ΔΙΑΤΡΟΦΗ

“Έπινα μόνο χυμούς για τρεις μέρες και να τι συνέβη”

Πριν ξεκινήσω να λέω την εμπειρία μου του να μην μασουλάω τίποτα για 72 ώρες ή αν θέλεις για 4.320 λεπτά ή πιο απλά για 3 μέρες, επέτρεψέ μου να σου εξομολογηθώ ότι μόλις κάθισα και είδα στο youtube μια ολόκληρη διαφήμιση (ναι ναι αυτές που σε κάνουν να νομίζεις ότι τα πέντε δευτερόλεπτα μέχρι να μπορέσει να πατήσεις "παράλειψη διαφήμισης" είναι πέντε αιώνες) σφολιάτας με γέμιση μερέντας. Άρχισε το τραγούδι και εγώ σκεφτόμουν τη σφολιάτα να κόβεται και να χύνεται ένα υγρό κύμα λιωμένης σοκολάτας. Με φανταζόμουν να είμαι λερωμένη με σοκολάτα γύρω από τα χείλη και τα δάχτυλα και τη Μαριέτα (ναι αυτή που γράφει για τα βάσανα του να είσαι αδύνατη - έλεος δηλαδή) να μου λέει να σκουπιστώ.

Όπως κατάλαβες η λέξη λιχούδω είναι πολύ μικρή για να με χαρακτηρίσει. Ένα τίποτα. Ποια είσαι κυρία λέξη μου, που θα μου κοτσαριστείς δίπλα στο όνομά μου; 

Θα είμαι ειλικρινής. Θερμιδοβόμβες όπως burgers, πίτσες με πεπερόνι και έναν ωκεανό λιωμένο τυρί και κοψίδια με τη λίγδα τη σωστή που κάνει τα δάχτυλα να κολλάνε, δεν μου λένε τίποτα μιας και τα έχω απορρίψει λόγω χορτοφαγικής διατροφής. Πριν όμως προλάβεις να σκεφτείς ότι εγώ τρέφομαι με μαρούλια και καρότα, να σου πω ότι οι υδατάνθρακες με βλέπουν και αναστενάζουν (είμαι μακαρονού τι να κάνουμε) και τα γλυκά αν είχαν πόδια θα έτρεχαν σπριντ να γλιτώσουν από τα τρομερά σαγόνια της Νίκης.

 

Οπότε όπως καταλαβαίνεις φίλη το να βάλω τον εαυτό μου στη διαδικασία να δοκιμάσει το τριήμερο πρόγραμμα αποτοξίνωσης με χυμούς Verve ήταν για μένα μία πρόκληση. Ή μάλλον Η πρόκληση.

Τι σόι χυμός είσαι εσύ;

Η Verve είναι μία ελληνική εταιρεία, της οποίας “μαμάδες” είναι οι δίδυμες αδερφές Μάρθα και Κέλλυ Χατζηγιάννη. Όπως έμαθα από το δελτίο τύπου, που ήρθε στο mail μου και το οποίο στάθηκε και η αφορμή να δοκιμάσω το πρόγραμμα που προτείνουν, οι δυο τους μεγάλωσαν μαθαίνοντας να αγαπούν την υγιεινή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής και με τη σειρά τους πέρασαν αυτό το συνήθειο και στις δικές τους οικογένειες. Οι δυο τους παρακολούθησαν πολλά σεμινάρια για juicing στο Λονδίνο, συμβουλεύτηκαν αντίστοιχες εταιρείες της βρετανικής μητρόπολης και έτσι γεννήθηκε η Verve Juices – η πρώτη, παρακαλώ, εταιρεία στην Ελλάδα που παρασκευάζει, εμφιαλώνει και διαθέτει cold pressed χυμούς από λαχανικά, φρούτα και βότανα, καθώς και ολοκληρωμένα πακέτα αποτοξίνωσης.

Σε περίπτωση που έχεις άγνωστες λέξεις, η μέθοδος cold-pressing (ψυχρή έκθλιψη) είναι η αργή διαδικασία εξαγωγής χυμού σε δύο βήματα κάτω από πολύ μεγάλη πίεση (3 τόνοι) και πολύ χαμηλή θερμοκρασία, που επιτρέπει μια πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών, μετάλλων και ενζύμων από οποιονδήποτε άλλο τρόπο αποχύμωσης.

Οι χυμοί είναι τόσο φρέσκοι που η διάρκεια ζωής τους είναι μόλις 72 ώρες, ενώ η περιεκτικότητα σε βιταμίνες είναι 45-60% μεγαλύτερη.

Ναι, οι χυμοί Verve φτιάχνονται καθημερινά (σαν να είχες τη μαμά σου στην κουζίνα).

