ΑΓΧΟΣ

Οι διατροφικές συνήθειες που θα μειώσουν το άγχος σου, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ας ξεκινήσουμε με την εξής παραδοχή. Δε γίνεται να μη νιώθεις ποτέ άγχος. Είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που μπορεί να υπάρχει σε κάποιο βαθμό και να αφορά κάτι πράγματα μικρά, όπως το γιατί άργησες να πληρώσεις το λογαριασμό του κινητού ή αν θα πάνε όλα καλά την πρώτη μέρα στη δουλειά. Όταν όμως τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχό σου και το άγχος φτάνει σε σημείο να εκδηλώνεται σωματικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξεις, είναι οι διατροφικές σου συνήθειες.

 

Μείωσε τη ζάχαρη

Ποτέ δε βγήκε κάτι καλό από την υπερβολική ζάχαρη. Είναι κοινή λογική ότι δε σου κάνει καλό να τρως κάθε μέρα γλυκά και να βάζεις 3 κουταλιές ζάχαρη στον καφέ σου. Η εξήγηση; Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης σου δίνουν μία ένταση, σαν να παθαίνεις κρίση πανικού. Επιπλέον, αναγκάζει το σώμα σου να χρησιμοποιήσει την αποθηκευμένη ενέργεια, και μετά νιώθεις μία κάποια εξάντληση. Αυτό οφείλεται κυρίως στους απλούς υδατάνθρακες, που μας παχαίνουν και που μπορούμε να αντικαταστήσουμε με περισσότερη πρωτεΐνη στο πρωινό. Και καλό είναι να διαβάζεις πιο προσεκτικά τις συσκευασίες των τροφών που αγοράζεις.

Διάβασε κι αυτό: 4 έξυπνα tips για να τρως περισσότερο ψάρι

Φάε αντιοξειδωτικές τροφές

Σύμφωνα με έρευνα, το άγχος ίσως συνδέεται με χαμηλά αντιοξειδωτικά επίπεδα, εφόσον αυτά είναι μειώνουν τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες, άγχος στο οποίο είναι περισσότερο επιρρεπείς οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Την επόμενη φορά που θα πας στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή, μην ξεχάσεις να πάρεις καρύδια, φασόλια και περισσότερα φρούτα, με ιδιαίτερη προτίμηση στην κατηγορία των μούρων (μύρτιλα, φράουλες, σταφύλια, goji berries).

Με μέτρο τον καφέ

Ξέρω πώς είναι να σε ξυπνάει η μεθυστική μυρωδιά του καφέ και να πίνεις μεγάλες ποσότητες προκειμένου να βγάλεις τη μέρα, όσο περισσότερο πίνεις τόσο περισσότερο απορυθμίζεις τους φυσικούς ρυθμούς του οργανισμού σου. Η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και σου προκαλεί εκνευρισμό, δημιουργώντας πρόβλημα στο πρόγραμμα του ύπνου σου. Η διατροφολόγος Erica Hornung σου λέει ότι το βασικό υγρό που πρέπει να καταναλώνεις μέσα στη μέρα σε μεγάλες ποσότητες, είναι το νερό. Βάλε και λίγα φρουτάκια μέσα για να το κάνεις πιο θελκτικό.

Τρως μεσογειακά;

Αν όχι εμείς, ποιοι; Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα ψάρια έχουν Ω3 λιπαρά οξέα, που είναι η μεγαλύτερη ασπίδα για την καρδιά σου. Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν μία οριστική απάντηση για το πώς η μεσογειακή διατροφή βοηθά στο άγχος, ωστόσο πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα Ω3 ταξιδεύουν εύκολα στον εγκέφαλο και επικοινωνούν με νευροδιαβιβαστές και μόρια που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Δες κι αυτό: Οι 5 τροφές που είναι γεμάτες βιταμίνη Β12 και σου δίνουν ενέργεια

Περισσότερο σύμπλεγμα βιταμινών Β

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β ρυθμίζει το μεταβολισμό, ελέγχει το νευρικό σύστημα και βοηθά στη σύνθεση σχεδόν όλων των νευροδιαβιβαστών. Αν σου λείπει η Β6, μπορεί να έχεις αϋπνίες, εκνευρισμό, ακόμα και κατάθλιψη ενώ η ανεπάρκεια στη βιταμίνη Β5 οδηγεί σε υψηλή πίεση και αυξημένο άγχος.