ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Κρίσεις πανικού και κατάθλιψη: Ποια η διαφορά τους και ποια τα κύρια συμπτώματα

Σημαντική αύξηση στα ποσοστά κατάθλιψης και κρίσης πανικού παρατηρούνται κατά τις μέρες των γιορτών και των αργιών. Ένα άτομο που βιώνει μια κρίση άγχους ή ακόμη και κατάθλιψη, νιώθει ακόμη πιο ευάλωτο τις μέρες των γιορτών, οπότε και «επιβάλλεται» κοινωνικά να είναι κάποιος χαρούμενος, να διασκεδάζει και γενικώς, να «συμβαδίζει» με το κλίμα των ημερών.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Κατάθλιψη είναι μια νόσος που πλήττει τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί τη μάστιγα της εποχής μας. Παράλληλα θεωρείται η σημαντικότερη αναπηρία στον κόσμο, που μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών και των δύο φύλων. Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου για τα νεαρής ηλικίας άτομα μετά τα τροχαία ατυχήματα.

Ένα άτομο με κατάθλιψη έχει απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης, νιώθει κούραση χωρίς λόγο, αναξιότητα και έχει ενοχές. Αυτό σιγά- σιγά οδηγεί σε θλίψη και κάνει το άτομο αντικοινωνικό και μελαγχολικό. Ο ασθενής νιώθει αβοήθητος και μόνος και αισθάνεται ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Μάθε περισσότερα για τα συμπτώματα της κατάθλιψης και τους τρόπους άμεσης αντιμετώπισης στo doctoranytime.

Η θεραπεία για την κατάθλιψη περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή συνήθως. Ο αριθμός των συνεδριών που θα χρειαστεί να κάνει ο κάθε ασθενής εξαρτάται από τις ανάγκες του και καθορίζεται στην πορεία των ψυχοθεραπειών που κάνει. Για να ξεπεραστεί η κατάθλιψη χρειάζεται προσπάθεια και από τον ασθενή και από τον ψυχολόγο ή ψυχίατρο που θα απευθυνθεί. Ο χρόνος δεν είναι ίδιος για όλους. Ο καθένας χρειάζεται το χρόνο του για να ανακαλύψει τον εαυτό του και να αντιμετωπίσει μια συναισθηματική διαταραχή.

Τι είναι η κρίση πανικού;

Η κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο άγχους και κρίσης φόβου που συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα. Ο φόβος δεν είναι αντίδραση σε κάποιον αληθινό κίνδυνο. Ο ασθενής νιώθει ότι χάνει τον έλεγχο του σώματός του και της σκέψης του ή ότι παθαίνει καρδιακή προσβολή.

Η κρίση πανικού είναι κάτι που το παθαίνουν πολλοί άνθρωποι τουλάχιστον 1 φορά στη ζωή τους. Αν επιμένει για καιρό, τότε πρόκειται για διαταραχή πανικού.

Μπορεί μια κρίση πανικού να μην είναι επικίνδυνη για τη ζωή, όμως οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις, καθώς και ο φόβος των επαναλαμβανόμενων αυτών κρίσεων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής και να δυσκολέψει την καθημερινότητα και την κοινωνικότητα ενός ατόμου.

Υπάρχουν θεραπείες για την κρίση πανικού που είναι πολύ αποτελεσματικές και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Η θεραπεία περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Κατά περίπτωση μπορεί να επιλεχθεί από τον ειδικό είτε η μία μορφή θεραπείας είτε και οι δύο σε συνδυασμό.