WOMEN TODAY

Sharon Stone: Η ζωντανή απόδειξη ότι δεν φτιάχνουν πια τις σταρ όπως παλιά

Ένας από τους διασημότερους Ιχθείς που πέρασαν από αυτόν τον πλανήτη, σήμερα 9 Μαρτίου,  η Sharon Yvonne Stone έχει γενέθλια. Γεννημένη πριν από 57 χρόνια στη κωμόπολη  Meadville της Pennsylvania, είναι από τους ελάχιστους  stars που δεν πείραξε το όνομα της, χαρακτηριστικό ανθρώπων που αισθάνονται αυτοπεποίθηση και άνεση με την ταυτότητα τους.

Η Stone αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση διασημότητας. Όπως ακόμα κι ένας ιθαγενής στη Νέα Γουϊνέα γνωρίζει, το διαβολικής έμπνευσης θεϊκό σταυροπόδι στη σκηνή της ανάκρισης από το Βασικό Ένστικτο, πλέον ανήκει στην κινηματογραφική -κι όχι μόνο- ιστορία. Ήταν αυτό που την έκανε διάσημη στα πέρατα της γης, εν μια νυκτί. Για την ιστορία να πούμε ότι η ίδια επιμένει ακόμη ότι το ξε-σταύρωμα(sic) των ποδιών στην επίμαχη σκηνή, ήταν δική της ιδέα κι όχι επιβολή του σεναρίου ή του σκηνοθέτη Paul Verhoeven.

Πολύ πριν το ιντερνετ και την ευκολία που έφερε στην επαφή του κοινού με το γυμνό και την πρόσβαση σε πολύ προσωπικές στιγμές των celebrities, η Stone εκτοξεύτηκε στο συλλογικό συνειδητό μέσα από μια ταινία η οποία αποτέλεσε ορόσημο για την ποπ κουλτούρα. Αν η ίδια ταινία εμφανιζόταν σήμερα ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Η Dakota Johnson θα μπορούσε να πει πολλά επ’ αυτού έχοντας δείξει πολλά περισσότερα από τη Stone, στον αντιστοίχως αποκαλυπτικό ρόλο της στις ”50 αποχρώσεις του Γκρι”.

 

Καριέρα

Η καριέρα της στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1985 από το συμπρωταγωνιστικό ρόλο της ξανθιάς ενζενί στο ανθυπο-Indiana Jones ‘Οι θησαυροί του Σολομώντα’ με τον hot τότε, ελέω του ”Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας”,  Richard Chamberlain.

Συνεχίζει με διάφορες ταινιούλες της σειράς,  παίζοντας ακόμα και στο 4ο σίκουελ της ”Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή”! H μεγάλη ευκαιρία ήρθε το 1989 όταν επιλέχτηκε να συμπρωταγωνιστήσει στην ”Ολική Επαναφορά” στο πλευρό του Arnold Schwarzenegger. Η μεγάλη επιτυχία του έξυπνου sci-fi τη βάζει στον χάρτη του Χολιγουντιανού γίγνεσθαι και το κυριότερο, συνεργάζεται με τον Paul Verhoeven ο οποίος σκηνοθετεί τη ταινία κι έτσι όταν ο ίδιος πάλι αναλάβει το Βασικό Ένστικτο δύο χρόνια αργότερα, η Sharon είναι η πρώτη του και μοναδική επιλογή. Ακολουθούν πολλές μέτριας επιτυχίας ταινίες  μέχρι που την εμπιστεύεται ο Martin Scorsese και της δίνει τον μοναδικό γυναικείο ρόλο στο ”Casino” όπου απέναντι στον ”πολύ”  Robert De Niro στέκεται ισότιμα και διαπρέπει.

Με μια υποψηφιότητα για Όσκαρ και τις καλύτερες κριτικές της καριέρας της, κλείνει τα κακόβουλα στόματα που επέμεναν ότι η περίπτωση της άρχιζε και τελείωνε με το Βασικό Ένστικτο. Εκεί φαίνεται να κλείνει ένας κύκλος για τη Stone, αν κι έπαιξε πολλάκις στον κινηματογράφο έκτοτε, δείχνει να μη κυνηγάει τον μεγάλο ρόλο που θα την επέβαλε στο χώρο.

