ΔΙΑΙΤΑ

Τα ζυμαρικά και το ψωμί φέρνουν μακροζωία. Με μια προϋπόθεση

Σε ένα κόσμο που η πινακίδα "Carbs free" μοιάζει πιο εφιαλτική από εκείνη που υποδηλώνει αδιέξοδο, την ώρα που πίσω σου βρίσκεται ένα «σκυλί της κολάσεως» (όποιος βλέπει ακόμη «Παρά Πέντε» να σηκώσει το χέρι), μια επιστημονική έρευνα έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ναι, είναι αλήθεια. Το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στους υδατάνθρακες. Ξέρεις τώρα, τα αγαπημένα μας σπαγγέτι, τις πατατούλες και το υπέροχο ριζότο. Α και το ψωμί.

Σύμφωνα με έρευνα του ανεξάρτητου, διεθνούς εβδομαδιαίου επιστημονικού περιοδικού The Lancet, που δημοσιεύτηκε στα μέσα Αυγούστου, τόσο εκείνοι που υπερκαταναλώνουν υδατάνθρακες, όσο όμως και όσοι έχουν μειώσει δραστικά την πρόσληψή τους, έχουν πιο αυξημένα ποσοστά πρόωρου θανάτου. Με απλά λόγια, εκείνο που θα βοηθήσει, τόσο την υγεία, όσο εδώ που τα λέμε και την σιλουέτα σου είναι το μέτρο. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τους υδατάνθρακες με μέτρο, φαίνεται να αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής τους στα 83 έτη, έναντι 82 για όσους καταναλώνουν παραπάνω υδατάνθρακες και 79 έτη για όσους τους έχουν περιορίσει δραστικά.

Στην πραγματικότητα η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που φωνάζουν οι διαιτολόγοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Πως δηλαδή το πιάτο μας θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων και μάλιστα σε συγκεκριμένες ποσότητες. Η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με την διατροφή, τονίζει την σημασία να καλύπτει κανείς τις ημερήσιες θερμιδικές του κατά 50-55% με υδατάνθρακες. Την ίδια ώρα, το ποσοστό των πρωτεϊνών καλό είναι να αγγίζει το 30%, ενώ τα λιπαρά θα πρέπει να περιορίζονται στο 20%. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και οι ερευνητές, που βρήκαν πως το μέτρο στην κατανάλωση υδατανθράκων, βρίσκεται κατά προσέγγιση στο 50 με 55% του φαγητού που θα καταναλώσει κανείς καθημερινά.

Έχεις μπερδευτεί και το βλέπω. Όλοι διαλαλούν παντού πως είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά και οι πατάτες που προσφέρουν υδατάνθρακες και «παχαίνουν». Η αλήθεια όμως είναι πως εκείνοι που «κόβουν μαχαίρι» τους υδατάνθρακες, στρέφονται εξ ορισμού σε περισσότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα και ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με την έρευνα σε περισσότερα κορεσμένα λιπαρά. Την ίδια ώρα και εδώ θα ήθελα την προσοχή σου, εκείνοι που το παρακάνουν με τους υδατάνθρακες, τείνουν να απολαμβάνουν επεξεργασμένους, όπως λευκά ζυμαρικά και αλεύρι. Αυτό είναι και το βασικό αίτιο που η διατροφή τους δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι θα πεις λοιπόν σε όποιον σε κοιτάξει περίεργα, να απολαμβάνεις χωρίς δεύτερες σκέψεις την μακαρονάδα σου; Όχι, μην του πεις «δουλειά σου, εσύ», απάντησέ του πως κάνεις διατροφή. Δεν είναι λοιπόν οι υδατάνθρακες ο εχθρός, αλλά η υπερβολή και οι λανθασμένες επιλογές. Αν τους απολαμβάνεις με μέτρο και επιλέγεις προϊόντα ολικής άλεσης, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς.