ΔΙΑΚΟΠΕΣ

4 τρόποι για να ξεπεράσεις γρήγορα τη μελαγχολία μετά τις διακοπές

Νιώθεις "πεσμένη" και λίγο μελαγχολική όταν επιστρέφεις από τις διακοπές; Μελέτες δείχνουν ότι πάνω από το ένα τρίτο όλων των ενηλίκων επηρεάζονται από εποχική κατάθλιψη μετά την περίοδο των διακοπών. Γιατί λοιπόν νιώθεις με αυτό τον τρόπο μετά από μια περίοδο ξεκούρασης και χαλάρωσης;

Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC

Για να καταλάβεις πως αντιδρά ο οργανισμός και η ψυχοσύνθεση σου μετά τις διακοπές, κάνε τον εξής παραλληλισμό:  Σκέψου πόσο έντονα λειτουργεί ο οργανισμός όταν πάρει ξανά ζάχαρη μετά από μία εβδομάδα detox από οτιδήποτε περιέχει γλυκαντικό στοιχείο.  Κάπως έτσι αντιδράμε όταν μετά από μια περίοδο αποτοξίνωσης από το στρες επιστρέφουμε στην καθημερινότητα. Το σύστημα μας αναστατώνεται και αντιδρά έντονα, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.

Διάβασε με ποιους τρόπους μπορείς να ξεπεράσεις αυτή την φάση πιο ανώδυνα.

#Να προσέχεις τον εαυτό σου

Ναι, είναι εντάξει να κοιμάσαι περισσότερο και να είσαι σε πιο αργούς και χαλαρούς  ρυθμούς. Μην απαιτείς από τον εαυτό σου να είσαι πολύ παραγωγική και αποδοτική σε αυτή την περίοδο. Ξεκίνα με αργούς ρυθμούς να ολοκληρώσεις τα υψηλής προτεραιότητας θέματα και άσε για πιο μετά αυτά που μπορούν να γίνουν σε δεύτερη φάση, όταν το σύστημα θα έχει ενεργοποιηθεί πλήρως. 

Διάβασε κι αυτό: Τα οφέλη της αγκαλιάς στην υγεία και στην ψυχολογία σου

# Να παραμείνεις συγκεντρωμένη

Μην χάνεις χρόνο συζητώντας άσκοπα στο γραφείο ή χαζεύοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προσπάθησε να επικεντρωθείς στις καθημερινές σου δραστηριότητες. Για να ενεργοποιηθείς περισσότερο, γράψε σε ένα ημερολόγιο ποιους στόχους προσωπικούς ή επαγγελματικούς θέλεις να έχεις πετύχει μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων και ποια ανάλογα βήματα πρέπει να κάνεις μέχρι τότε. Η στοχοθέτηση θα σε κινητοποιήσει και θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη γενικότερη διάθεση σου.

#Να βγεις περισσότερο έξω

Η κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη γιατί θα σε βοηθήσει να ενταχθείς πιο ομαλά στην καθημερινή ζωή. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό να συναναστραφείς με τους φίλους σου πιο πολύ αυτή την περίοδο. Συζητώντας τις καλοκαιρινές εμπειρίες σας και τα μέρη που ταξιδέψατε, δημιουργείτε από κοινού ένα στιγμιαίο ταξίδι σε νοητικό επίπεδο που ευνοεί την ευεξία και ανεβάζει τα επίπεδα της ικανοποίησης και της χαράς.

#Να σχεδιάσεις την επομένη απόδραση

Άρχισε να σχεδιάζεις την επόμενη απόδρασΗ για το επόμενο διάστημα. Δεν χρειάζεται να είναι ένα μεγάλο ταξίδι, μπορεί να είναι ένα σαββατοκύριακο σε έναν κοντινό προορισμό. Το σημαντικό είναι να βρεις ποιες θα είναι οι επόμενες διακοπές σου, για να έχεις κάτι να ανυπομονείς.

Η μελαγχολία των διακοπών είναι μια παρενέργεια αλλά μπορείς να διοχετεύσεις την ενέργεια που αισθάνθηκες στις διακοπές στην καθημερινή σου ζωή και να την χρησιμοποιήσεις για να τροφοδοτήσεις τους επόμενους στόχους σου.

 

*Ευχαριστούμε την Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, CPC

Κλείσε μια Δωρεάν Συνεδρία Coaching. Επικοινωνία: www.kalifos.com, τηλ: 6977 075124.