Χωρίς τη μανία για καριέρα ή τις υπολογισμένες κινήσεις που άλλες συνάδελφοι της, σε παρόμοια θέση, έχουν κάνει κατά καιρούς, εκείνη φαίνεται να βάζει άλλες προτεραιότητες. Me ΙQ άνω του 150 ( στατιστικά αυτό σημαίνει ότι ανήκει στο τοπ 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού!) η Stone ήταν αρκετά οξυδερκής ώστε να κάνει τις σωστές θυσίες μόνο όταν οι στόχοι ήταν ”αρκετοί” και η καριέρα εις βάρος της πραγματικής ζωής δεν ήταν ανάμεσα στα σχέδια της.

 

Στα προσωπικά της δεν ήταν όλα ρόδινα: Πάσχουσα από χρόνιο άσθμα και αλλεργική στη καφεΐνη, είχε αρκετές αποβολές στις πολλές προσπάθειες της να αποκτήσει παιδιά. Έτσι το 2000 υιοθέτησε τον πρώτο της γιο το Roan με τον τότε σύζυγο της Phil Bronstein, κι έκτοτε έχει υιοθετήσει άλλα 2 παιδάκια, τα οποία μεγαλώνει ως single mom μετά το διαζύγιο της το 2004.

Το σημαντικότερο γεγονός όμως στη ζωή της που την έκανε να αναθεωρήσει όπως έχει δηλώσει η ίδια, συνέβη το Σεπτέμβριο του 2001, όταν έφτασε κοντά στο θάνατο από εγκεφαλική αιμορραγία λόγω ανευρύσματος. Αλλά αυτή η γυναίκα με το υπέροχο χαμόγελο και εμφάνιση που παραπέμπει σε σταρ παλαιάς κοπής όπως η Grace Kelly, με την οποία συχνά την έχουν παρομοιάσει, δεν είναι από αυτές που τα παρατάνε εύκολα.

Ακτιβισμός

Επιστήθια φίλη του χαμένου από aids Rock Hudson, η μαχητική Sharon αποφάσισε από πολύ νωρίς να στηρίξει τον αγώνα για την εύρεση θεραπείας της νόσου, με όλες τις δυνάμεις της.

 

Εκμεταλλευόμενη το στάτους που η κινηματογραφική διασημότητα της έφερε, δεν έχει λείψει από το 1995 κι έκτοτε ποτέ από το φιλανθρωπικό gala του οργανισμού AmFar που γίνεται κάθε χρόνο στις Κάννες, την ίδια εποχή με το κινηματογραφικό Φεστιβάλ.  Η ιδιαίτερη ευαισθησία της και η αποφασιστικότητα της, την κάνουν πρωταγωνίστρια σε αυτές τις εκδηλώσεις, αφού ποτέ δεν έχει παθητικό ρόλο περιφέροντας την celebrity persona της.

Παρουσιάζει και αναλαμβάνει σχεδόν όλες τις φορές ένα ολόκληρο κομμάτι της βραδιάς, χρησιμοποιώντας το ετοιμόλογο, αυτοσαρκαστικό της πνεύμα, πουλώντας τα πάντα, από δείπνα μέχρι τα  φιλιά της, στους τυχερούς που θα βάλουν γερά το χέρι στην τσέπη για τον ιερό σκοπό. Εκδηλωτική και ασυνήθιστα ειλικρινής δημοσίως, η cool Sharon οργώνει την υφήλιο τα τελευταία 20 χρόνια αφοσιωμένη στον σκοπό της, προκαλεί τους διάσημους φίλους της και τους λεφτάδες του κόσμου να την συνδράμουν, με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. 

To 2005 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum που γίνεται στο Davos της Ελβετίας, ευρισκόμενη στο κοινό κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας, σηκώθηκε αγανακτισμένη λέγοντας: ”Έχω βαρεθεί με όλα αυτά τα λόγια, λόγια, λόγια! Άντε, ας κάνουμε κάτι! Βάζω τις πρώτες $10,000 και προκαλώ όλους εδώ μέσα να με ακολουθήσουν”. Ο Νότιο-Αφρικανός  φιλάνθρωπος Bertie Lubner ήταν ο πρώτος που σηκώθηκε φωνάζοντας: ”Σάρον είμαι μαζί σου, δίνω άλλες 50.000”. Μέσα σε δέκα λεπτά η Stone είχε μαζέψει 1,4 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά ειδικών Κουνουπιέρων στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της ελονοσίας που μαστίζει τον πληθυσμό της Τανζανίας.

Ναι η Sharon Stone είναι η ζωντανή απόδειξη ότι δεν τις φτιάχνουν πια όπως παλιά.