CELEBRITIES

Αντώνης Μαρτσάκης: 6 πράγματα που δεν ξέρεις για τον (κούκλο) βιολιστή που θα εμφανιστεί απόψε στο Summer Nostos Festival

Όταν σκέφτεσαι την Κρήτη, εκτός από την υπέροχη κουζίνα και τα συγκλονιστικά τοπία σίγουρα σκέφτεσαι επίσης χορούς και λύρες και κρητικά βιολιά κι αυτή την υπέροχη κρητική κουλτούρα που μοιάζει πραγματικά να διατηρείται στον χρόνο αναλλοίωτη. Αν είσαι από τους λάτρεις της Κρητικής μουσικής και θες να δεις μια διαφορετική χορογραφική προσέγγιση σε αυτήν, μπορείς απόψε να βρεθείς στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος όπου ο βιολιστής Αντώνης Μαρτσάκης θα συναντήσει τον χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη και μαζί θα φέρουν στη σκηνή τις χαρές ενός καθαρόαιμου κρητικού γλεντιού και τις αρετές μιας σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Κι ο βιολιστής Αντώνης Μαρτσάκης, μάλλον είναι ένας λόγος από μόνος του για να κατηφορήσεις απόψε προς το ΚΠΙΣΝ.

 

Τον Αντώνη Μαρτσάκη το μεγαλύτερο μέρος του Αθηναϊκού κοινού τον γνώρισε στα 26 του όταν βγήκε να τραγουδήσει στο Ηρώδειο και συνεπήρε τους πάντες με τη φωνή, το ανάστημα και την αυθεντική κρητική του εμφάνιση. Ναι, δεν είναι μόνο το ταλέντο, είναι και η εντυπωσιακή του εμφάνιση που μας έκανε να ψάξουμε περισσότερα για εκείνον και δε θα ντραπούμε να το παραδεχτούμε. Και μόλις ξεπεράσεις κι εσύ την όποια συστολή σου, διάβασε παρακάτω όλα όσα ανακαλύψαμε γι’ αυτόν πριν πας να τον απολαύσεις με τα αυτιά και τα μάτια σου ανοιχτά απόψε το βράδυ.

Διάβασε επίσης: Διάσημοι άντρες με μάτια μπλε σαν το Αιγαίο

 

Μεγάλωσε στην Αθήνα και την εγκατέλειψε για την Κρήτη

Ο Αντώνης Μαρτσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Ιανουαρίου του 1979 (ζώδιο Αιγόκερως σε περίπτωση που αναρωτιόσουν). Εδώ μεγάλωσε αλλά η σύνδεση του με το χωριό Χαρχαλιανά στην Κίσσαμο από όπου κατάγεται ήταν τόσο μεγάλη που όταν έγινε 20 ετών και μετά πήγαινε κάθε Σαββατοκύριακο στην Κρήτη. Παρόλο που δούλευε σε τράπεζα στην Αθήνα αποφάσισε κάποια στιγμή ότι η ζωή του ήταν εκεί και κάπως έτσι μετακόμισε στην Κρήτη για πάντα.

Πλέον φεύγει από τον τόπο του μόνο για δύο λόγους, για να δει φίλους και για δουλειά, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που συναντά άλλους καλλιτέχνες που τον εκτιμούν και στην Κρήτη.

 

Χορεύει κρητικά από 6 ετών και από τα 9 παίζει βιολί

Ξεκίνησε να μαθαίνει Κρητικούς χορούς στον σύλλογο Κρητών Πειραιώς «Η ομόνοια» και από τα 9 του έπιασε στα χέρια του το βιολί το όργανο που χαρακτηρίζει περισσότερο τη μουσική παράδοση της Κισσάμου. «Στην περιοχή από όπου κατάγομαι το βιολί είναι το παραδοσιακό μας όργανο και έχουμε ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα γιαυτό ξεκίνησα με αυτό. Βασικά από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, έχω ένα βιολί στα χέρια μου» έλεγε στο Oneman.gr. Από τα 15 του άρχισε να παίζει επαγγελματικά σε γάμους και γλέντια ενώ ακόμα και σήμερα μπορεί να αφήσει από τα χέρια του το βιολί σε ένα γλέντι και να σηκωθεί να χορέψει.

