ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 λόγοι να κάνεις νέο resolution το φθινόπωρο (και όχι την Πρωτοχρονιά)

Μπορεί να το έχεις ήδη σκεφτεί και να μην το ακούς πρώτη φορά, ότι είναι κάπως περίεργο να λες «θα κάνω αυτό και θα αλλάξω εκείνο» μέσα στο καταχείμωνο και μεσούσης της σεζόν. Η Πρωτοχρονιά είναι μία χρονική στιγμή όπου έχεις βρει κάπως τα πατήματά σου στη δουλειά, δεν έχεις πολλή διάθεση για δράση (διότι προτιμάς το χουχούλιασμα) και γενικά προσπαθείς να προσαρμοστείς στο ότι αλλάζει η χρονιά και θα πρέπει να λες ότι είσαι μεγαλύτερη.

 

Ενώ το φθινόπωρο, εκεί γύρω στον Οκτώβριο, που πέφτουν τα πρωτοβρόχια, νυχτώνει λίγο νωρίτερα και έχεις εμπεδώσει πια ότι το καλοκαίρι έφυγε και πάει. Και έρχεται η στιγμή που βάζεις τα πράγματα κάτω και σκέφτεσαι τι αλλαγές θα ήθελες να κάνεις, έστω και νοερά. Και το φθινόπωρο σου δίνει 4 καλούς λόγους να το κάνεις τώρα και όχι την πρώτη μέρα του χρόνου.

Είναι αρχή για όλους

Αρχή για τους μαθητές, τους φοιτητές και τους δασκάλους. Αλλά είναι αρχή και για εσένα που έχεις αφήσει πίσω σου τις διακοπές και νιώθεις ότι ξεκινάς τη νέα σεζόν, είτε με όρεξη είτε στα όρια της απόγνωσης. Εφόσον το έχεις βιώσει ως μαθήτρια, ξέρεις ότι η έναρξη της σεζόν σηματοοτεί και νέα πράγματα (ή πέταμα παλιών). Τώρα είναι καλή στιγμή να αποφασίσεις αν θέλεις να συνεχίσεις τη yoga ή αν είσαι έτοιμη να κάνεις pilates. Τώρα θα καταλάβεις αν θέλεις να αλλάξεις εντελώς τον επαγγελματικό σου προσανατολισμό ή αν θες να ξαναπιάσεις τις σπουδές. It’s up to you.

Δες κι αυτό: Τα 4 βήματα για να πετύχεις αυτό που θες χωρίς φόβο, σύμφωνα με την ειδικό

Βάζεις μικρότερο deadline

Όταν κάνεις resolution την πρώτη μέρα του χρόνου, σκέφτεσαι ότι έχεις καιρό. 12 μήνες για την ακρίβεια. Ενώ αν πεις θέλω να χάσω 3 κιλά και βάλεις στόχο μέχρι την Πρωτοχρονιά, είναι κάπως πιο διαχειρίσιμο. Δεν το αναβάλεις για τον επόμενο μήνα. Είναι καθαρά πρακτικό.

Είναι θέμα καιρού

Όπως είπα και πριν, μην περιμένεις να δεις προκοπή στη μέση του χειμώνα, που το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να είσαι ξάπλα με την κουβερτούλα σου και να πίνεις ζεστές σοκολάτες. Μετά το καλοκαίρι, τότε που ακόμα ο καιρός δεν έχει κρυώσει πολύ, έχεις την ανάλαφρη διάθεση του καλοκαιριού, χωρίς όμως να υποφέρεις από υψηλές θερμοκρασίες. Βγαίνεις με φίλους και θέτεις τους στόχους σου σε λειτουργία πολύ πιο εύκολα από ό,τι θα έκανες το χειμώνα. Όπως δηλαδή θα νιώσεις και την ερχόμενη Άνοιξη.