ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αρνητικές σκέψεις τέλος: 3 βήματα για να το πετύχεις

Σε πρώτη φάση θα διώχναμε μακριά μας ό,τι μας στερούσε την ευτυχία μας. Σε δεύτερη φάση θα απολαμβάναμε τη ζωή μας χωρίς να περιορίζουμε την σκέψη μας τόσο πολύ στο τι επρόκειτο να συμβεί. Κατ’επέκτασιν, οτιδήποτε προέκυπτε στη ζωή μας, είτε μικρό είτε σημαντικό θα έμοιαζε επιλύσιμο και εύκολο ως προς την διαχείρησή του. Θα ήμασταν ήρεμοι. Ευτυχισμένοι. Θα νιώθαμε γεμάτοι και απόλυτα εναρμονισμένοι με τους γύρω μας αλλά και με τον εαυτό μας. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση οτι κάθε είδους αρνητική σκέψη θα άνηκε στο παρελθόν. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα τόσο ρόδινα. Ασφαλώς δεν είναι εφικτό να σκέφτεσαι πάντα θετικά και να βλέπεις το ποτήρι σου μισογεμάτο, γίνεται όμως και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία να πάψεις να βλέπεις το ποτήρι σου και την ζωή σου μονίμως μισοάδεια και σκοτεινή! Γιατί εκεί έξω αλλά και μέσα σου υπάρχει «φώς» και μάλιστα απεριόριστο.

Γράφει η ψυχολόγος Κέλλυ Σεφέρου (BSc in Psychology, MSc in Health Psychology).

Αλλαγή τρόπου σκέψης, η μεγαλύτερη καινοτόμος πράξη

Αντιλαμβάνεσαι πως το να μπορείς να είσαι κυρίαρχος των σκέψεών σου αποτελεί μία από τις πιο μεγαλεπήβολες και καινοτόμες πράξεις που μπορείς να χαρίσεις στον εαυτό σου. Το να μπορείς να γίνεσαι επιλεκτικός στο τι θα σκέφτεσαι και πώς θα αντιμετωπίζεις κάθε τι που σκέφτεσαι θεωρείται επαναστατική απόφαση και ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να αγγίξεις την ευτυχία που αναζητάς.

Οι υποσυνείδητες σκέψεις μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε συνειδητές αρκεί να το θέλεις! Αρκεί να το πιστεύεις! Αρκεί να καταφέρεις να γίνεις κυρίαρχος των σκέψεών σου και των συναισθημάτων σου. Το να πέφτεις άλλωστε είναι αναπόφευκτο και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου. Το να παραμένεις πεσμένος και μονίμως δυσαρεστημένος όμως δεν είναι η επιλογή που σου αξίζει και σίγουρα δεν είναι η καταλληλότερη επιλογή για να διαλέξεις.

3 βήματα για να απαλλαγείς από τις αρνητικές σου σκέψεις:

Βήμα 1: Εντοπισμός των αρνητικών σκέψεων

Είναι χρήσιμο να εντοπίσεις τι είναι αυτό (οποιοδήποτε περιστατικό ή κατάσταση) το οποίο σε κάνει να νιώθεις και να σκέφτεσαι άσχημα. Μπορείς μάλιστα αν θέλεις να σημειώσεις ποιος σε θύμωσε, τι είναι αυτό που σε πλήγωσε και σε απογοήτευσε ή τι είναι αυτό που καθημερινά σε στεναχωρεί στον βαθμό να σου βαραίνει και την ψυχή. Με αυτόν τον τρόπο αποκτάς μια πιο σφαιρική και ρεαλιστική εικόνα του τι συμβαίνει στο μυαλό σου αλλά και στη καρδιά σου.

Βήμα 2: Αναζήτηση απαντήσεων

Ακολουθώντας την διαδικασία του 1ου βήματος, σκοπός εδώ είναι να καταφέρεις να βρείς τις απαντήσεις που αναζητάς, απαντώντας σε ορισμένες πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις, όπως:

α) Είναι αληθινό αυτό που νιώθω και βιώνω ή μήπως ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας μου;

β) Μπορώ να είμαι απόλυτα σίγουρος/η οτι είναι αλήθεια;

γ) Πώς αντιδράω σε αυτό; Tι συμβαίνει μέσα μου όταν αυτή η σκέψη εμφανίζεται στο μυαλό μου;

δ) Πόσο διαφορετικά θα ένιωθα εάν απουσίαζε αυτή η σκέψη; (Σκέψου πώς θα συμπεριφερόσουν και πώς θα ένιωθες αν δεν ακολουθούσες πιστά αυτή τη σκέψη). Σε ευχαριστεί ο τρόπος που ζεις; Mε ή χωρίς αυτή την αρνητική σκέψη;

Βήμα 3: Αντιστροφή αρνητικών σκέψεων σε θετικών

Το επόμενο και τελευταίο βήμα είναι η αντιστροφή όλων αυτών των αρνητικών σκέψεων. Προσπάθησε να σκεφτείς στο στάδιο αυτό λοιπόν τι είναι αυτό που σου βαραίνει το μυαλό και δεν σε αφήνει να σκεφτείς καθαρά και θετικά. Αν, για παράδειγμα η αρνητική σου σκέψη είναι: «Oι γύρω μου δεν με καταλαβαίνουν», προσπάθησε να εντοπίσεις 3 παραδείγματα περιπτώσεων που εσύ ο ίδιος δεν καταλαβαίνεις τον εαυτό σου, άλλα 3 που εσύ δεν μπορείς να καταλάβεις τους γύρω σου και άλλες 3 περιπτώσεις που δείχνουν ότι οι γύρω σου σε νοιάζονται και σε καταλαβαίνουν όσο θα ήθελες. Χρησιμοποίησε οποιοδήποτε παράδειγμα θέλεις με σκοπό να βρείς την ρίζα του προβλήματος που σε βασανίζει.

 Μπορεί ως διαδικασία να ακούγεται σχετικά απλή, σύντομα όμως θα διαπιστώσεις πως μέσα από αυτή υπάρχουν τεράστιες πιθανότητες να ανακαλύψεις τους άλλους, τον εαυτό σου αλλά και κομμάτια των άλλων τα οποία δεν είναι παρά κομμάτια και του δικού σου εαυτού! Ύστερα από αυτή την προσέγγιση θα αντιληφθείς πως είναι μάταιο να προσπαθείς να αλλάξεις τον κόσμο. Μπορείς μόνο να τον καταλάβεις, να τον αποδεχθείς και φυσικά να βελτιώσεις εσένα μέσα σε αυτόν.

 Αν την δεδομένη χρονική στιγμή σκέφτεσαι πως δεν έχεις τόση δύναμη, υπομονή και κίνητρο για να τα καταφέρεις, τότε μόλις βρήκες την πρώτη αρνητική σκέψη που μπορείς να αντιστρέψεις! Και να θυμάσαι πως η θετική σκέψη δεν είναι τίποτα παραπάνω από την δύναμη να πιστέψεις στον εαυτό σου και να νιώσεις πως όλα θα βρούνε τον δρόμο τους με το να πάνε καλά.

 Εγώ θα σου ευχηθώ καλή επιτυχία λοιπόν και είμαι σίγουρη πως θα την έχεις!

 

«Μπορούμε να παραπονιόμαστε επειδή τα τριαντάφυλλα έχουν αγκάθια, ή μπορούμε απλά να χαρούμε επειδή τα αγκάθια έχουν τριαντάφυλλα».

-Alphonse Karr.

 

Ευχαριστούμε την Κέλλυ Σεφέρου (BSc in Psychology, MSc in Health Psychology)