VEGETARIAN

Πώς θα γίνεις χορτοφάγος χωρίς να επιβαρύνεις την υγεία σου και χωρίς να παχύνεις, σύμφωνα με την ειδικό

Αν και ανήκω στους παμφάγους οργανισμούς, τυχαίνει να έχω μεγάλη εξοικείωση με τη χορτοφαγία γιατί είναι ένας τρόπος διατροφής που έχουν επιλέξει αρκετοί δικοί μου άνθρωποι. Αν και ξέρω ότι η επικρατούσα άποψη είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία γίνεται vegetarian «για τη φάση», τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς.

 

«Η χορτοφαγία ξεκινά από μια εσωτερική φιλοσοφία, ανησυχία και ευαισθησία σχετικά με τη μεταχείριση και εκμετάλλευση των ζωών και αν μιλήσουμε για τους αυστηρά φυτοφάγους (vegans), τότε μιλάμε για άτομα που όχι απλά δεν καταναλώνουν κρέας αλλά περιορίζονται και στα παράγωγα αυτών ( ένδυση, τροφή). Ένας χορτοφάγος είναι αρκετά ενημερωμένος σχετικά με τους συνδυασμούς τροφίμων ώστε να μη δημιουργήσει ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό του, εφόσον ο σκοπός του είναι να βελτιώσει την ποιότητα της υγείας του», εξηγεί η κα Παπαδοπούλου.

Δες κι αυτό: Cheat meals: Επιτρέπονται ή μήπως στέκονται εμπόδιο στο αδυνάτισμα;

Αν και μελέτες δείχνουν ότι οι χορτοφάγοι ενήλικες έχουν, κατά μέσο όρο, φυσιολογικό ή ελαφρώς χαμηλότερο βάρος από το γενικό πληθυσμό, υπάρχει κίνδυνος να πάρεις κιλά, ειδικά αν βρίσκεσαι στο αρχικό στάδιο της μετάβασης. Αν λοιπόν έχεις φτάσει σε αυτό το σημείο που θέλεις να βγάλεις από τη ζωή σου το κρέας και το ψάρι, που είναι και η πιο συνηθισμένη μορφή χορτοφαγίας (ή φυτοφαγίας), υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις από την αρχή, ώστε να μη χαλάσεις την ποιότητα της υγείας σου αλλά και χωρίς να πάρεις ξαφνικά κιλά.

Προσοχή στην υπερκατανάλωση τροφών

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να αποτελείται από υγιεινά, αλλά θερμιδογόνα τρόφιμα. Ξηροί καρποί, αμυλούχες τροφές (ρύζι, πατάτα, ψωμί κλπ) ελαιόλαδο, ελιές, φυστικοβούτυρο, μαργαρίνες είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Τα τρόφιμα αυτά δεν προκαλούν τον ίδιο κορεσμό με τρόφιμα πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη, και έτσι υπάρχει ο φόβος υπερκατανάλωσης που οδηγεί στην αύξηση βάρους.

Σωστή πρόσληψη υδατανθράκων

Αν ένας χορτοφάγος εντάξει σε ισορροπία τους υδατάνθρακες του διαιτολογίου του, όχι μόνο δεν θα πάρει βάρος, αλλά θα εφοδιάσει το σώμα του με ενέργεια. Άρα το μυστικό είναι το μέτρο και όχι τα άκρα.

Λάδι και μαγείρεμα

Ακόμα και ο τρόπος μαγειρέματος παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του βάρους (μείωση κορεσμένου λίπους από τηγανητά τρόφιμα), καθώς και η κατανάλωση ελαιόλαδου με μέτρο.

Τροφές με θρεπτικά συστατικά

Οι χορτοφάγοι μπορεί να παρουσιάσουν κάποιες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ποσότητα σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Τα βασικότερα είναι ο σίδηρος, η Βιταμίνη D, το ασβέστιο και η βιταμίνη Β12. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να επιλέγονται πιο συχνά τροφές φυτικής προέλευσης, που είναι πλούσιες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά (όπως τα όσπρια και τα μανιτάρια), εμπλουτισμένα σκευάσματα ή συμπληρώματα διατροφής.