ΥΓΕΙΑ

Η μέθοδος αναπνοής 4-6 που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς σαν πουλάκι

Πες το διαλογισμό, χαλάρωση ή μία απλή τεχνική που ακολουθείς και σε βοηθά να χαλαρώσεις. Όπως και να το πεις, το ζητούμενο είναι να έχει αποτέλεσμα και να μπορείς να κοιμηθείς, παρ' όλο το άγχος και την ένταση της καθημερινότητας. Η ειδικός Anna Davila, που ασχολείται με θέματα βελτίωσης της αναπνοής, κατέληξε στο ότι χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας μέχρι να νιώσεις ότι είναι κάτι που σου ταιριάζει.

«Ένας λόγος που η συγκέντρωση στην αναπνοή μας φέρνει σε μία κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης, είναι ότι δίνουμε σήμα στο νευρικό σύστημα να περάσει από την κατάσταση “flight or fight” σε αυτήν της ξεκούρασης και της παύσης. Ο τρόπος που αναπνέεις δίνει σήμα στον εγκέφαλο πώς να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Αν λοιπόν αναπνέεις γρήγορα και ρηχά, μιμείσαι την αντίδραση σε μία πολύ αγχώδη εμπειρία. Αντίστοιχα, η βαθιά και αργή αναπνοή μιμείται ουσιαστικά την κατάσταση του ύπνου».

 

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό Νευροεπιστήμης, βρήκε ότι οι αλλαγές στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά που προκαλούνται από τις τεχνικές αργής αναπνοής είναι «αυξημένη άνεση, χαλάρωση, ικανοποίηση και μειωμένα συμπτώματα άγχους, θυμού, εκνευρισμού, σύγχυσης και κατάθλιψης».

Δες κι αυτό: Βιταμίνη D: Τα 4 συμπτώματα που σου λένε ότι έχεις έλλειψη

Άλλος ένας λόγος που νιώθεις χαλάρωση εκείνη τη στιγμή είναι ότι κάνεις focus μόνο σε ένα πράγμα και είσαι παρούσα στο εδώ και τώρα, αντί να ανησυχείς για τις εκκρεμότητές σου. «Η σωστή διαδικασία της αναπνοής αυξάνει την αξία του εαυτού, τη χαρά, τη διαίσθηση και τη μείωση των πεποιθήσεων που οδηγεί σε αυτοσαμποτάζ», υποστηρίζει η Anna Davila.

H τεχνική 4-6

Πάρε μία άνετη καθιστή στάση και σιγουρέψου ότι έχεις ίσια σπονδυλική στήλη.

Πάρε εισπνοές από τη μύτη μετρώντας 4 φορές ενώ ταυτόχρονα νιώσε το στήθος και την κοιλιά να ανοίγουν.

Αργή εκπνοή από το στόμα μετρώντας 6 δευτερόλεπτα.

Επανάλαβε με συνολική διάρκεια 10 λεπτά, ή όσο εσύ νιώθεις ότι έχει αποτέλεσμα.