ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που σου φτιάχνουν τη διάθεση

Όταν ήμασταν μικρές ακούγαμε συνεχώς πως ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Τότε δηλώναμε σίγουρες πως το στιχάκι το είχαν σκαρώσει για να τρώμε φρούτα. Έλα όμως που είχαν δίκιο. Μελέτη του American Journal of Public Health διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί πραγματικά να βοηθήσει και να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία. Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος και έτρωγαν τουλάχιστον ένα φρούτο την ημέρα είχαν υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας σε σχέση με όσους τα απέφευγαν ή τα ξεχνούσαν.

Ποιες τροφές δε θα πρέπει να λείπουν από το διατροφολόγιό σου.

Μπανάνες

Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών και τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό. Η σεροτονίνη είναι υπεύθυνη για το άγχος, την αϋπνία, το άγχος και την κατάθλιψη.

Πράσινο τσάι

Ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά και αντιστρεσογόνα. Το πράσινο τσάι βοηθάει τον οργανισμό να είναι σε εγρήγορση. Η θεανίνη L που περιέχεται στο πράσινο τσάι βοηθάει στη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Καρύδια

Δέκα καρύδια την ημέρα αυξάνουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου και κατεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος αυξάνει την ευεξία του οργανισμού.

Μανιτάρια

Τροφή πλούσια σε βιταμίνη D η οποία έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Σπαράγγια

Η γλουταθειόνη, που βρίσκεται σε αφθονία στα σπαράγγια, περιέχει τρία αμινοξέα (γλουταμικό οξύ, γλυκίνη και κυστεΐνη), που ο συνδυασμός τους αποτελεί έναν ισχυρό αντιοξειδωτικό σύμμαχο για το σώμα.