 

Έχει έναν δίδυμο αδερφό

Ο αδερφός του Γιάννης Μαρτσάκης γεννήθηκε ένα τέταρτο μετά από εκείνον και ασχολείται επίσης με την μουσική. Εκείνος συνεργάζεται με τον βιολιστή Μανώλη Μπομπολάκη, ενώ ζει επίσης στο Ηράκλειο της Κρήτης.

 

Έχει υπηρετήσει στην προεδρική φρουρά

Υπηρέτησε στους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς πράγμα που είναι αδύνατο να σε εκπλήξει όταν βλέπεις την κορμοστασιά και το βαθυγάλαζο βλέμμα του. Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό τον βοήθησε ως προς τη σοβαρότητά του στη σκηνή αλλά και στο να εκτιμά το κοινό. Τόσες ώρες ακίνητος μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη πέρασε άλλωστε, πως να μην διατηρεί τη σοβαρότητά του στη σκηνή.

 

Έχει παντρευτεί δύο φορές

Ο δεύτερος γάμος του Αντώνη Μαρτσάκη με την αγαπημένη του Ευαγγελία έγινε στην Ιεράπετρα τον Οκτώβριο του 2016. Ο Αντώνης Μαρτσάκης παντρεύτηκε φορώντας παραδοσιακή στολή γιατί αυτός είναι, ένας Κρητικός παλαιάς κοπής παρόλο που τότε ήταν μόλις 37 ετών. Το γλέντι που ακολούθησε ήταν τόσο αυθεντικό όσο θα περίμενες. «Σίγουρα έχουν την ίδια δυσκολία. Θέλει ακριβείς ισορροπίες και θυσίες και για τη δουλειά και για την οικογένεια», είχε πει σε συνέντευξή του για την ισορροπία μεταξύ καριέρας και οικογένειας.

 

Ξεκίνησε να μεγαλώνει μούσι και μουστάκι στην εφηβεία

Η εμφάνισή του διακρίνεται από το χαρακτηριστικό τσιγγελωτό του μουστάκι και τα ξανθωπά του γένια. Ο ίδιος έχει ομολογήσει ότι ξεκίνησε να μεγαλώνει το μουστάκι και το μούσι του από την εποχή της εφηβείας του. Το ίδιο και το παραδοσιακό ντύσιμο. «Μετά την δεκαετία του 50 οι μουσική αρχίζανε και είχαν πρότυπα τους ανθρώπους και απ έξω από την Κρήτη. Επειδή όμως εμένα μου άρεσε πάρα πολύ και γύριζα τα χωριά, τα πρότυπά μου ήταν οι άνθρωποι που γνώριζα εκεί, με τα παραδοσιακά μουστάκια και τα γένια. Το ξεκίνησα στην εφηβεία και το κράτησα. Ήταν αρκετά δύσκολο αν σκεφτείς ότι έμενα και Αθήνα. Αλλά πιστεύω ότι όταν στηρίζεις κάτι, είσαι και αξιοπρεπής”», είχε πει στο Oneman.gr.

 

Τέλος έτσι σαν bonus θα χαρώ να σε ενημερώσω πως στην ίδια συνέντευξη είχε παραδεχτεί ότι δεν είναι υπέρ της παράδοσης «μπαλοθιές» στα ανοιχτά γλέντια και θα συμφωνήσουμε μαζί του. Απόψε χωρίς τον φόβο της μπαλοθιάς και με την χαρά του γλεντιού στην καρδιά σου θα τον παρακολουθήσεις να ντύνει μουσικά και με την υπέροχη φωνή του τις σύγχρονες χορογραφίες του συντοπίτη του Αντώνη Φωνιαδάκη στη Σκηνή στο κανάλι στις 21.00.