WOMEN TODAY

Sophia Amoruso: Μια punk επαναστάτρια στο σώμα της πιο επιτυχημένης CEO

Το Nasty Gal είναι ένα site για online shopping γνωστό παγκοσμίως. Η ιδρύτριά του, Sophia Amoruso, έχει γίνει διεθνώς γνωστή, όχι μόνο λόγω της επιτυχίας του ιντερνετικού της καταστήματος, αλλά κυρίως εξαιτίας της ιστορίας που κρύβεται πίσω από την ίδρυσή του. Η ιστοριούλα με το κορίτσι που δε φαινόταν να έχει τα προσόντα, αλλά τελικά κατακτά τον κόσμο, παίρνει στην περίπτωση της Sophia σάρκα και οστά και μόνο προβλέψιμη δε μπορεί να την πει κανείς. Απ' τους δρόμους, τις κλοπές, τα second-hand μαγαζιά, σε πρώτης τάξεως επιχειρηματίας. Δεν υπάρχει δρόμος προς τα κάτω γι' αυτή τη δεσποινίδα.

“Δεν περίμενα ποτέ ότι σήμερα θα ήμουν η CEO μιας εταιρείας. Σαν έφηβη το μόνο που σκόπευα ήταν να κατατροπώσω τον καπιταλισμό και να τρώω junk food. Ήταν μια τρελή διαδρομή”, δηλώνει η Sophia Amoruso για το παρελθόν της.

Όπως και να το κάνουμε δεν είναι και μικρό πράγμα, για μια έφηβη που πίστευε ότι με το να κλέβει ρούχα είναι πιο ελεύθερη, να έχει πλέον μια αυτοκρατορία οnline shopping. Ξεκίνησε κάνοντας άλλες δουλειές όπως το να πουλάει κλεμμένα βιβλία στο Amazon και να δουλεύει στο γραφείο ασφάλειας μιας ακαδημίας στο Σαν Φρανσίσκο. Κατά τη διάρκεια αυτής της δουλειάς της, απέκτησε πολλούς φίλους στο MySpace, αυτό ήταν τότε της μόδας, και εκεί είδε πως πολλοί άνθρωποι πουλούν τα vintage αντικείμενά τους onlline.

Μεγάλωσα με το Internet κα μου φαινόταν πως αυτό ήταν το πιο φυσικό πράγμα που μπορούσα να κάνω.

Δεδομένου ότι και η ίδια στα 22 της φορούσε μόνο vintage ρούχα, ήξερε να κινηθεί στα second hand μαγαζιά και να βρίσκει “ευκαιρίες”, ήταν πολύ φυσιολογικό να έχει αναπτύξει πολύ καλή αίσθηση του τι θα πουλήσει και πόσο να το χρεώσει. Έφτιαξε ένα διαδικτυακό μαγαζί στο eBay και ξεκίνησε να πουλάει μέσω αυτού ρούχα. Σήμερα το “Nasty Gal”, έχει αφήσει πολύ πίσω του την εικόνα αυτή.

 

Είμαι εσωστρεφής και είναι πολύ πιο εύκολο να παρέχω τις υπηρεσίες μου πίσω από μια οθόνη, παρά σε ένα πραγματικό μαγαζί πρόσωπο με πρόσωπο με τον πελάτη.

Ο δρόμος για την επιτυχία και τη ραγδαία ανάπτυξη της εταιρείας της, δεν ήταν εύκολος. Ο τρόπος που την έκανε να φτάσει τόσο γρήγορα στην κορυφή δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα  και σίγουρα δεν τη συντρόφευαν οι τέλειοι συνεργάτες. Για την ακρίβεια δεν τη συνόδευε κανένας συνεργάτης ή συνιδρυτής, γι αυτό και ασχολούνταν η ίδια με κάθε τομέα του site της, ξεχωριστά.

Η Sophia Amoruso είναι νέα, αυτοδημιούργητη, στιλάτη και γνώρισε την επιτυχία χωρίς να έχει τα “κοινωνικώς απαραίτητα” εφόδια για να το κάνει.

Μετέτρεψε το nastygal.com από σελίδα με πορνό, σε παγκόσμιο “ναό της μόδας”, επιστρατεύοντας προσωπικό χρόνο, γούστο και ό,τι γνώσεις είχε αποκτήσει από τα βιβλία marketing που διάβαζε από μόνη της από όταν ήταν 9 χρονών. Κατάφερε με αυτά τα “ταπεινά” εργαλεία λοιπόν, να δημιουργήσει μια επιχειίρηση που απασχολεί πάνω από 300 υπαλλήλους και η αξία της κοστολογείται περίπου στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Το όνομα “Nasty Gal” το εμπνεύστηκε από τον δίσκο της funk τραγουδίστριας Betty Davis, ενώ έβρισκε μοντέλα να ποζάρουν για τη σελίδα της κερνώντας τα burger. O εναλλακτικός και καινοτόμος τρόπος σκέψης της Sophia Amoruso ήταν εκείνος που την έφτασε στην κορυφή και πέρσι μπήκε στη λίστα “30 κάτω από 30” του περιοδικού “Inc. Magazine”.

 

Γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1984. Η μητέρα της είναι Ελληνίδα, ονομάζεται Ντίνα Κουρεμέτη και φυσικά φουσκώνουμε από υπερηφάνεια όταν ξέρουμε ότι το ελληνικό γονίδιο συνέβαλε έστω και λίγο στη δημιουργία αυτού του κολοσσού που ονομάζεται Nasty Gal.

