ΔΙΑΙΤΑ

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο και πώς μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις το στόχο σου στη δίαιτα

Shutterstock

Πιθανώς να έχεις ήδη ακούσει ότι οι πρωτεΐνες είναι το μυστικό για να νιώθεις χορτάτη ενώ οι υδατάνθρακες, και κυρίως οι απλοί, σε κάνουν να πεινάς πάλι μετά από λίγο. Οι υδατάνθρακες αποτελούνται από ίνες, ζάχαρη και άμυλο. Το ανθεκτικό άμυλο (resistant starch) όμως, είναι διαφορετική ιστορία.

Πρόκειται για ένα είδος υδατάνθρακα που πηγαίνει κατευθείαν στο παχύ έντερο, παραλείποντας τη «στάση» από το λεπτό. Αυτό το κάνει να χωνεύεται πιο δύσκολα. Έτσι η πέψη συντελείται πιο αργά πράγμα που βελτιώνει το μεταβολισμό, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενισχύει τη μικροχλωρίδα του εντέρου δίνοντας του καλά βακτήρια και προωθεί την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Χάρη στις ιδιότητες του ανθεκτικού αμύλου νιώθεις χορτάτη χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσεις έξτρα φαγητό (όπως περίπου και τα προϊόντα ολικής άλεσης). Μια νέα έρευνα έψαξε το θέμα λίγο παραπάνω και ανακάλυψε με τι πρέπει να το συνδυάσεις τα δύο είδη τροφών που όταν μπαίνουν στο ίδιο πιάτο, προκύπτει ένα σούπερ θρεπτικός συνδυασμός που μπορεί να γίνει σύμμαχός σου στο αδυνάτισμα.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Journal, ζητήθηκε από γυναίκες που ανήκαν σε διαφορετικές κατηγορίες βάρους να φάνε πρωινό με pancakes. Άλλα pancakes είχαν φτιαχτεί με λευκό αλεύρι, άλλα με πρωτεΐνη σε σκόνη,  άλλα με ανθεκτικό άμυλο σε σκόνη, άλλα και με πρωτεΐνη και ανθεκτικό άμυλο μαζί.

 

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι η ομάδα που έφαγε τα τελευταία pancakes παρουσίασε πολύ υψηλότερα επίπεδα κορεσμού και, στη συνέχεια, κατάφερε να κάψει περισσότερο λίπος από τις υπόλοιπες. Τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. 

«Με τον τελευταίο συνδυασμό (πρωτεΐνη και ανθεκτικό άμυλο μαζί), παρατηρήσαμε ότι τα επίπεδα καύσεων ήταν 30% πιο αυξημένα σε σύγκριση με τα επίπεδα καύσεων των γυναικών που έφαγαν τα άλλα είδη pancakes», αναφέρει ο Paul Arciero, γιατρός, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Διατροφής και Μεταβολισμού στο Skidmore College. «Η διαφορά ήταν τεράστια».

Αν είσαι σε φάση που προσπαθείς να χάσεις βάρος, ο Dr. Arciero συνιστά να δοκιμάσεις να συνδυάσεις πρωτεϊνούχες τροφές με τροφές που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο.

Θα το βρεις στις πατάτες (μαγειρεμένες αλλά κρύες), τις πράσινες μπανάνες, στο ρύζι (μαγειρεμένο και αφού έχει κρυώσει) και στα φασόλια. 

«Προτείνω ανεπιφύλακτα αυτόν τον συνδυασμό ως στρατηγική για απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, μας βοηθά να καίμε λίπος ενώ τρώμε υδατάνθρακες.

Στην πράξη δεν είναι δύσκολο να το καταφέρεις (πολύ πιθανώς μάλιστα να το έκανες ήδη και να μη το γνωρίζεις). Δοκίμασε να φας κοτόπουλο μαζί με μια κρύα πατατοσαλάτα ή ένα μπολ κρύο ρύζι με φασόλια ή ψάρι μαζί με πράσινη μπανάνα.

 

Καλά εντάξει, ένα αστείο κάναμε.