ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αλλεργίες: Μύθοι, αλήθειες και 5 συμβουλές πρόληψης

Η άνοιξη είναι η εποχή που είναι κατεξοχήν συνδεδεμένη με τις αλλεργίες που οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι πληροφορίες γύρω από τις αλλεργίες, τον τρόπο πρόκλησής τους και τα συμπτώματά τους είναι δυστυχώς συγκεχυμένες, με αποτέλεσμα περισσότερο να μπερδεύουν παρά να βοηθούν έναν ασθενή να βρει λύση στο πρόβλημά του.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ο μόνος τρόπος να αντιληφθείς αν όντως τα συμπτώματα που παρουσιάζεις οφείλονται σε αλλεργία είναι να επισκεφτείς έναν γιατρό για να κάνει την κλινική διάγνωση και να το διαφοροδιαγνώσει από άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα.

Δες στο doctoranytime αλλεργιολόγους που μπορείς να απευθυνθείς για τη διάγνωση και τη θεραπεία των αλλεργιών.

Αν θέλεις να προστατέψεις εσένα και τα παιδιά σου να θυμάσαι ότι υπάρχουν τρόποι να προλάβεις την αλλεργία είτε την πρώτη εμφάνισή της είτε την επανεμφάνισή της στο μέλλον, αν έχεις ήδη έρθει αντιμέτωπος με τα συμπτώματά της.

Περιόρισε τη χρήση αντισηπτικών

Το αποστειρωμένο περιβάλλον δε βοηθά στο χτίσιμο ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος και στην αποφυγή αλλεργιών. Για την ακρίβεια η αλόγιστη χρήση καθαριστικών και αντισηπτικών μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργίες και άσθμα.

Θήλασε το παιδί σου

 Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει για αρκετό διάστημα έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στη ζωή τους αλλεργίες, άσθμα και ευκαιριακές λοιμώξεις. Επίσης, με το θηλασμό επιτυγχάνεις την τόνωση του ανοσοποιητικού σου συστήματος. 

Η σωστή διατροφή είναι πρόληψη

 Είναι σημαντικό να τρέφεσαι σωστά, ισορροπημένα και μεσογειακά! Ο οργανισμός είναι πιο δυνατός απέναντι σε αλλεργικές αντιδράσεις όταν έχει την απαραίτητη ενέργεια και τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες. Συνιστάται να εντάξεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο φρούτα, ψάρια, λαχανικά, όσπρια και φυσικά, άφθονο νερό.

Η άσκηση σε τονώνει

Αν θέλεις να επιτύχεις καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, βελτίωση της υγείας των πνευμόνων και καλύτερο ανοσοποιητικό προτίμησε την τακτική ήπια γυμναστική. Φυσικά, αν όλα τα παραπάνω επιτευχθούν, οι πιθανότητες ανάπτυξης αλλεργίας μειώνονται στο ελάχιστο.

Σκέψου θετικά

Η θετική διάθεση είναι σημαντική για να μειώσει και την ένταση της αλλεργίας και τη συχνότητά της. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τις περιόδους έντονου στρες παρουσιάζεται έξαρση των αλλεργιών.

Μύθοι και αλήθειες για τις αλλεργίες

Αυτοί είναι 4 πιο συνηθισμένοι μύθοι για τις αλλεργίες και οι αλήθειες που τους καταρρίπτουν.

Μύθος #1: Υπάρχουν συνδυασμοί τροφών που προκαλούν αλλεργίες

Η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι είναι δυνατό ο συνδυασμός δύο τροφών (όπως για παράδειγμα τυρί με ψάρι ή αβγό) να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Μύθος #2: Για τις περισσότερες αλλεργίες υπεύθυνο είναι κάποιο τρόφιμο

Η αλήθεια είναι πως οι τροφές προκαλούν αλλεργία σε ελάχιστα άτομα. Τα πιο συχνά αίτια αλλεργίας είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η γύρη, η σκόνη ή οι χημικές ουσίες. Επίσης, συχνές είναι και οι αλλεργίες σε ζώα και φάρμακα.

Μύθος #3: Η θεραπεία για την αλλεργία έχει μόνιμα αποτελέσματα

Η αλήθεια είναι πως μετά τη λήψη θεραπείας τα συμπτώματα της αλλεργίας μειώνονται πολύ. Σιγά σιγά μάλιστα θα λέγαμε ότι εκμηδενίζονται κιόλας. Υπάρχει ενδεχόμενο να επανεμφανιστεί αλλεργία, ωστόσο τα συμπτώματά της θα είναι ηπιότερα και διαχειρίσιμα.

Μύθος #4: Το αλλεργικό σοκ μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι

Η αλήθεια είναι πως το αλλεργικό σοκ μπορεί να συνοδεύεται από απειλητικά για την υγεία του ασθενούς συμπτώματα, γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο να απευθυνθεί σε γιατρό ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο για να τα αντιμετωπίσει.

Δες περισσότερους μύθους και αλήθειες για την αλλεργία, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις ασθενών στο doctoranytime.