ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Τα σνακ που πρέπει να καταναλώνεις πριν κάνεις γυμναστική

Όπως καταλαβαίνεις, οι τηγανητές πατάτες και οι ομελέτες με μπέικον δεν ανήκουν στα σνακ που θα χωνέψεις εύκολα πριν τη σωματική άσκηση. Ο βασικός μας στόχος είναι να φάμε γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακα, εφόσον αυτή η διατροφική ομάδα είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα μας. Έτσι αυξάνεις τα επίπεδα ενέργειάς σου κατά τη διάρκεια της άσκησης και μπορείς να αποδόσεις σε υψηλή ένταση.

Εκτός του υδατάνθρακα, χρειάζεσαι λίγη πρωτεΐνη που βοηθά στη μυική ανάκτηση, και ακόμα λιγότερο λίπος. Το θέμα είναι να φας το σνακ που δεν επιβαρύνει το στομάχι, χωνεύεται σχετικά γρήγορα και σου δίνει την ενέργεια που έχεις ανάγκη στο γυμναστήριο. Το πολύ λίπος έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και μπορεί να σου προκαλέσει στομαχική δυσφορία κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Να θυμάσαι ότι είναι σημαντικό να μπορείς να αναγνωρίζεις τι «αντέχει» ο οργανισμός σου και ποιες τροφές δεν σου προκαλούν φούσκωμα ή άλλες ενοχλήσεις.

Διάβασε κι αυτό: Τι να φας μετά την άσκηση. Αυτές είναι οι ιδανικές τροφές

Οι βασικές τροφές που μπορείς να φας πριν το γυμναστήριο

Μπανάνα

Το φρούτο των αθλητών (και των fit ανθρώπων) είναι γεμάτο υδατάνθρακα και κάλιο και υποστηρίζει τη νευρική και μυική λειτουργία δίνοντας έξτρα δύναμη στο σώμα μας.

Βρώμη

Αυτό που κάνει η βρώμη είναι να απελευθερώνει βαθμιαία τους υδατάνθρακες. Πρακτικά σημαίνει ότι τα επίπεδα ενέργειας παραμένουν σταθερά κατά τη διάρκεια της γυμναστικής και μπορείς να ασκείσαι έντονα για περισσότερη ώρα.

Ψωμί ολικής άλεσης

Μία φέτα του τοστ είναι άριστη πηγή υδατάνθρακα. Πρόσθεσε βραστά αυγά για την απαραίτητη δόση πρωτεΐνης ή μία φέτα γαλοπούλα με λίγα λιπαρά.

Γιαουρτάκι

Αφού το βρίσκουμε σε αφθονία, δε γίνεται να το αφήσουμε ανεκμετάλλευτο. Είναι η ιδανικότερη πηγή πρωτεΐνης, ενώ η ελληνική εκδοχή έχει διπλάσια ποσότητα (πρωτεΐνης) και λιγότερο αλάτι, συγκριτικά με τα υπόλοιπα ανά τον κόσμο. Ο σωστός συνδυασμός όμως είναι το γιαούρτι με φρούτα (υδατάνθρακας) που διασπώνται εύκολα και είναι το βασικό καύσιμο της σωματικής άσκησης που θα ακολουθήσει. Ταυτόχρονα, το γιαούρτι, ως πρωτεΐνη, προλαμβάνει τη μυική φθορά.

Πρωτεϊνικές δίαιτες vs DASH, διαλειμματικής και μεσογειακής διατροφής: ποια να επιλέξεις για να αδυνατίσεις σωστά

Σνακ για ελαφριά και μέτρια άσκηση

Γκρανόλα

Βρώμη με φρούτα

Αποξηραμένα φρούτα

Κρακεράκια ολικής

Μαύρο ψωμί του τοστ με μία φέτα γαλοπούλα με χαμηλά λιπαρά

Γιαούρτι με φρούτα

Σνακ για έντονη άσκηση

Bagel με φυστικοβούτυρο

Ανανάε με κότατζ

Τοστ με φυστικοβούτυρο

Αραβική πίτα με γαλοπούλα και αβοκάντο

Πίτα με τονοσαλάτα

Γιαούρτι με γκρανόλα

Σάντουιτς με αυγό και τυρί