Έχω αγοράσει ένα vintage σακάκι chanel για οκτώ δολάρια και το πούλησα μετά στο e-Bay έναντι 1100 δολαρίων.

Η Sophia κυκλοφόρησε φέτος την πρώτη αυτοβιογραφία της με τίτλο #GIRLBOSS όπου αφηγείται ενδελεχώς την πορεία της προς την κορυφή και το πώς από ένα αντιδραστικό κοριτσάκι έγινε το αφεντικό του εαυτού της και “κατέκτησε τον κόσμο”.

“Eίμαι πολύ ενθουσιασμένη για το βιβλίο μου. Μου δίνει τη δυνατότητα να γυρίσω επτά χρόνια πίσω και να πω την ιστορία μου. Βλέπω τον κόσμο με έναν τρόπο που είναι διαφορετικός από αυτόν που τον βλέπει κάποιος που τελείωσε ένα τέλειο πανεπιστήμιο και ανελίχθηκε σε μία εταιρεία. Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο εχω ανακατέψει αστεία ανέκδοτα μαζί με συμβουλές απ’ όλα όσα έχω μάθει. Ήμουν ανέκαθεν πολύ περήφανη για τα κατορθώματά μου, αλλά είναι πολύ τρελό το συναίσθημα του να εξελίσσεσαι από διαχειρίστρια ενός μικρού διαδικτυακού μαγαζιού στο eBay στα 22, σε μια συγγραφέα σήμερα. Είναι ένα ταξίδι!”

 

Βασικό προσόν της είναι ότι ακούει τον κόσμο. Απαντάει στα σχόλια στα social media και όπως λέει η ίδια έχει απολήσει μοντέλα όταν οι πελάτες της διαμαρτυρήθηκαν για το πόσο αδύνατα είναι. Ζωτικές στιγμές της καριέρας της ήταν η προσπάθειά της να κλέψει μια σχάρα και το βιβλίο “Starting an eBay business for Dummies”.

Δεν έβαζα ποτέ στόχους, δεν κοιτούσα προς την κορυφή, απλά έκανα το χόμπι μου επάγγελμα.

H Sophia Amoruso είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Όχι επειδή πέτυχε χωρίς να της αρέσει το σχολείο και χωρίς να πάει στο πανεπιστήμιο. Αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή, είναι η νέα εικόνα που δίνει σε μια γυναίκα – αφεντικό. Ξεπερνά τα κλισέ και κάτω από την ταμπέλα της CEO, μπορεί ακόμα να δει κανείς, εκείνη την 22χρονη πανκ επαναστάτρια. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για όλα όσα μπορούν να κάνουν οι γυναίκες όταν αγαπούν τη δουλειά τους. Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της, η Sophia απενοχοποιεί τη “bossy” γυναίκα και της δίνει μια θέση στον “αντρικό σύγχρονο κόσμο”.

“Δε θα πω ψέμματα, είναι προσβλητικό να δέχομαι επαίνους επειδή είμαι μια γυναίκα “χωρίς πτυχίο”. Αλλά πάλι, γνωρίζω ότι αυτό είναι επίσης και το πλεονέκτημά μου: μπορώ να εμφανιστώ σε μια σύσκεψη και να τους αφήσω όλους άναυδους, ούσα απλά ο εαυτός μου που εκπαιδεύτηκε μόνος του στους δρόμους. Εγώ, όλες οι άλλες Girlbosses που αναφέρω στο βιβλίο, όσα κορίτσια διαβάζουν το βιβλίο, και όλες εσείς που θα γίνετε στο μέλλον “αφεντικά”, δε θα το καταφέρετε γκρινιάζοντας, αλλά πολεμώντας.

Κανείς δε σε παίρνει στα σοβαρά επειδή απλά θα του το ζητήσεις. Πρέπει να εμφανιστείς και να το διεκδικήσεις με πράξεις. Αν ζούμε σε έναν αντρικό κόσμο, ποιος νοιάζεται; Είμαι πολύ χαρούμενη που ζω σ’ αυτόν και είμαι κορίτσι.
 

Συμβουλές επιτυχίας από τη Sophia Amoruso

1. Μην περιμένεις από την αρχή να πετύχεις. Δούλευε σκληρά, άσχετα με το πόση αναγνώριση θα πάρεις.

2. Τα λεφτά είναι πολύ καλύτερα στην τράπεζα απ’ ότι στα πόδια σου. Μόλις μάθεις να αποταμιεύεις, θα δεις για πότε θα μαζέψεις χρήματα.

3. Να γνωρίζεις τα δυνατά σου σημεία. Όλοι έχουν αντικρουόμενες συμβουλές, όμως τελικά ο κόσμος είναι δικός σου, δημιούργησέ τον όπως τον θες.

Αυτό που είναι το πιο συναρπαστικό με το φαινόμενο Sophia Amoruso, είναι η εικόνα που έχουμε γι’ αυτή ως η κινητήριος δύναμη για το προσωπικό κυνήγι αναγνώρισης και επιτυχίας κάθε γυναίκας στον τομέα που την ενδιαφέρει. Η ελπίδα που γεννά αυτή η γυναίκα και το μάθημα αγάπης και εμπιστοσύνης στον εαυτό σου, είναι πολύ μεγαλύτερο και η αξία του ξεπερνά κατά πολύ αυτή του Nasty Gal. Όποιες δυσκολίες κι αν φέρει το σήμερα, επιστράτευσε τις ξεχωριστές δυνάμεις της προσωπικότητάς σου και ξεπέρνα τες. Στο τέλος της μέρας, εσύ η ίδια είσαι το αφεντικό του εαυτού σου.