Και κάτι ακόμα – έτσι για να σου καλύψω κάθε απορία – οι φυτικές ίνες αφαιρούνται ώστε να είναι εύπεπτοι και να απορροφούνται πλήρως οι χυμοί (η γρήγορη απορρόφηση είναι που κάνει τον ωμό χυμό τόσο αντιοξειδωτικό).

Να σου πω δυο λογάκια για τα προγράμματα Verve detox

Όπως μπορείς να ενημερωθείς και εσύ η ίδια μπαίνοντας στο www.vervejuices.gr, τα προγράμματα αποτοξίνωσής (έχουν την υπογραφή της κορυφαίας διατροφολόγου και σύμβουλο μεταβολισμού Lisa Blair της London Nutrition Clinic) που σου προτείνουν είναι τρία: beginners (για αυτούς που λένε “βρε λες να το δοκιμάσω;”), signature (για αυτούς που δοκίμασαν το beginners και θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα) και το experts (για αυτούς που δεν μασάνε – όχι στην κυριολεξία δεν μασάνε. Τους έμπειρους βρε παιδί μου).

Ενώ οι μέρες που μπορείς να διαλέξεις είναι από μία έως και πέντε.

“Θα κάνω τις τρεις – μην πεθάνω κιόλας”, ξεστόμισα όταν το πήρα απόφαση. “Εννοείται το beginners“.

“Γιατί τα κάνεις αυτά βρε κορίτσι μου καλό, αφού μια χαρά είσαι”

Το παραπάνω σχόλιο που μου έγινε κάτω από φωτογραφία που πόσταρα στο λογαριασμό μου στο instagram και συγκεκριμένα αυτή:

5ο γεύμα 2ης ημέρας! Και ναι αντέχω! Και επίσης μπορώ να "τρώω" χωρίς κάποιος να ζητιανεύει. #detox #vervejuices

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης nikkikounelion (@nikkikounelion) στις

 

είναι μία πολύ καλή αφορμή για να μιλήσουμε για τα οφέλη της αποτοξίνωσης με χυμούς: Έχεις περισσότερη ενέργεια και αντοχή, η διάθεση σου είναι τόσο ανάλαφρη σαν ένα πούπουλο, έχεις αυξημένη πνευματική διαύγεια, κοιμάσαι καλύτερα, η επιδέρμίδα σου λάμπει, τα μαλλιά και τα νύχια σου είναι πιο δυνατά, κάνεις καλύτερη πέψη, έχεις μειωμένη όρεξη για ανθυγιεινές τροφές και ζάχαρη και το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα στον οργανισμό σου. Βεβαίως χάνεις και βάρος.

“Οι ειδικοί μπορεί να λένε έτσι, αλλά στην πράξη πώς τα πάμε είναι το θέμα”, θα σκεφτείς και το ίδιο σκέφτηκα και εγώ και είπα μια ψυχή που είναι να πιει ας πιει.

Τρεις μέρες μόνο με χυμούς γίνεται;

Οι χυμοί Verve καταφθάνουν κρύοι κρύοι στα HQ (πωωωω μεγαλεία) του Ladylike.gr.

 

Τους παραλαμβάνω και το βράδυ βρίσκονται αρμονικά τοποθετημένοι (ή σχεδόν) στα ράφια του ψυγείου μου.

 

Υποτίθεται πως όταν διαλέγεις να κάνεις ένα detox καλό είναι να το κάνεις σε κάποια χαλαρή περίοδο της ζωής σου, ένα τριήμερο ίσως που δεν θα δουλεύεις, που θα κάθεσαι στο σπίτι σου, που θα κοιμάσαι σαν άνθρωπος, που θα πηγαίνεις βόλτες στην παραλία, που δεν θα ακούς τον ήχο του messenger και του email και θα νιώθεις μέχρι και την προτελευταία τρίχα του φρυδιού σου να σηκώνεται. Πηγαίνοντας κόντρα σε αυτό το ρεύμα εγώ αποφάσισα να κάνω το πείραμά μου μέσα σε μία εβδομάδα όπου εκτός από δουλειά στο γραφείο (ναι ναι στα HQ) είχα και δύο προγραμματισμένες νυχτερινές εμφανίσεις (τι να κάνω η γυναίκα, πρέπει να πάρω κροκέτες για το παιδί μου).

Η πρώτη μέρα της αποτοξίνωσης ήταν ομολογουμένως δύσκολη. Πρωτίστως γιατί δουλεύω σε μία εταιρεία που όλοι τρώνε τον αγλέορα.

 

Και αν δεν τρώνε, έχουν γενέθλια/γιορτές και φέρνουν γλυκά για να φάνε οι άλλοι.

 

Και ακόμα και αν δεν έρθουν μέσα στη μούρη σου να σε τρατάρουν, αφήνουν τα “ίχνη” της χαρά τους ελεύθερα από ‘δώ κι από ‘κει.

