ΔΙΑΙΤΑ

Σταμάτησα να τρώω γαλακτοκομικά για μια εβδομάδα και να τι συνέβη

Όταν με ρώτησε η Νίκη αν τρώω γαλακτοκομικά της απάντησα με στόμφο "λολ προφανώς και ναι" καθώς η ιδέα και μόνο να μην τρώω π.χ πατάτες με λιωμένο τσένταρ ή να μην πίνω μια ζεστή σοκολάτα μου φαίνεται πραγματικά αδιανόητη.

Για αυτό λοιπόν όταν μου ζήτησε να πειραματιστώ για μια εβδομάδα και να μην φάω κανένα γαλακτοκομικό προϊόν ένιωσα λίγο άβολα, γιατί ΤΙΣΤΟΚΑΛΟΘΑΕΤΡΩΓΑΔΗΛΑΔΗ;

Υπερβολική; Μπορεί. Στην πραγματικότητα έχουν υπάρξει πολλές φορές που δεν έχω πιει γάλα το πρωί αλλά έχω προτιμήσει να φάω μπανάνα ή βραστό αυγό και άλλες τόσες που έχω φάει τη σαλάτα μου χωρίς φέτα. Έλα όμως που η αντίστροφη ψυχολογία έκανε τη δουλειά της μια χαρά, έτσι το πρώτο 24ωρο ένιωθα ότι θέλω να καταβροχθίσω ένα ντάκο, πατάτες τηγανητές με ρίγανη και τριμμένο κασέρι και να κλείσω το γεύμα μου με παγωτό σοκολάτα.

Σίγουρα όλο αυτό σου ακούγεται (εκτός από #firstworldproblem που προφανώς και είναι) γελοίο ωστόσο όταν επί 28 χρόνια δεν έχει χρειαστεί ούτε μια φορά να απαρνηθώ το γάλα ή να πω όχι δεν θέλω τυρί στα μακαρόνια- ούτε και όταν έκανα διατροφή, δεν γινόταν να αντιδράσω διαφορετικά. (Κάπου εδώ να δηλώσω πόσο απίστευτα παράξενο μου φαίνεται να τρώει κάποιος σκέτα τα μακαρόνια και όχι με μισό κιλό τριμμένο τυρί από πάνω).

Η ιδέα λοιπόν ήταν, θεωρητικά, απλή γιατί το μόνο που είχα να κάνω ήταν να προσπεράσω τα ψυγεία με το γάλα που λατρεύω (και το πίνω πολλές φορές αντί για νερό), τη φέτα που είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει και τη σοκολάτα που είναι το ίδιο αναγκαία με τον αέρα για την ύπαρξή μου- ιδιαίτερα τις μέρες που έχω περίοδο.

“Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα” σκέφτηκα γιατί, όπως εντόπισα ύστερα από ένα σύντομο google search, υπήρχε το ενδεχόμενο να δω κάποιες αλλαγές στο σώμα ή/ και στο πρόσωπό μου. “Θα ξεφουσκώσει η κοιλιά σου”, “Θα έχεις πιο λαμπερό δέρμα”, “Θα χορταίνεις πιο εύκολα” ήταν μερικά από τα αποτελέσματα άλλων αντίστοιχων πειραμάτων που έχουν γίνει. Όχι ότι είχα πειστεί, ΑΛΛΑ εντάξει, ήμουν έτοιμη για τη δοκιμασία.

Challenge #1: Super Market

Ούσα φοβερά οργανωτικός άνθρωπος αφού σημείωσα όλα τα φαγητά που ΔΕΝ μπορώ να φάω ξεκίνησα για το σούπερ μάρκετ. Εκεί πρόσεξα για πρώτη φορά (νε τι;) ότι υπάρχει γάλα σόγιας αλλά και αμυγδάλου (το αμύγδαλο το θέλω ως ξηροκάρπιο όχι ως γάλα, σόρι), τα οποία θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το φρέσκο γάλα, όταν όμως είδα την τιμή του λίτρου- αφού γέλασα μπροστά στο ψυγείο, αποφάσισα ότι θα πίνω σκέτο καφέ το πρωί.

Αυτά που προτίμησα να πάρω βέβαια ήταν αρκετά φρούτα- μπανάνες, φράουλες, νεκταρίνια για το δεκατιανό και απογευματινό μου και αυγά με μπέικον που πήραν πανηγυρικά τη θέση του γιαουρτιού με το μούσλι στο πρωινό μου (εντάξει μεταξύ μας, ένα πρωί άντεξα να μαγειρέψω, τα υπόλοιπα έτρωγα απλά μια μπανάνα).

Challenge #2: Περίοδος ΧΩΡΙΣ σοκολάτα

Γνωρίζω πολύ καλά ότι η σοκολάτα δεν λειτουργεί ως παυσίπονο τις μέρες της περιόδου και ότι είναι ξεκάθαρα placebo ΩΣΤΟΣΟ δεν με νοιάζει καθόλου- όσο ψεύτικο και να είναι, εμένα με ανακουφίζει εντάξει; Οπότε όταν κατά τη διάρκεια του πειράματος μου ήρθε περίοδος και συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να φάω την αγαπημένη μου λευκή σοκολάτα και τα αγαπημένα μου μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας, τα οποία τα βουτάω σε παγωμένο γάλα (ΠΟΣΑΝΑΑΝΤΕΞΩΠΙΑ) αντέδρασα (στο μυαλό μου) κάπως έτσι,

στη συνέχεια πήγα στα ντουλάπια της κουζίνας ψάχνοντας οτιδήποτε σοκολατένιο κάπως έτσι,

για να καταλήξω αγκαλιά με τον χυμό ρόδι που ήταν ό,τι πιο κοντινό σε γλυκό που είχα σπίτι

(ιδανικά ήθελα ένα κοκτέιλ, αλλά δεν κάνει κανένα μαγαζί delivery- ντροπής πράγματα).

Challenge #3: Να αποφύγεις ό,τι έχει γαλακτοκομικά όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω.

Η παρέα μου είναι ιδιαίτερα φαγανή, παράπονο δεν έχω, τρώμε τα πάντα αλλά αυτό που έπρεπε να τους βλέπω να τρώνε μπροστά μου την αγαπημένη μου πίτσα με σάλτσα μπάρμπεκιου ΚΑΙ τυρί κρέμα στην κόρα ενώ εγώ έτρωγα σκέτα σουβλάκια ήταν τουλάχιστον απάνθρωπο.

Συμπέρασμα

Η μια εβδομάδα αποχής προφανώς δεν ήταν αρκετή ώστε να δω κάποια σημαντική αλλαγή στο σώμα μου.  Ούτε το δέρμα μου έγινε πιο λαμπερό, ούτε ξεφούσκωσα (η αγαπημένη περίοδος έκανε τη δουλειά της), ωστόσο αυτό που πρόσεξα ήταν ότι υπάρχουν δεκάδες εναλλακτικές συνταγές για το πρωινό μου (άσχετα αν βαρέθηκα να τις κάνω) και ότι η σαλάτα μου μπορεί να γίνει το ίδιο νόστιμη χωρίς γκούντα ή φέτα- αρκεί να της προσθέσεις λίγες φρέσκες φράουλες, πεπόνι και βαλσάμικο. Τώρα όσον αφορά τη σοκολάτα, δεν θα σου πω ψέμματα, δυσκολεύτηκα πολύ γιατί καλοκαίρι είναι, αν δεν φας τώρα ένα παγωτό σοκολάτα με καραμέλα πότε θα το φας; Ευτυχώς που υπάρχουν και οι γρανίτες δηλαδή και σώζουν την κατάσταση.