LIFE COACHING

Μήπως έχει έρθει η ώρα να βάλεις μια τάξη στη ζωή σου; Η λίστα των 13 βημάτων

Αναρωτιέσαι πώς θα ξεκινήσεις να αλλάζεις τη ζωή σου; Μην αρχίσεις από τα πολύπλοκα. Πιάσε την άκρη του νήματος από τα απλά και τα καθημερινά. Όλα όσα δεν σου "κάθονται" καλά αλλά αναβάλλεις συνεχώς να ασχοληθείς μαζί τους από άγχος, από φόβο ή από απλή αμέλεια, συσσωρεύονται στη μνήμη σου και καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο που θα μπορούσες να εκμεταλλευτείς για πιο αξιόλογα πράγματα. Ξεκινά, λοιπόν, να συμμαζεύεις τη ζωή σου, συμμαζεύοντας πρώτα τις υποσχέσεις σου, τις υποχρεώσεις αλλά και την ακαταστασία του σπιτιού σου!

Γράφει η Τζιλ Δούκα MBA, PCC, Βραβευμένη συγγραφέας του παγκόσμιου bestseller «Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα», Ομιλήτρια διεθνούς φήμης

Καθετί που δεν ολοκληρώνουμε, δεν διαγράφεται από τη μνήμη μας. Το αντίθετο παραμένει στα… drafts της και μετά από λίγο ή μεγαλύτερο διάστημα η μνήμη μας φρακάρει και αδυνατεί να αποθηκεύσει κάτι άλλο, έστω κι αν αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό! Αφήνοντας εκκρεμότητες παντού, το μόνο που κερδίζεις είναι να αισθάνεσαι και ανικανοποίητος και ανεπαρκής παντού!

“Μα, έχω τόσα πολλά να διευθετήσω, είναι αδύνατον να αρχίσω από κάπου!”, σε ακούω να σκέφτεσαι! Χρειάζεται να περάσεις προσεκτικά από όλα τα στάδια μιας πράξης. Το στάδιο της απόφασης, το στάδιο του προγραμματισμού, το στάδιο της εκκίνησης και στο τέλος, το στάδιο της ολοκλήρωσης. Αν παραλείψεις κάποιο από τα παραπάνω, το πιθανότερο είναι να έχεις μια ακόμα απόφαση που έμεινε στα συρτάρια του μυαλού σου και δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Και δεν μιλάμε μόνο για τις αποφάσεις που καθορίζουν σημαντικά την εξέλιξη της ζωής σου, αλλά και για εκείνες τις καθημερινές, τις ακίνδυνες που όσο κάνεις πως δεν τις βλέπεις τόσο συνασπίζονται και στο τέλος σε καταλαμβάνει το άγχος τους. Ναι, κάνω λόγο για τη λάμπα στο μπάνιο που δεν αλλάζεις, για το μέιλ που δεν στέλνεις στο συνάδελφο που σου το ζήτησε, για το καθάρισμα της ντουλάπας σου, για όλα όσα στοιβάζεις στις γωνίες του μυαλού σου και μεταθέτεις στο αόριστο μέλλον.

Τις περισσότερες φορές δεν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε κάτι γιατί μας κρατάει πίσω ένα συναισθηματικό ή πρακτικό πρόβλημα. Για παράδειγμα, δεν αποφασίζουμε να καθαρίσουμε την ντουλάπα μας, γιατί φοβόμαστε πως θα βρούμε ρούχα που δεν θα μας κάνουν και που θα μας θυμίσουν ότι πρέπει να αδυνατίσουμε. Πάντα, δηλαδή, πίσω από την αναβολή ενός μικρού στόχου κρύβεται η υπεκφυγή ενός μεγαλύτερου.

Στο να αποφασίσεις να κάνεις κάτι χωρίς χρονοτριβή, θα σε βοηθήσουν τα γνωστά 3 D: do it, dump it, delegate it, δηλαδή, κάντο, παράτα το, ή δώσε το σε κάποιον άλλον να το κάνει. Μη σέρνεις μέσα σου την ίδια απόφαση και πάρε τον έλεγχο των καταστάσεων στα δικά σου χέρια. Διάλεξε να δεσμευτείς απέναντι σε τρίτους μονάχα για αυτά τα οποία είσαι βέβαιος πως θα διεκπεραιώσεις. Με ευγένεια, ειλικρίνεια αλλά και σιγουριά απόρριψε οτιδήποτε γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι δεν σε ενδιαφέρει, δεν μπορείς να διεκπεραιώσεις ή δεν προλαβαίνεις. Το να λες συνέχεια “ναι” σου διασφαλίζει αρχικά μια συμπάθεια από τους άλλους, η οποία, όμως, καταρρίπτεται στο διπλάσιο κάθε φορά που δεν καταφέρνεις να αντεπεξέλθεις στις προσδοκίες τις οποίες δημιούργησες.

Αφιέρωσε ένα Σαββατοκύριακο για να βάλεις τη ζωή σου σε τάξη. Μια ενδεικτική λίστα συμμαζέματος θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα εξής:

-Ξεσκαρτάρισμα ντουλάπας

-Καθάρισμα ντουλαπιών από ληγμένα τρόφιμα και χαλασμένες συσκευές

-Συμμάζεμα του υπογείου

-Πλύσιμο του αυτοκινήτου

-Τακτοποίηση του γραφείου σου από όλα τα άχρηστα χαρτιά

-Καθάρισμα των μέιλς σου

-Συμμάζεμα καλωδίων από ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές

-Τακτοποίηση αρχείων στον υπόλογιστή

-Αποθήκευση φωτογραφιών από κινητές συσκευές σε σκληρούς δίσκους

-Οτιδήποτε σε ενοχλεί στο σπίτι ή στο γραφείο (ένας βρόμικος τοίχος, το καζανάκι που κάνει θόρυβο, η καρέκλα που έχει σπάσει, το θυροτηλέφωνο που δεν λειτουργεί)

-Επανασύνδεση με φίλους που έχεις χάσει

-Αποκατάσταση σχέσεων με τους δικούς σου

-Προϋπολόγισε τα οικονομικά σου

Σε αυτή την προσπάθεια δεν είσαι μόνος. Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που θα σε βοηθήσουν πρόθυμα. Από παλιατζήδες μέχρι λογιστές και ΜΚΟ, υπάρχουν πολλές λύσεις που θα σε βοηθήσουν να βάλεις μια τάξη στα μικρότερα (και πιο εύκολα ελεγχόμενα) πράγματα της ζωής σου. Αφού τελειώσεις, θα νιώσεις μια πληρότητα και μια απερίγραπτη ικανοποίηση γιατί θα έχεις ξεφορτωθεί όχι μόνο όσα άχρηστα φορτία σε βάραιναν, αλλά και την αρνητική ενέργεια που τα συνόδευε!

 

Τζιλ Δούκα MBA, PCC, Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης. www.jillandnikolas.com

Κάνε την εγγραφή σου για να λάβεις δωρεάν τις πρώτες 40 σελίδες του best seller Ευ Ζην Τώρα εδώ.

Θέλεις να κάνεις μια life coaching συνεδρία, χωρίς κανένα κόστος; Συμπλήρωσε εδώ.