LIFE COACHING

3 συμβουλές απευθείας από γυναίκες με ισχυρή αυτοπεποίθηση

Φαντάζομαι πως έχετε συναντήσει εκείνες τις δυναμικές γυναίκες που δείχνουν σίγουρες για τον εαυτό τους, εκπέμπουν αυτοπεποίθηση και δείχνουν ότι ξέρουν τι θέλουν αλλά και πώς να το πετύχουν. Έχετε αναρωτηθεί πώς το καταφέρνουν;

Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC

Στις συνεδρίες business coaching, ένα από τα θέματα που εστιάζουμε είναι πώς μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Με τους πελάτες μου, έχω παρατηρήσει ότι για να έχει κάποιος αυτοπεποίθηση πρέπει να συνδυάζει δύο βασικά στοιχεία, α) να έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του και β) να έχει πολύ ισχυρή θέληση.

Πιθανότατα γνωρίζεις ό,τι η μαγεία για κάθε είδους προσωπικής ανάπτυξης συμβαίνει έξω από τη ζώνη άνεσής σου. Εκεί επεκτείνουμε τις απόψεις μας, αποκτούμε νέες εμπειρίες, απολαμβάνουμε και πειραματιζόμαστε.

Η ανάπτυξη και η αλλαγή μπορεί να είναι επώδυνη. Αλλά τίποτα δεν είναι τόσο οδυνηρό όσο το να παραμένει κάποιος «κολλημένος» κάπου που δεν ανήκει.

Εάν έπρεπε να βαθμολογήσεις τον εαυτό σου από το 1 έως το 10, σε σχέση με το πόσο πολύ πιστεύεις σε εσένα και πόσο θέληση έχεις, με τι βαθμό θα σε αξιολογούσες;

Τώρα που έχεις την απάντηση, έλα να δούμε με κάποια tips πώς μπορείς σταδιακά να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου, σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο.

Δημιούργησε μια εικόνα στο μυαλό σου για το πώς θες ακριβώς να είσαι

«Ό,τι μπορεί ο νους μας να συλλάβει και να πιστέψει, μπορεί και να το πετύχει»- Napoleon Hill

Ο οραματισμός (visualization), είναι η τεχνική του να σκέφτεσαι μια εικόνα του εαυτού σου που να είσαι περήφανη γι’ αυτόν. Όταν έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση, έχουμε μια κακή αντίληψη του εαυτού μας που συχνά είναι ανακριβής.

Δημιούργησε μια δυναμική εικόνα του εαυτού σου, που πετυχαίνει τους στόχους που θέλει με αυτοπεποίθηση. Μπορεί να συναντήσεις εσωτερικές αντιστάσεις όσο το προσπαθείς, μην ανησυχείς είναι απολύτως φυσιολογικό, συνέχισε μέχρι να το πετύχεις.

Άλλαξε την καθημερινή σου ροη έξω από τη ζώνη άνεσής σου

Πάρε ένα χαρτί και ζωγράφισε ένα μεγάλο κύκλο. Αυτή είναι η προσωπική σου ζώνη άνεσης (comfort zone). Εστίασε σε πράγματα που γνωρίζεις καλά και αποτελούν την καθημερινότητα σου και σημείωσε τα μέσα στον κύκλο. Μόλις τα καταγράψεις, σημείωσε έξω από τον κύκλο πράγματα και στόχους που θα ήθελες να κάνεις αλλά φοβάσαι.

Εκεί στο κενό που υπάρχει έξω από τον κύκλο, δημιουργείται η μαγεία. Άρχισε να τολμάς βήμα, βήμα να κάνεις αυτά που έχεις σημειώσει έξω από τον κύκλο. Η εμπιστοσύνη και η θέληση σου κάθε φορά που θα πετυχαίνεις, θα ανεβαίνει κατακόρυφα!

Σταμάτησε να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Αυτή η ανθρώπινη τάση να θέλουμε ό, τι έχουν άλλοι είναι μια τεράστια απώλεια χρόνου, εκτός αν αυτό που “λαχταράς” στον άλλο είναι κάτι με βαθιά αξία, όπως η γενναιοδωρία ή η καλοσύνη τους. Ποιους θαυμάζεις; Τι είδους συγκρίσεις μπορεί να είναι πραγματικά υγιείς για εσένα; Για παράδειγμα, υπάρχουν γυναίκες που γνωρίζω καλά και είναι εξαιρετικά ευγενικές και γενναιόδωρες γυναίκες, μητέρες και φίλες. Πραγματικά κάνουν τη διαφορά στους γύρω τους.

Ποιος σε εμπνέει για να ζεις καλύτερα και με τον πιο σημαντικό τρόπο; Ξόδεψε τον πολύτιμο χρόνο και τις σκέψεις σου σε αυτό καλύτερα.

Φαντάσου αν θα μπορούσες να μετατρέψεις το παιχνίδι της σύγκρισης σε μια χρήσιμη μορφή τέχνης. Σταμάτησε να πέφτεις θύμα σε ένα παιχνίδι που αυξάνει τα συναισθήματα δυστυχίας και έλλειψης στη ζωή σου. Χρησιμοποίησε τη σύγκριση, αντ ‘αυτού, για να γίνεις ένας καλύτερος άνθρωπος, που ζει με αυτοπεποίθηση για αυτό που είναι και για όσα έχει.

Να θυμάσαι πως τίποτα δεν είναι τόσο κομψό, όσο το να είσαι ο εαυτός σου!

Η Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, συνεργάζεται με ιδιώτες και εταιρίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με σπουδές στις ανθρωπιστικές επιστήμες και πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας, ενδυναμώνει και εμπνέει τους πελάτες της να ξεπερνούν τα εμπόδια και να διαδραματίζουν τον ηγετικό ρόλο στη ζωή και τις επιχειρήσεις τους.

Επικοινωνία: www.kalifos.com, τηλ 6977 075124.