ΑΓΧΟΣ

Η δραστηριότητα που καταπολεμά σημαντικά το άγχος. Δεν πάει ο νους σου

Αν είσαι από εκείνες που όταν πιέζονται, νιώθουν την ανάγκη να βγουν μια βόλτα για να πάρουν αέρα και πάνε είτε με τα πόδια, είτε με το αυτοκίνητο, κάνε ένα twist και καβάλα μια μηχανή. Σαν συνοδηγός, πάντα με κράνος ή και σαν οδηγός, αρκεί να έχεις το απαραίτητο δίπλωμα, μην έχουμε άλλα. Γιατί σύμφωνα με μία νέα έρευνα που ήρθε στο φως, η (προσεκτική πάντα) τσάρκα με μοτοσυκλέτα είναι υπέρτατα αγχολυτική. Τόσο όσο κι ο διαλογισμός.

Η μικρή ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς του UCLA αξιοποίησε το δείγμα 50 μοτοσυκλετιστών προκειμένου να διαπιστώσει με επιστημονική μέθοδο αν πράγματι, αυτό που λένε οι easy riders είναι αλήθεια. Ότι, δηλαδή, η βόλτα με μηχανή έχει σημαντικές απελευθερωτικές από το στρες ιδιότητες. Αυτό που μετρήθηκε λοιπόν ήταν η εγκεφαλική δραστηριότητα και τα επίπεδα ορμονών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ανάβαση στη μηχανή. Παράλληλα, οι ερευνητές παρατήρησαν μέσω μετρήσεων τα εγκεφαλικά κύματα, τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό, την παραγωγή ενδορφινών και τα επίπεδα του στρες των μοτοσυκλετιστών, όταν εκείνοι έκαναν αντίστοιχες διαδρομές με αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τη μελέτη και την επίσημη ανακοίνωση της Harley Davidson, για λογαριασμό της οποίας πραγματοποιήθηκε η έρευνα, μετά από 20 λεπτά βόλτας με μηχανή, τα επίπεδα της κορτιζόλης (η βασική ορμόνη του άγχους) εμφανίζονταν μειωμένα, σε αντίθεση με τον βαθμό συγκέντρωσης των συμμετεχόντων, ο οποίος αύξανε. Παράλληλα, επισημάνθηκε 27% άνοδος στα επίπεδα αδρεναλίνης και 11% στον καρδιακό ρυθμό, ποσοστά παρόμοια με την επίδραση της ήπιας σωματικής άσκησης στο ανθρώπινο σώμα.

Όλα αυτά φυσικά, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι η οδήγηση γίνεται με ασφάλεια και υπό την τήρηση όλων των κανόνων οδικής κυκλοφορίας. Κανείς, δεν είπε ποτέ, ότι η ανάβαση στη μηχανή εξελίσσεται ως αγχολυτικό σε υψηλές ταχύτητες. Ίσα ίσα. Αλλιώς, άφησέ το, πήγαινε με τα πόδια, κι ό,τι γίνει.