 

Έζησα ένα δράμα. Το οποίο συνοδεύτηκε και από έναν πονοκέφαλο (ο οποίος όμως είναι απόλυτο φυσιολογικό σύμπτωμα της αποτοξίνωσης, όπως ενημερώθηκα από τους ειδικούς).

Η δεύτερη μέρα ήταν καλύτερη. Αποφάσισα να είμαι ζεν. Χαλαρή. Καθόλου νεύρα. Βαθιές αναπνοές (να ξέρεις βοηθάνε). Τι Βούδας τι Νίκη ένα και το αυτό.

Για να μην μπω στον πειρασμό να φάω, στο σπίτι μαγείρεψα σπαγγέτι με κεφτέδες. Hellooooo χορτοφάγος εδώ.

Η τρίτη μέρα πέρασε νεράκι ή καλύτερα χυμός. Ούτε που την κατάλαβα. Εντάξει πέρα από το βράδυ που έπαιζα μουσική και έβλεπα τους σερβιτόρους να πηγαινοφέρνουν κάτι potato twisters και ήθελα να τους ορμήξω – αλλά εντάξει ήμουν και τρεις μέρες αφάγωτη, οπότε λογικό.

Η αλήθεια (και αυτό το λέω με το χέρι στην καρδιά) είναι πως δεν πείνασα. Συγνώμη, αλλά με 6 χυμούς των 500ml ο καθένας, που το μόνο που δεν έχουν μέσα είναι εμένα και τον σκύλο μου, αυτό που ένιωθα ήταν ένας κορεσμός. Το στομάχι δεν γουργούρισε ούτε για ένα δευτερόλεπτο.

Κανένα κιλό έχασες;

Ξέρω ότι όλα τα παραπάνω μπορεί να μην τα διάβασες καν και το μάτι σου όλος τυχαίος να έπεσε σε αυτό το κεφάλαιο, οπότε θα σου εντείνω λίγο ακόμα την αγωνία σου.

Παρατήρησα (όχι μόνο εγώ, αλλά και οι γύρω μου) πως ήμουν πιο χαλαρή και χαρούμενη, ενώ το μυαλό μου δούλευε ρολόι και ήταν πιο συγκεντρωμένο από ποτέ. Δεν αισθάνθηκα καθόλου κόπωση, ούτε και ήμουν χλωμή. Παρατήρησα πως είχα ενέργεια, κόκκινα ούλα (καλό είναι αυτό), και σύσφιξα τις σχέσεις μου με την τουαλέτα κατά 200% (περίπου 8 φορές σε μία ώρα για το number one δεν είναι καθόλου άσχημο). Έπινα πολλά υγρά είναι η αλήθεια – κτός από τους χυμούς, τη μέρα μου την ξεκινούσα με χλιαρό νερό με λεμόνι και κατά τη διάρκεια της ημέρας έπινα περίπου 2 λίτρα νερό.

Και εντάξει επειδή λύσσαξες θα σου πω. Έχασα τρία κιλά σε τρεις μέρες.

Τα οποία προφανώς και είναι υγρά – αλλά σκέψου τι υγρά είχα κάνει κατακράτηση που έπρεπε να ξεφορτωθώ (κοινώς…κομμένοι οι latte).

Θα το ξαναέκανα;

Η απάντηση είναι πως ναι. Το πρόγραμμα αποτοξίνωσης με χυμούς θεωρώ πως είναι ιδανικό ως έναρξη μιας ωραιότατης ισορροπημένης διατροφής. Πρώτα καθαρίζεις και δίνεις ένα boost στο σώμα σου και μετά συνεχίζεις καταναλώνοντας τις σωστές τροφές. Καθόλου άσχημη ιδέα τώρα που είναι και bikini season (ε μην το ξεχνάμε κι αυτό).

Απλά την επόμενη φορά που θα το ξανακάνω θα έχω φροντίσει πρώτα η Μάριον Παλιούρα να έχει περάσει από το λογιστήριο. Μα πρώτη μέρα του detox και να με υποδεχθεί με αυτό τον τρόπο:

 

Αίσχος.

Y.Γ: Ευχαριστώ το Νίκο και το Δημήτρη για το support. O πρώτος μου έστελνε μηνύματα υποστήριξης για το τι να κάνω σε περίπτωση που θέλω  να μπω έξαλλη μέσα στο φούρνο και να τα φάω όλα (μαζί και τη φουρνάρισσα) και ο δεύτερος έπινε από τους χυμούς μου για να μου δείξει πόσο τυχερή είμαι που μπορώ και πίνω έναν πράσινο χυμό που μέσα μεταξύ άλλων έχει σέλινο, σπανάκι, κόλιανδρο, τζίντζερ και λεμόνι, ενώ εκείνος έτρωγε μακαρoνάδα.