ΒΑΡΟΣ

Απώλεια βάρους: 5 tips που δεν έχεις δοκιμάσει, αλλά όντως λειτουργούν

Ξέρεις ότι για να χάσεις βάρος πρέπει να τρως καλό πρωινό, να περιορίσεις τα κακά λιπαρά (πρόχειρο φαγητό, γλυκά και αλμυρά σνακ), να τρως φυτικές ίνες, να γυμνάζεσαι τακτικά, αλλά αυτό ακριβώς. Όοοοολα αυτά τα ξέρεις. Τα έχεις διαβάσει και πιθανώς δοκιμάσει τρισεκατομμύρια φορές. Δεν αμφισβητούμε την λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητά τους αλλά μήπως να μαθαίναμε και τίποτα καινούργιο;   

Όπως έχω ξαναπεί, δεν πιστεύω στη δίαιτα (με την έννοια που έχει σήμερα-ως κάτι στερητικό δηλαδή), αλλά στην αλλαγή της συνολικής προσέγγισής μας στη διατροφή. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν θέλω να χάσω βάρος, δεν υπάρχει κάτι που «κόβω».

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακαλύψω νέες μεθόδους, να δοκιμάσω νέες πρακτικές και να διευκολύνω τον εαυτό μου στην προσπάθεια μου να αποδείξω στον εαυτό μου ότι μπορώ να χωρέσω στο μαγιό που φορούσα το 2007 (ναι με έχει πιάσει αυτό φέτος), υιοθέτησα κάποιες συμβουλές που, τελικά, αποδείχθηκαν πολύ βοηθητικές (οκ, στο μαγιό δεν έχω χωρέσει ακόμα, αλλά είμαι σε καλό δρόμο).

Επίσης, δεν χρειάζεται να έχεις τον ίδιο -ομολογουμένως- μάταιο στόχο με τον δικό μου. Μπορεί απλώς να θέλεις να νιώσεις πιο ανάλαφρη, πιο αέρινη, πιο ξεπρησμένη.

1. Να τρως γεύματα, όχι σνακ

Σου έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου να τρως μικρά και συχνά γεύματα γιατί έτσι είναι πιο εύκολο να διατηρείται μια ισορροπία στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου. Μια νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι όσοι τρώνε λιγότερα και μεγαλύτερα γεύματα ζυγίζουν λιγότερο. Πώς γίνεται αυτό θα αναρωτηθείς. Επειδή ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες όταν μεταβολίζει ένα μεγάλο γεύμα αντί για πολλά, μικρότερα. Ο Gary Fraser, καθηγητής ιατρικής διατροφολογίας στο πανεπιστήμιο της California προτείνει να προτιμάς ένα καλό πρωινό, ένα καλό μεσημεριανό και ένα πιο ελαφρύ βραδινό. Οκ, αν πεινάσεις στο ενδιάμεσο εννοείται μπορείς να φας ένα φρούτο, αλλά αν τα γεύματά σου είναι σωστά και πλήρη, δύσκολο να νιώσεις έντονη πείνα μέχρι το επόμενο.

2. Κάνε λίγο λιγότερο γυμναστική

Με τη γυμναστική τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Τη μία ακούμε ότι και ένα τέταρτο περπάτημα την ημέρα αρκεί και την άλλη ότι τα αγαθά κόποις (και ιδρώτα και με τουλάχιστον μία ώρα γυμναστικής) κτώνται. Σε σχετική πρόσφατη έρευνα συμμετείχαν 2 ομάδες: Η πρώτη έτρεχε ή έκανε ποδήλατο για μισή ώρα κάθε μέρα και η δεύτερη για μια. Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας έχασαν 33% περισσότερο βάρος και περνούσαν 20% περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες το βράδυ.

Από τη στιγμή που το σώμα είναι προγραμματισμένο να αποθηκεύει λίπος, όταν καίμε πολλές θερμίδες μέσω της άσκησης, τα σώματά μας προσπαθούν να «επανέλθουν» είτε μειώνοντας την ενέργεια μας να κάνουμε πράγματα, είτε αυξάνοντας την όρεξη. Το ιδανικό; Να γυμνάζεσαι για 30 λεπτά, 4 φορές την εβδομάδα.

3. Βάλε τα προϊόντα ολικής άλεσης στη διατροφή σου

Ξέρουμε ότι γευστικά το λευκό ψωμί ή ρύζι ή μακαρόνια δεν συγκρίνεται με τα αντίστοιχα μαύρα σε γεύση, αλλά οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχει το δεύτερο απαιτούν έξτρα ενέργεια για να διασπαστούν (άρα καύση περισσότερων θερμίδων). Επίσης, επίλεξε βρώμη! Πρόσθεσε την στα smoothies ή στα δημητριακά ή στο γιαούρτι σου. Θα σε βοηθήσει πολύ.

4. Κοιμήσου σε κρύο δωμάτιο

Τώρα αυτό, ειδικά αν είναι καλοκαίρι και δεν έχεις air condition, είναι κομματάκι δύσκολο, αλλά άκου να δεις τι γίνεται. Οι άνθρωποι φέρουν δύο είδη λίπους: το λευκό λίπος (που αποθηκεύει) και το καφέ (που καίει). Η θερμοκρασία του χώρου που κοιμάσαι επηρεάζει ποιο από τα δύο θα βγει νικητής. Σε πρόσφατη έρευνα, μια ομάδα εθελοντών κοιμήθηκαν για ένα μήνα σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία στους 23 βαθμούς Κελσίου και η δεύτερη ομάδα στους 18 (που θεωρείται η ιδανική θερμοκρασία για ποιοτικό ύπνο γενικά). Διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα είχε ενεργοποιήσει το καφέ λίπος 42% περισσότερο και ο μεταβολισμός λειτουργούσε 10% πιο γρήγορα.

5. Μην αδειάζεις όλο το πιάτο σου

Συνήθως τρώμε πολύ περισσότερο από αυτό που έχουμε ανάγκη. «Αντί να ”γλείφεις” το πιάτο, προτίμησε να αφήνεις 3-4 μπουκιές σε αυτό», λέει η διατροφολόγος Erin Palinski Wade. «Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γλιτώσεις έως και 200 θερμίδες την ημέρα, πράγμα που αναλογεί σε 4.5 κιλά σε έξι μήνες». Pas mal δηλαδή, pas mal.