ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τι αποκαλύπτει η κακή αναπνοή για την υγεία σου

Η κακή αναπνοή δεν είναι απαραίτητα σημάδι λανθασμένης στοματικής υγιεινής αλλά και ένδειξη για άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζεις.

Όταν λοιπόν παρατηρείς ότι το στόμα σου αρχίζει να μυρίζει περίεργα και η κατάσταση δεν διορθώνεται με κάποιο στοματικό διάλυμα τότε μάλλον συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω:

1. Το παρακάνεις με τη δίαιτα

Σε περίπτωση που το στόμα σου αρχίζει να μυρίζει την περίοδο που κάνεις δίαιτα, τότε είναι πολύ πιθανό να το παρακάνεις και να μην τρως αρκετά συχνά με αποτέλεσμα να μην εκκρίνεται αρκετή ποσότητα σάλιου για να καθαρίσει το στόμα σου από τα βακτήρια που εισέρχονται σε αυτό.

2. Έχεις μυκητίαση

Όταν έχεις άσχημη αναπνοή ενώ παράλληλα βλέπεις λευκά σημάδια στην επιφάνεια της γλώσσας σου, νιώθεις πόνο στο εσωτερικό του στόματός σου και σκάνε τα χείλη σου εσωτερικά στις γωνίες τότε μάλλον έχεις πάθει μυκητίαση.

3. Έχεις αλλεργία

Αν η άσχημη αναπνοή εμφανίζεται κυρίως σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους τότε μάλλον είσαι απλά αλλεργική σε κάποιο φυτό ή κάποια μυρωδιά.

4. Έχεις δυσανεξία στη λακτόζη

Η άσχημη, ξινή αναπνοή δείχνει ότι ο οργανισμός σου δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τις γαλακτοκομικές πρωτεΐνες και ότι μάλλον πρέπει να τσεκάρεις αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη.

5. Έχεις μικροβιακή οδοντική πλάκα

Η μικροβιακή οδοντική πλάκα είναι ένα λεπτό στρώμα μικροβίων που συσσωρεύεται πάνω στα δόντια και είναι η αιτία των κυριότερων οδοντιατρικών προβλημάτων. Η ελλιπής στοματική υγιεινή επιτρέπει στα μικρόβια της πλάκας να αναπτύσσονται ανενόχλητα παράγοντας οξέα που αποδομούν την αδαμαντίνη των δοντιών προκαλώντας τερηδόνα. Παράλληλα ερεθίζουν και μολύνουν τα ούλα δημιουργώντας ουλίτιδα που μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Σε κάθε περίπτωση, όταν βλέπεις ότι η κατάσταση της αναπνοής σου δεν βελτιώνεται πρέπει να επισκεφτείς κάποιο γιατρό.