ΑΓΧΟΣ

3 φυσικοί τρόποι να διώξεις το άγχος

Αν νιώθεις ότι το άγχος σε καταβάλλει, ξυπνάς με ένα βάρος, και η καθημερινότητά σου γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτη, τότε πρέπει κάτι να κάνεις γι' αυτό.

Άπαξ και εντοπίσεις τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχεις πολύ άγχος, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να το διαχειριστείς, χωρίς να καταφύγεις σε χάπια ή να περιμένεις πολύ καιρό για να δεις αποτελέσματα. Το βασικότερο που χρειάζεται είναι να ηρεμήσεις, και ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές φυσικές μέθοδοι που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις.

1. Χαμομήλι

Προσπάθησε να πίνεις τρεις κούπες χαμομήλι όταν νιώθεις αγχωμένη. Περιέχει δύο συστατικά που βοηθούν στη χαλάρωση: την απιγενίνη και την λουτεολίνη. Μια έρευνα του πανεπιστημίου του Ιατρικού Κέντρου της Πενσυλβάνια, βρήκε πως οι ασθενείς με γενικευμένη διαταραχή άγχους που πήραν συμπληρώματα χαμομηλιού για οκτώ εβδομάδες είχαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων στρες σε σύγκριση με τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο.

2. Ω3 λιπαρά οξέα

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα Ω3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του άγχους και να βελτλτιώσουν τη διάθεσή σου, μειώνοντας τα επίπεδα τω χημικών του στρες στο σώμα, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Τα κονσερβοποιημένα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός, τα καρύδια και οι λιναρόσποροι, είναι σημαντικές πηγές Ω3 λιπαρών οξέων. Μια ισραηλινή μελέτη διαπίστωσε ότι οι μαθητές που λάμβαναν συμπληρώματα ιχθυελαίου είχαν λιγότερο άγχος στις εξετάσεις τους.

3. Λεβάντα

Σύμφωνα με μία έρευνα, οι άνθρωποι που έκαναν μασάζ με έλαιο λεβάντας ήταν πιο αισιόδοξοι και είχαν λιγότερο άγχος από εκείνους που έκαναν μασάζ χωρίς το έλαιο της λεβάντας. Επίσης μπορεί να ρίξει και τη συστολική πίεση, εκείνη δηλαδή που συνδέεται με το στρες. Δοκίμασε να βάλεις μερικές σταγόνες από έλαιο λεβάντας στο μαξιλάρι ή το αφρόλουτρό σου, ή πρόσθεσε μερικές σταγόνες σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό και εισέπνευσε για μια γρήγορη χαλάρωση. Μπορείς επίσης να βάλεις και μερικές σταγόνες στην επιδερμίδα σου – ειναι από τα λίγα αιθέρια έλαια που μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας. Και η βανίλια βέβαια, έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα του άγχους. Σε μια μελέτη που έγινε στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering, οι ασθενείς που υποβάλλονταν σε μαγνητικές τομογραφίες και είχαν προηγουμένως εισπνεύσει αέρα αρωματισμένο με βανίλια, είχαν 63% λιγότερο άγχος.