ΥΓΕΙΑ

Η νυχτερινή συνήθεια που πρέπει να καταπολεμήσεις αν δεν θες να αγχώνεσαι

Οι λίγες ώρες ύπνου έχουν δαιμονοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό, ως η συνήθεια εκείνη που μπορεί να επιδράσει αρνητικά σε πραγματικά πολλά επίπεδα της ζωής μας. Μαύροι κύκλοι, κακή διάθεση, έλλειψη συγκέντρωσης, οκνηρός μεταβολισμός, είναι μόλις μερικές από τις συνέπειες που περιμένουν στη γωνία όταν το να πέφτεις για ύπνο αργά και για λιγότερο από 6 ώρες, αποτελεί την τυπική σου βραδινή ρουτίνα. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως υπάρχει μία ακόμα χειρότερη περίπτωση κι αυτή είναι, ο ύπνος με διαλείμματα.

Όταν ξυπνάμε μέσα στον ύπνο μας σε τακτική βάση, επιβαρύνουμε αισθητά τη ψυχολογία μας. Αυτό αναφέρεται από την ομάδα Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Binghamton. Το φαινόμενο του διακεκομμένου ύπνου, μπορεί να οφείλεται σε άγχος, παράλληλα όμως είναι ο παράγοντας που το αυξάνει ακόμα περισσότερο. Οι συνθήκες είναι ιδανικές ώστε να κολλήσουν αρνητικές σκέψεις στο κεφάλι, που δεν θα χαλάσουν μόνο τη νύχτα σου, αλλά και τη μέρα που ακολουθεί. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν διαταραχές άγχους και συμπτώματα κατάθλιψης πρέπει να φροντίσουν πρώτα απ’ όλα ώστε να κοιμούνται όσο το δυνατόν πιο ήσυχα και βαθιά, αφού τα προβλήματα του ύπνου επιδεινώνουν την οποιαδήποτε ευαισθησία στη διάθεση. Ένας ύπνος που διακόπτεται, δεν ολοκληρώνει με φυσιολογικό τρόπο τα 5 στάδια διαφορετικά στάδια και συνεπώς δεν γίνεται ποτέ βαθύς. Αυτό έχει ως συνέπεια ο εγκέφαλος να μην καθαρίζει ποτέ από τις άχρηστες σκέψεις.

 Πώς διορθώνεται αυτό λοιπόν; μία λύση είναι να πηγαίνεις για ύπνο όταν πραγματικά νυστάζεις κι όχι νωρίτερα. Να μην πίνεις νερό πριν πέσεις στο κρεβάτι, ώστε να αποφύγεις να ξυπνήσεις αναγκαστικά. Αν τύχει και ξυπνήσεις τελικά, μην δεις τι ώρα είναι, μην ανοίξεις φως και μην θεωρήσεις πως ο ύπνος σου τελείωσε εδώ για σήμερα. Έχε τα μάτια σου κλειστά και προσπάθησε να μην σκέφτεσαι αρνητικά σενάρια, μόνο θετικά. Μπορείς επίσης να βάλεις λίγη χαλαρωτικά μουσική, βοηθάει αρκετά.