. 

Μύθος #1: Αρρώστησες; είναι η γρίπη

Είναι αρκετά λογικό, όταν η εποχική γρίπη «σαρώνει», να επικρατεί ανησυχία, ακόμα και πανικός. Ωστόσο, ψύχραιμα μιλώντας, δεν είναι όλα Η1 Ν1 ή κάτι παρόμοιο. Μπορεί να είναι ένα απλό κρυολόγημα για το οποίο να απαιτείται προσοχή, αλλά όχι περαιτέρω λόγος ανησυχίας. Σύμφωνα με το doctoranytime.gr, η διαφορά των δύο αυτών ασθενειών έγκειται στην ένταση και τη διάρκεια της συμπτωματολογίας. Δηλαδή η γρίπη παρουσιάζει πιο δραματική συμπτωματολογία και διαρκεί 4-5 μέρες, ενώ μπορεί να αφήσει και ένα υπόλειμμα για ένα διάστημα. Αντιθέτως, το κοινό κρυολόγημα παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα που περιλαμβάνουν καταρροή, συνάχι, βήχα και δέκατα. Στη γρίπη έχουμε λιγότερο συνάχι, ωστόσο νιώθουμε έντονη κόπωση, υψηλό πυρετό- πάνω από 39, μυαλγίες, κεφαλαλγία, βήχα, δύσπνοια. Η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως σε πνευμονία ή πολυοργανική ανεπάρκεια.

Μύθος #2: Είσαι υγιής, άρα το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι περιττό

Και να συνεχίσεις να είσαι σου εύχομαι, ωστόσο το σκεπτικό είναι λανθασμένο. Το αντιγριπικό δεν προστατεύει μόνο εσένα, αλλά και τους γύρω σου, αφού μειώνει τις πιθανότητες να κολλήσεις τον ιό και άρα να τον μεταφέρεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα η πιθανότητα να έχεις τον ιό χωρίς ιδιαίτερες ενδείξεις (και σ’ αυτή την περίπτωση τον μεταφέρεις μια χαρά στους άλλους). Παράλληλα, δε σημαίνει πως ένα άτομο που δεν έχει πάθει τη γρίπη στο παρελθόν, δεν «κινδυνεύει» από αυτή. Ούτε όμως κι ότι δε θα αρρωστήσει. Απλά τα συμπτώματα θα είναι πιο ήπια κι η πιθανότητα να νοσηλευτεί ή να κινδυνεύσει από τον ιό, αισθητά μειωμένη.

Μύθος #3: Μη βγαίνεις έξω, μπορείς να κολλήσεις τον ιό, όταν κάνει κρύο

Οι εξωτερικοί χώροι είναι μακράν λιγότερο αποτρεπτικοί σε σχέση με δημόσιους κλειστούς- από το γραφείο που δουλεύεις, μέχρι το σούπερ μάρκετ και την αίθουσα του κινηματογράφου-. Έξω υπάρχει αέρας, όλα ανανεώνονται, ντυμένοι ζεστά προφυλασσόμαστε απέναντι στο κρύωμα. Ο οργανισμός μας μειώνει τις αντιστάσεις του όταν το σώμα βρίσκεται υπό στρες και είναι πιο εκτεθειμμένο στο να κολλήσει τον ιό από κάποιον. Το κρύο δεν είναι ο άμεσος «εχθρός», το άτιμο το άγχος, όμως, είναι.